reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Aha za urlop pracodawca,za L4 i macierzyński ZUS...ciekawe jak to w praktyce wyjdzie.
Może orientujecie się co dzieje się z pracownica w takiej sytuacji gdy jest w ciąży,ale nei jest na L4? Kolezanka dowiedziała się niedawno, ze jest w ciąży,ale jeszcze nic nie mówiła w firmie...wywalą ją? Powinna prosić lekarza o L4?
Z góry dzięki ;-)

reklama
to zalezy w ktorym tygodniu bo od 2trymestru jest chroniona, jesli to wczesniejsza ciaza to nic jej sie nie bedzie nalezalo chyba ze skorzysta z tej opcji co ja i estragon czyli zasilek ciazowy z zus ale wtedy i tak nie przysluguje macierzynski.

Co za pechowy rok się zaczyna??? :szok::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Właśnie się dowiedziałam, że moja "firma" się pakuje....mały ruch=mały dochód, więc likwidacja :no:
Może któraś wie dokładnie co się w takiej sytuacji ze mną stanie? W Białym na moją firmę "X" jest tylko jeden punkt. Są jeszcze firmy "Y" i "Z" ale oficjalnie nie mają z moją nic wspólnego...
Doczytałam na necie że w takim przypadku ZUS przejmuje na siebie wypłatę zasiłku chorobowego i macierzyńskiego...Ale czy tak jest rzeczywiście w praktyce? Bo z tym ZUS-em to wiadomo....Co z zaległym urlopem,czy zUS zapłaci moje pobory czy najniższa krajowa?A może guzik zapłaci i zostanę na lodzie???
W następnym tygodniu spróbuję się do prawnika z PIP dostać...ale przez weekend to chyba osiwieje...:baffled::baffled::baffled:

O matko - współczuję :baffled: Przy likwidacji to za wiele nie zdziałasz - umowa zostaje rozwiązana. Ale na pewno ZUS będzie ci wypłacał zasiłek chorobowy do końca ciąży ( no nie pobory bo w ZUSie nie jesteś zatrudniona żeby Ci oni pobory wypłacali)- oczywiście jeśli będziesz na L4 i potem macierzyński, a potem biegusiem do PUP i tam zasiłek dla bezrobotnych dostaniesz.
Ale z urlopu wychowawczego nici - chyba że się zatrudnisz w innym miejscu.
Co do wysokości zasiłku to trudno powiedzieć - ale chyba raczej taki jak masz teraz, a co do uropu zaległego to też chyba przepadnie - albo można domagac się wypłaty ekwiwalentu od pracodawcy - tylko jak ?:confused: bo nie sądzę żeby ZUS coś wypłacał za urlop - to nie ich "działka" oni są od zasiłków a zobowiązania wynikające z kodeksu pracy raczej ich nie obchodzą. W każdym razie póki co nie martw się - ciągnij zwolnienie i kasę będą wypłacać do końca macierzyńskiego :tak: ale faktycznie spróbuj też skontaktować się z kimś z PIPu

przecież kobiety w ciąży nie można zwolnić jeśli jest w co najmniej którymś tam tc (nie pamiętam dokładnie, w którym ale na pewno jeszcze na początku).. nie musi być nawet na zwolnieniu.. pracodawca nie ma po prostu takiego prawa!
Kiedy i w jakich okolicznościach można zwolnić z pracy kobietę w ciąży?

Awru ale on jej nie zwalnia - likwiduje się zakład pracy i w tym momencie nie ma drugiej strony umowy - więc umowa wygasa.ZUS ją weźmie pod skrzydełka bo ma okres ochronny

to zalezy w ktorym tygodniu bo od 2trymestru jest chroniona, jesli to wczesniejsza ciaza to nic jej sie nie bedzie nalezalo chyba ze skorzysta z tej opcji co ja i estragon czyli zasilek ciazowy z zus ale wtedy i tak nie przysluguje macierzynski.
Jakoś w 8/9 tygodniu jest ta moja koleżanka....Lipa :-(
awru mogą,mogą :no:, bo się likwidują i basta! Dobrze, ze chociaż ZUS coś zapłaci bo byłoby ciężko :-(

chodziło mi o to, że koleżanki anusiak nie mogą zwolnić bo jak rozumiem jej zakład pracy się nie rozpadł..
co do sytuacji, w której znalazła się anusiak to nie mam pojęcia jak to będzie bo nie jestem w tym specjalistą ale na zdrowy rozum to właśnie ZUS powinien przejąć obowiązek płacenia do końca macierzyńskiego.. ale o tym już lenka napisała

chodziło mi o to, że koleżanki anusiak nie mogą zwolnić bo jak rozumiem jej zakład pracy się nie rozpadł..
co do sytuacji, w której znalazła się anusiak to nie mam pojęcia jak to będzie bo nie jestem w tym specjalistą ale na zdrowy rozum to właśnie ZUS powinien przejąć obowiązek płacenia do końca macierzyńskiego.. ale o tym już lenka napisała
Aaa...no właśnie nie wiadomo co z tym robić,bo niby do końca lutego mają zamiar się spakować, wtedy ona będzie już w ok 16 t.c, więc chyba jak pujdzie na L4 to moze uda jej się, zeby ZUS płacił.
I oni skomlą że stare społeczeństwo!!! :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: A jak w tym kraju dzieci rodzić,skoro trzeba kombinować jak jakiś oszust???

ja na jej miejscu( koleżanki) jak najszybciej poszlabym na L4!
a co zaleglego urlopu - pracodawca MA OBOWIĄZEK do wyplaty ekwiwalentu za nalezny urlop, czyli do momentu likwidacji firmy

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry