reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poradnik Mamuśki

mamy pampersy..kurde szuszu jak ty mu odginasz tego siusiak.nasz wlasnie lezy w kierunku brzucha(moze tu jest problem) ale wydaje mi sie za sztywny:-Dzeby go odgiac w dół:/

reklama
Dominik też się czasem obsika ale tu zmiana pieluszek nic nie da, we wszystkie rodzaje wszedłby 2 razy. Siusiaka staram się kierować w dół ale nie zawsze o tym pamiętam, co ze mnie za matka. A w ramach zaznaczania terytorium obsikał i obsrał ortopedę dzisiaj.

heheh Devi no tak, może tu Wasz problem....siusiak musi leżeć grzecznie na jajkach- znaczy w dół :-D. Bo jak w górę to sobie sika na brzuch.

Nam dziś odpadł kikut. A od poniedziałku przybrał 160 g......w takim tempie za 3 dni osoiągniemy wagę urodzeniową :tak: a powinno się ją osiągnąć do 2 tygodni .

aannkaa84 a jesteś pewna, że to po jabłku? Może coś innego jadłaś również. Ja codziennie jem jabłko albo i dwa i nie zauważyłam wzdęć. Za to wczoraj zrobiłam sos z odrobiną cebuli (ale jej nie jadłam) i mały puszczał bąki całą noc :baffled:

a ja myślałm ze jabłka przy piersi to najbezpieczniejszy owoc:/

No i siusiak poszedł w bok..zobaczymy czy beda mokre plecy :)

mamy pampersy..kurde szuszu jak ty mu odginasz tego siusiak.nasz wlasnie lezy w kierunku brzucha(moze tu jest problem) ale wydaje mi sie za sztywny:-Dzeby go odgiac w dół:/

U Tomusia sztywny nie jest, mięciusi:-D

Dominik też się czasem obsika ale tu zmiana pieluszek nic nie da, we wszystkie rodzaje wszedłby 2 razy. Siusiaka staram się kierować w dół ale nie zawsze o tym pamiętam, co ze mnie za matka. A w ramach zaznaczania terytorium obsikał i obsrał ortopedę dzisiaj.

Ja też nie zawsze o tym pamiętam, ale dzisiaj widziałam jak to się stało i już wiem że to jest przyczyną u nas;-) A i obsmiałam się z zaznaczania terenu przez Dominisia:-D

Pieluszki używamy pampersa i biedronkowe dada i jesteśmy bardzo zadowoleni z jednych i drugich ,dada są o wiele tańsze i są bardzo chłonne więc napewno będziemy je stosowali.
Jeśli chodzi o przeciekanie pampka przy stosowaniu ich u chłopców to my nie mamy tego problemu nie zdażyło nam się aby Krystiankowi pieluszka przeciekła ,może musicie je bardziej ściskać tzn. te rzepki bliżej siebie zapinać bo może pampek jest za luźny i dlatego przecieka a jeśli to robicie i nadal przecieka to może pampki do kitu:eek:
Pępowinka mimo iż była u młodego dość gruba odpadła po tygodniu ale jeszcze go przemywamy spirytusem i dermatolem.
Młody urodził się z wagą 3800 przy wyjściu miał 3670 po 4 dniach od wyjścia miał już wagę 4 kg. dwa dni temu ważył już 4400.
Śpi w nocy tak różnie przeważnie budzi się co 2 lub 2,5 godziny .
Oczko jedno też ropiało ale przemywałam je solą fizjologiczną około tygodnia i już jest prawie git :-)
Od dziś zaczełam mrozić pokarm bo mam tak dużo ,że w ciągu doby wylewam około 750ml.-1L. przyjaciółka wysłała mi 80 woreczków do mrożenia pokarmu z Irlandi bo u nas nie ma a jak przychodzą to cena za 25 szt.-30 zł.:szok:
JJ-ja nie ogrzewam pokoju przed kąpieą młodego mamy dość ciepłe mieszkanie :tak:ale jeśli masz chłodno to możesz ogrzać napewno nie zaszkodzi

Ostatnia edycja:
Co do diety, to wszystko jest kwestia indywidualną chociaż coraz częściej słyszę, że nie ma czegoś takiego, jak dieta mamy karmiącej. Na dzień dzisiejszy wsuwam jabłka, banany, brzoskwinie, schabowe smażone w panierce i kiszone ogórki i moje dziecko nie zareagowało na moja dietę ani razu, chociaż na początku starałam się jeść wybiorczo, tylko gotowane itd. Unikam natomiast cytrusów i orzechów ale myślę, że to też do czasu. Na chłopski rozum biorąc, jeżeli mamy bąblom dostarczyć jak najwięcej składników to nasza dieta musi być urozmaicona.

no tak wczoraj się wymądrzałam ,że mojemu synkowi nie zdaża się przeciekanie pampka to dziś już się zdaża :szok: więc ten problem dotyczy teraz również mnie -o !!!! i nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak się stało .
Pampek zapięty jak zwykle ciasno ,rodzaj ten co zawsze nie zmieniłam na inne tak jak pisałam wcześniej używam ciągle tych samych: pampersy i dada.Dużo nie poleciało ale bodziak i pół śpiochy były wilgotne z boczku:-(
Dieta u mnie podobnie jak u dominic-jem prawie wszystko ale w rozsądnych ilościach nie jem nic wzdymającego typu:kapusta,groch,fasola itp.Jak wprowadzam jakiś nowy pokarm to najpierw w bardzo małej ilości i obserwuję młodego czy nic się nie dzieje.

jest radość:-D Cała noc w jednych śpiochach a wystarczyło dac siusiak w doł :) Boże ale rodzice to durnoty ze na to nie wpadali;) I od razu spokój w nocy:)
Nawet sie dziś wyspalam :)

reklama
Hej , oświećcie mnie w kwestii espumisanu bo u lekarza już byliśmy i zapomniałam o to zapytać : czy można tym faszerować dziecko bez przerwy do końca 3 miesiąca? Bo mieliśmy mega problem z kolką, dałam małemu 10 kropli na noc i 10 w dzień i się uspokoił. Na opakowaniu pisze że można dawać po 20 kropli i maksymalnie 80 na dobę, ale taka ilość jak napisałam nam wystarczyła tym bardziej że jest jeszcze mały. Ale czy to można dawać mu tak codziennie? Bo dziś nie dostał i widzę że już zaczyna się prężyć

Do góry