reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
jeżeli zakład pracy jest postawiony w stan likwidacji, to wcale nie ma obowiązku wypłacac ekwiwalentu. Co do koleżanki, to jest jak najbardziej chroniona, jeśli nie jest zatrudniona na umowę na czas określony i umowa ta nie wygasa przed 14 tc:tak:

reklama
To znowu ja :zawstydzona/y:
A więc wiadomo powszechnie, że urlop wychowawczy jest bezpłatny.Można jednak otrzymać zasiłek (dodatek z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem) w wysokości 400zł. Chciałam zapytać, czy jeśli firma zamyka się-więc nie przysługuje mi urlop wychowawczy-więc zasiłek tez mi się nie należy? :-:)-:)-(
Może są tutaj mamy które były "bezrobotnymi" mamami i podpowiedzą na jakie zasiłki i dodatki mogę liczyć,a o których zapomnieć?:dry::dry::dry:

I kolejne pytanie...dziewczyny które są na L4 i dostają kasę z ZUS-u(nie od pracodawcy) ile kaski dostajecie? Tyle co przez zwolnieniem? Bo mi co m-c 50zł mniej wychodzi za 30dni zwolnienia...

Z góry dziękuję :sorry2:

anusiak skoro nie należy Ci się urlop wychowawczy to niestety żadna kasa :(, jeżeli macie niskie dochody to tylko zasiłek z MOPSu ewentualnie

możliwe ze mniej dostajesz, bo ZUS oblicza średnią z 12 miesięcy i przelicza to na dni, wiec na bank pewne ze np w lutym będzie mniej kasy

a ja i tak od listopada nic nie dostałam :no::no:

anusiak skoro nie należy Ci się urlop wychowawczy to niestety żadna kasa :(, jeżeli macie niskie dochody to tylko zasiłek z MOPSu ewentualnie

możliwe ze mniej dostajesz, bo ZUS oblicza średnią z 12 miesięcy i przelicza to na dni, wiec na bank pewne ze np w lutym będzie mniej kasy

a ja i tak od listopada nic nie dostałam :no::no:
:-:)-:)-:)-( Zaje*****e!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Z każdej strony wiatr w oczy.:no::no::no::no:

HEJ:-)KREWETKA ja również dostałam ostatnie pieniądze w listopadzie...
Jednak wczoraj przyszła pani listonosz i dostałam swoje pieniadze zaległe z grudnia...Miały być odsetki i takie tam...A zaledwie dostałam połowe za 3 tyg L4 i nadal są mi dłużni za dwa kolejne L4...Na potwierdzeniu odbioru pisało chorobowe od 23.11 do 07.12. 1009r. Nie wiem co mam myśleć...gdzie moje pieniądze:wściekła/y:

jaszczurka, mnie w ZUSie powiedziano ze nie mam co liczyć na pieniądze w styczniu, może w lutym:szok:, ja nie chce odsetek tylko kasę, bo za co mam żyć?

To znowu ja :zawstydzona/y:
A więc wiadomo powszechnie, że urlop wychowawczy jest bezpłatny.Można jednak otrzymać zasiłek (dodatek z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem) w wysokości 400zł. Chciałam zapytać, czy jeśli firma zamyka się-więc nie przysługuje mi urlop wychowawczy-więc zasiłek tez mi się nie należy? :-:)-:)-(
Może są tutaj mamy które były "bezrobotnymi" mamami i podpowiedzą na jakie zasiłki i dodatki mogę liczyć,a o których zapomnieć?:dry::dry::dry:

I kolejne pytanie...dziewczyny które są na L4 i dostają kasę z ZUS-u(nie od pracodawcy) ile kaski dostajecie? Tyle co przez zwolnieniem? Bo mi co m-c 50zł mniej wychodzi za 30dni zwolnienia...

12 lat temu byłam na zasilku wyhowawczym wpłacanym przez zus a zakład zostal zlikwidowany....ogłosił upadlość...............ale pewnie duzo sie przez te lata zmienilo

anusiak wiem, że ewentualnie można pobierac rodzinne, ale to są grosze, bo 40 lub 80 zł na jedno dziecko:baffled::dry:

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry