reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Czy wiecie może, jaka jest sytuacja w razie porodu po terminie? Słyszałam, że urlop macierzyński liczy się od terminu porodu przewidywanego przez lekarza a nie od rzeczywistego terminu? Podobno w niektórych szpitalach nie chcą wystawiać zwolnień na dwa tygodnie przed terminem tylko każą korzystać z macierzyńskiego:no: Jak macie pod ręką jakieś paragrafy na to, to poproszę:-p

reklama
w zasadzie nie ma na to żadnych paragrafów, niestety:-(, a wiem ze czasem takie praktyki są stosowane, przecież termin porodu to data orientacyjna!, mam nadzieje ze mnie taka sytuacja nie spotka , jeżeli gin nie chce wystawić L4 po dacie to można próbować u lekarza rodzinnego...

zresztą w KP jest napisane ze kobieta MOŻE wykorzystać 2 tyg urlopu przed porodem, a więc może nie znaczy musi

Od ponad 3 lat pracuję w firmie (mam dwie równoległe umowy zlecenie u jednego pracodawcy) pracodawca płaci wszystkie składki, dodatkowo od grudnia 2009 płacę do ZUS-u dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne (to ubezpieczenie aby mieć zasiłek) od obu umów. Termin porodu mam na maj, jedna umowa jest na czas nieokreślony (mimo że zlecenie) druga ma termin do końca czerwca 2010 r. Czy po porodzie kiedy pójdę na urlop macierzyński będę dostawała normalnie zasiłek macierzyński? I kto go będzie płacił (ZUS czy pracodawca), firma zatrudnia więcej niż 20 pracowników (około 80)?

Alis jak pracodawca odprowadza składki to moim zdaniem powinnaś dostać macierzyński. Teraz umowa zlecenie jak jest oskładkowana normalnie liczy się też do emerytury, więc nie widzę powodu zebyś nie dostała zasiłku macierzyńskiego. Ale zadzwoń jeszcze dla pewności do ZUS bo może są jakieś kruczki :tak:.

jedyny kruczek jaki ja znam w sytuacji umowy zlecenie to platne l4 i macierzynski dopiero po 6 przepracowanych miesiacach ale w tym wypadku to juz 3lata wiec powinno byc wszystko ok.

Dzięki dziewczynki za odpowiedzi, w sumie gadałam w pracy z księgową która mi sama powiedziała o tym dodatkowym ubezpieczeniu (inaczej z zasiłku nici) to przeraża mnie fakt że ten cholerny ZUS się może do czegoś przyczepić i stwierdzić, że zasiłek mi się nie należy. Ale skoro i Wy, i księgowa w firmie twierdzicie że należy się to jestem już spokojniejsza :)

najprosciej bedzie jesli sama zadzwonisz do dowolnego zusu i przedstawisz swoja sytuacje to wszystko Ci wyjasnia.

reklama
przy umowie zlecenie zawsze płaci się zdrowotne! tylko chorobowe jest nieobowiązkowe, które uprawnia do L4 , natomiast co do macierzyńskiego to ja się nie spotkałam z przypadkiem aby było wypłacane na podstawie umowy zlecenie, które jest umowa cywilnoprawna, a taka umowa nie podlega KP, dla pewności zadzwoniła bym do ZUSU, pod który podlegasz i oni ( na podstawie Twojego Pesel) wszystko ci wyjaśnią

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry