reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
przy umowie zlecenie zawsze płaci się zdrowotne! tylko chorobowe jest nieobowiązkowe, które uprawnia do L4 , natomiast co do macierzyńskiego to ja się nie spotkałam z przypadkiem aby było wypłacane na podstawie umowy zlecenie, które jest umowa cywilnoprawna, a taka umowa nie podlega KP, dla pewności zadzwoniła bym do ZUSU, pod który podlegasz i oni ( na podstawie Twojego Pesel) wszystko ci wyjaśnią

Ze strony ZUS-u:
Zasiłek macierzyński przysługuje objętym ubezpieczeniem chorobowym:
pracownikom,
członkom rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych,
osobom wykonującym pracę nakładczą,
osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy-zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz osobom z nimi współpracującym,
osobom prowadzącym pozarolniczą działalność oraz osobom z nimi współpracującym,
osobom wykonującym odpłatnie pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania,
osobom odbywającym służbę zastępczą,
duchownym.

Także proszę nie stresować dziewczyn zatrudnionych na umowę zlecenie :p
A chorobowe opłacam sobie właśnie dodatkowo od grudnia 2009.

reklama
ja nikogo nie stresuje, ale jeżeli są sytuacje niejasne, to trzeba dzwonić do ZUS bo to on wypłaca świadczenia a nie my, pozatym kazdy przypadek jest inny, interpretacje ZUSu tez ( chociażby przypadek wypłaty chorobowego - co z tego ze ZUS ma obowiązek wypłaty do 30 dni a ja nadal nie mam kasy od 2 miesięcy)

Ostatnia edycja:
ja nikogo nie stresuje, ale jeżeli są sytuacje niejasne, to trzeba dzwonić do ZUS bo to on wypłaca świadczenia a nie my, pozatym kazdy przypadek jest inny, interpretacje ZUSu tez ( chociażby przypadek wypłaty chorobowego - co z tego ze ZUS ma obowiązek wypłaty do 30 dni a ja nadal nie mam kasy od 2 miesięcy)

To, że przy umowie zlecenie dostaje się zasiłek to ja wiem na 100% dlatego mówię nie stresuj mówiąc, że tylko przy umowach regulowanych przez KP dostaje się zasiłek. Ja pytam czy jeśli mam umowę do czerwca a w maju rodzę to od czerwca do końca urlopu macierzyńskiego ZUS będzie płacił. Na szczęście wczoraj dzwoniłam i wiem że będzie napewno także sprawa zamknięta :)
Jeśli nie masz kasy od 2 miesięcy to są instytucje gdzie można to zaskarżyć, ZUS nie jest wszechmocny a o swoje trzeba czasem powalczyć a nie czekać w nieskończoność.

a ja ci tłumaczę ze nie stresuje, a świadczenia dostają tylko Ci co płacą DOBROWOLNE chorobowe a więc nie każdy.Skarżyć o kilka groszy nie ma sensu, więcej nerwów niż korzyści, a to jest walka z wiatrakami

Ostatnia edycja:
a ja ci tłumaczę ze nie stresuje, a świadczenia dostają tylko Ci co płacą DOBROWOLNE chorobowe a więc nie każdy.Skarżyć o kilka groszy nie ma sensu, więcej nerwów niż korzyści, a to jest walka z wiatrakami

Przecież pisałam że od grudnia 2009 płacę dobrowolne chorobowe i mimo że mam umowę zlecenie nie o pracę zasiłek dostanę :)
Nawet o kilka groszy jest sens skarżyć, właśnie dlatego że każdy tak mówi takie rzeczy mają miejsce a instytucje typu ZUS pozostają bezkarne.

ZUS jest bezkarny, czego dowodem jest moja ( dość spora firma, kilka spraw, które ciągną się w nieskończoność), taka jest Polska i państwowa instytucja niestety.....

W przypadku długo ciągnących się spraw to już nie ZUS jest jedynym winnym (przynajmniej nie bezpośrednio), nasz system sądownictwa też pozostawia wiele do życzenia ale to nie czas i miejsce na takie dyskusje.
Życzę żeby pieniądze doszły wreszcie a takie sytuacje się nie powtarzały :)

Ostatnia edycja:
Pytanie do dziewczyn zatrudnionych na umowę o pracę, a przebywających na L4 - czy Wasza pensja zmieniła się od czasu przebywania na zwolnieniu? Ja zauważyłam że jest trochę wyższa i zastanawiam się skąd ta różnica? Bo wątpie żeby to była pomyłka.

Pytanie do dziewczyn zatrudnionych na umowę o pracę, a przebywających na L4 - czy Wasza pensja zmieniła się od czasu przebywania na zwolnieniu? Ja zauważyłam że jest trochę wyższa i zastanawiam się skąd ta różnica? Bo wątpie żeby to była pomyłka.

zawsze tak jest jak jesteś na L4 i zachaczasz o dni wolne.......to tak działa na korzyść, też mam wiecej niż normalna podstawę......
także L4 ciazowe jest opłacalne

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry