reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
jaszczurka, mnie w ZUSie powiedziano ze nie mam co liczyć na pieniądze w styczniu, może w lutym:szok:, ja nie chce odsetek tylko kasę, bo za co mam żyć?
Krewetka ja podlegam pod ZUS od 1 listopada a pierwsza kase dostałam na początku stycznia oczywiście nie wszystko i już mi idzie znowu 3 zwolnienie niezapłacone ale co ich to obchodzi:wściekła/y:
Anusiak ja też mam mniej kasy:wściekła/y:
Jeśli nie macie więcej niż 504zł netto/ os wliczając dziecko to dostaniesz zasiłek rodzinny chyba ok 60zł i możesz wystąpić do MOPS-u o dodatkowe 1000zł oprócz tego becikowego co nasze kochane państwo daje.

reklama
Anusiak ale po macierzyńskim będzie ci przysługiwał w PUP zasiłek dla bezrobotnych - ponad 400 zł miesięcznie przez kilka miesięcy. Więc jak tylko skończy się macierzyński to leć się zarejestrować w PUP. A składając wniosek o zasiłek macierzyński w ZUS nie zapomnij zawnioskować o te dodatkowe 2 tyg. żebyś miała w sumie 22 tyg macierzyńskiego - bo o dodatkowe 2 tyg trzeba zawnioskować oddzielnie. Więc przez kilka miesięcy będziesz miała nawet troszkę większą kasę zasiłku dla bezrobotnych niż byś miała wychowawczego.

Aldonta od tego czasu to się w tej sprawie wszystko zmieniło - łącznie z płatnikiem :tak:

Anusiak ale po macierzyńskim będzie ci przysługiwał w PUP zasiłek dla bezrobotnych - ponad 400 zł miesięcznie przez kilka miesięcy. Więc jak tylko skończy się macierzyński to leć się zarejestrować w PUP. A składając wniosek o zasiłek macierzyński w ZUS nie zapomnij zawnioskować o te dodatkowe 2 tyg. żebyś miała w sumie 22 tyg macierzyńskiego - bo o dodatkowe 2 tyg trzeba zawnioskować oddzielnie. Więc przez kilka miesięcy będziesz miała nawet troszkę większą kasę zasiłku dla bezrobotnych niż byś miała wychowawczego.

Aldonta od tego czasu to się w tej sprawie wszystko zmieniło - łącznie z płatnikiem :tak:
Od razu po macierzyńskim mogę iść do PUP? Dobre i to. Tylko tam chyba trzeba czekać 3 m-ce na pierwsze pieniążki, a potem płacą chyba 6 m-cy, a zasiłek wychowawczy 24 m-ce(z tego co wyczytałam w necie). Trudno...trochę tyłek tylko boli bo mnie w******** :-(
Dzięki lenka ;-)

Jeśli nie macie więcej niż 504zł netto/ os wliczając dziecko to dostaniesz zasiłek rodzinny chyba ok 60zł i możesz wystąpić do MOPS-u o dodatkowe 1000zł oprócz tego becikowego co nasze kochane państwo daje.

A jak to jest w przypadku gdy ja nie pracuję, mąż jest studentem? Becikowe wiadomo przysługuje kazdemu, a jakies dodtakowe pieniądze da się wyskrobać od państwa jeszcze?

Anusiak ---> Nie zawsze po 3 miesiącach - jak zlikwidowany zakład pacy to od razu. Te różnice w terminie wypłacania zasiłku wynikają z charakteru zwolnienia, np. jak ktoś sam wypowiedział umowę to dopiero po 6 m-cach dostanie, ale nie znam szczegółów tego rozporządzenia. Z obserwacji wiem ze kobietki zaraz po macierzyńskim dostawały ten zasiłek z PUP - bo musiały to zgłaszac u nas jak pobierały zasiłek rodzinny - i nie były to długie terminy od wygaśnięcia prawa do macierzyńskiego, więc nie powinaś długo czekać.
A co do okresu wypaty - to fakt będziesz w plecy - ale pod warunkiem że zakwalifikowałabyś się do urlopu wychowawczego płatnego - czyli pod warunkiem że twój mąż nie zarobiłby w 2009 i 2010 więcej niż 1512zł netto miesięcznie - bo te lata byłyby brane pod uwagę przy przyznawaniu Ci macierzyńskiego. Jakbyście przekraczali tą kwotę to byłabyś i tak na bezpłatnym wychowawczym. Poza tym dowiedz się czy u was nie płacą zasiłku przez 12 m-cy bo w niektórych regionach - gdzie jest statystycznie większe bezrobocie - tak jest, okres wypłaty zasiłku wydłużony jest do 12 m-cy.

reklama
wiesz wyleciało mi to z głowy i stwierdziłm, ze poczekam do 10go i zobcze czy dostane więcej jak nie to od razu dzwonię

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry