reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
przy umowie zlecenie zawsze płaci się zdrowotne! tylko chorobowe jest nieobowiązkowe, które uprawnia do L4 , natomiast co do macierzyńskiego to ja się nie spotkałam z przypadkiem aby było wypłacane na podstawie umowy zlecenie, które jest umowa cywilnoprawna, a taka umowa nie podlega KP, dla pewności zadzwoniła bym do ZUSU, pod który podlegasz i oni ( na podstawie Twojego Pesel) wszystko ci wyjaśnią

Ze strony ZUS-u:
Zasiłek macierzyński przysługuje objętym ubezpieczeniem chorobowym:
pracownikom,
członkom rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych,
osobom wykonującym pracę nakładczą,
osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy-zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz osobom z nimi współpracującym,
osobom prowadzącym pozarolniczą działalność oraz osobom z nimi współpracującym,
osobom wykonującym odpłatnie pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania,
osobom odbywającym służbę zastępczą,
duchownym.

Także proszę nie stresować dziewczyn zatrudnionych na umowę zlecenie :p
A chorobowe opłacam sobie właśnie dodatkowo od grudnia 2009.

reklama
ja nikogo nie stresuje, ale jeżeli są sytuacje niejasne, to trzeba dzwonić do ZUS bo to on wypłaca świadczenia a nie my, pozatym kazdy przypadek jest inny, interpretacje ZUSu tez ( chociażby przypadek wypłaty chorobowego - co z tego ze ZUS ma obowiązek wypłaty do 30 dni a ja nadal nie mam kasy od 2 miesięcy)

Ostatnia edycja:
ja nikogo nie stresuje, ale jeżeli są sytuacje niejasne, to trzeba dzwonić do ZUS bo to on wypłaca świadczenia a nie my, pozatym kazdy przypadek jest inny, interpretacje ZUSu tez ( chociażby przypadek wypłaty chorobowego - co z tego ze ZUS ma obowiązek wypłaty do 30 dni a ja nadal nie mam kasy od 2 miesięcy)

To, że przy umowie zlecenie dostaje się zasiłek to ja wiem na 100% dlatego mówię nie stresuj mówiąc, że tylko przy umowach regulowanych przez KP dostaje się zasiłek. Ja pytam czy jeśli mam umowę do czerwca a w maju rodzę to od czerwca do końca urlopu macierzyńskiego ZUS będzie płacił. Na szczęście wczoraj dzwoniłam i wiem że będzie napewno także sprawa zamknięta :)
Jeśli nie masz kasy od 2 miesięcy to są instytucje gdzie można to zaskarżyć, ZUS nie jest wszechmocny a o swoje trzeba czasem powalczyć a nie czekać w nieskończoność.

a ja ci tłumaczę ze nie stresuje, a świadczenia dostają tylko Ci co płacą DOBROWOLNE chorobowe a więc nie każdy.Skarżyć o kilka groszy nie ma sensu, więcej nerwów niż korzyści, a to jest walka z wiatrakami

Ostatnia edycja:
a ja ci tłumaczę ze nie stresuje, a świadczenia dostają tylko Ci co płacą DOBROWOLNE chorobowe a więc nie każdy.Skarżyć o kilka groszy nie ma sensu, więcej nerwów niż korzyści, a to jest walka z wiatrakami

Przecież pisałam że od grudnia 2009 płacę dobrowolne chorobowe i mimo że mam umowę zlecenie nie o pracę zasiłek dostanę :)
Nawet o kilka groszy jest sens skarżyć, właśnie dlatego że każdy tak mówi takie rzeczy mają miejsce a instytucje typu ZUS pozostają bezkarne.

ZUS jest bezkarny, czego dowodem jest moja ( dość spora firma, kilka spraw, które ciągną się w nieskończoność), taka jest Polska i państwowa instytucja niestety.....

W przypadku długo ciągnących się spraw to już nie ZUS jest jedynym winnym (przynajmniej nie bezpośrednio), nasz system sądownictwa też pozostawia wiele do życzenia ale to nie czas i miejsce na takie dyskusje.
Życzę żeby pieniądze doszły wreszcie a takie sytuacje się nie powtarzały :)

Ostatnia edycja:
Pytanie do dziewczyn zatrudnionych na umowę o pracę, a przebywających na L4 - czy Wasza pensja zmieniła się od czasu przebywania na zwolnieniu? Ja zauważyłam że jest trochę wyższa i zastanawiam się skąd ta różnica? Bo wątpie żeby to była pomyłka.

Pytanie do dziewczyn zatrudnionych na umowę o pracę, a przebywających na L4 - czy Wasza pensja zmieniła się od czasu przebywania na zwolnieniu? Ja zauważyłam że jest trochę wyższa i zastanawiam się skąd ta różnica? Bo wątpie żeby to była pomyłka.

zawsze tak jest jak jesteś na L4 i zachaczasz o dni wolne.......to tak działa na korzyść, też mam wiecej niż normalna podstawę......
także L4 ciazowe jest opłacalne

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry