reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poradnik Mamuśki

Moj Sebastian pije również NAN (dokarmiam go... ) ma ponad miesiac i daje mu 125ml bo po 100 był zawsze jeszcze głódny i marudny. Też zastanawiałam sie ile można mu dać, raz próbowałam mniej raz wiecej i stwierdziłam ze jak je 125 to jest mu najlepiej. :). Ciężko wyczuć z tym mleczkiem niestety, tym bardziej że to pierwsze dziecko - wszystko to znak zapytania dla mnie...

reklama
Dziewczyny, czy jak wychodzicie na spacer smarujecie dziecko kremem z filtrem? Opalanie nie wchodzi w gre, to jasne, ale nie da sie wyeliminowac na 100 % promieni slonecznych...

ponoć takich maluchów nie można niczym smarować

Kurczę zaczynam się martwic bo mój Maks po nan pro sensitive robi zielone kupki :( Czasami się zdarzy zielono - żółta. Położna mówiła że to jest normalne. Czytam w necie że niby to od zawartości żelaza ale chyba w zwykłym nan pro 1 też jest żelazo ?

nam się zielono- żółta zdarza po nocy, to normalne

Moj Sebastian pije również NAN (dokarmiam go... ) ma ponad miesiac i daje mu 125ml bo po 100 był zawsze jeszcze głódny i marudny. Też zastanawiałam sie ile można mu dać, raz próbowałam mniej raz wiecej i stwierdziłam ze jak je 125 to jest mu najlepiej. :). Ciężko wyczuć z tym mleczkiem niestety, tym bardziej że to pierwsze dziecko - wszystko to znak zapytania dla mnie...
a nie może jeść tyle ile chce?

neilaaa Mikołaj ostatnio zrobił żółto-zieloną a poza tym żółte robi. Pije 60-90ml co 2-2,5 godz. Od pierwszych dni w domu wypijał czasem 90ml. Więcej niż 90ml nie wypije bo mu się dużo uleje.

Ja nie smaruję niczym bo na spacerze nie wystawiam go na słońce a takie promyki przez 3 sekundy na twarzy to nic....

Dziewczyny czym się różnią Pampers new born 1 od Pampers 1 Premium Care?? Kupiłam dziś te drugie ale wydają mi się jakieś badziewne, czy któraś z was ich używa??

Ostatnia edycja:
Mlody zasnal pierwszy raz dzisiaj, uffff.....

Marzenix,
u nas rozek tez zbawienie, mlody go uwielbia! Z tym, ze uzywamy tylko w dzien a na noc kolyska i kocyk. Rozek skladam na noc na pol i klade na materacyk do kolyski, zeby bylo mieciutko.

U nas tez od tygodnia wprowadzilismy rutyne; kapiel kolo 21:00 a potem wszystkie zabiegi zdrowotno-kosmatyczne i karmienie przy dzwieku oceanu. :-) Przygaszone swiatelko i lulu. Tylko, ze mlody ma to gdzies i usypianie trwa od 0,5h do 2h i lepiej. Ale coz, bedziemy konsekwentni, moze kiedys zalapie. :-)

Dominic, u nas tez ciezko z zasypianiem w kolysce, najlepiej mu na rekach i ja czasem ustepuje ale M. jest bardziej konsekwentny i czesto udaje mu sie uspic mlodego w kolysce. Bez bujania w lozeczku nie bylo by szans.

Lemoniada, smaruje buske jak nie zapomnie.:zawstydzona/y:

U nas kolek ciag dalszy. Do tego wizyta u lekarza i kremik na krostki na buske, antybiotyk w kremie na pepek, bo po tym jak rozoral sobie wszystko przy ataku kolki wdala sie infekcja, mimo przemywania 3 razy dziennie :-( i Colief na kolki.

A jak radza sobie mamy karmiace piersia? Ja w nocy musze dokarmiac butla, bo mlody sie nie najada i mysle o przejsciu na butle skoro i tak mamy masakryczne kolki. Ja juz psychicznie i fizycznie z karmieniem nie wyrabiam, bo mlody co 1-2h wisi na mnie tak po 40min i dluzej, nawet spacery sa biegiem, bo jak sie obudzi to syrena. Jestem wykonczona!

Leminiada my tez nie smarujemy niczym a jak świeci słońce mocniej to przykrywam budę wózka pieluszką tetrową.
Myszka ja używałam pampersów new born i teraz mam te care - te drugie jakoś mi śmierdzą ale może to być tylko moje zdanie, są cieńsze i ładniej wyglądają na dupce malucha , no i mają tą siateczkę w środku. ale jedne i drugie dla mnie są spoko. jak się skończy ta paczka mam zamiar kupić biedronkowe dada 2 - miałam 1 i są spoko - połowe tańsze a różnicy dużej jak dla mnie nie ma.

agulaula dzieki za opinię. Ja używam oprócz Dada1 też Huggies Pure i jestem zadowolona ale na spacer albo wyjazd dłuższy samochodem wolę Pampers a w domu mogę przebierać pieluszkę co chwile więc używam różnych. Premium Care kupiłam bo była promocja na dużą pakę i mam nadzieję że będą ok:)

agulaula no mi też się zdażyło ale to raczej ja zapomniałam ustawić sprzęt do dołu:-D
W ogóle dla mnie tylko Pampers się wyróżniają a wszystkie inne u mnie są na równi. Jeśli nie kupuję Pampers to wszystko jedno jakie.

Dali- Mikołaj ma miesiac je co 4 godziny ok 110-130ml
Lemoniada- ja niczym nie smaruje. Ponoc do 3 miesiaca nie powinno sie uzywac kremow z filtrem i powiem szczerze ze zadne taki krem od urodzenia w oczy mi sie nie rzucil
myszka-mi tez te Premiuium Care wydawały sie badziewne....dopki nie trafiłam do domku Pampresa podczas Akademi Zdrowego Rozwoju, akurat pani mnie wzieła do sparwdzenia chłonnosci pieluch i bylam w szoku. Po wylaniu szklanki wody na Pampares Care mogłam z calej siły naciskać papierek a ten był suchutki, zwykły Pampers uległ przy mocniejsym nacisku, konkurencja(nie wiem jaka) przeciekła już przy lekkim dotknieciu. Papmpers Care zamienia siusiki w granulki czy cos takiego

Malgo00-widze ze waczlysz tak jak ja. Młody tez zasypia po 1,502 godzinach ale sie nie poddajemy :)

A teraz kilka spraw z moje strony:
po pierwsze moej dziecko uwielbia lezec i spac na brzuchu. Mam z tym problem szczegolnie noca bo maluchy nie powinny zasypiac na cala noc w tej pozycji a on potrafi sie drzec na plecach godzinnami a na barzszku zasypia w mgnieniu oka i przesypia dwa razy dluzej niz na plecach:/ Czy naprawde ta pozycja jest az tak niebezpieczna??

I druga sprawa: Mikołaj od dówch tygodni pieknie przekładał główke z boku na bok lezac na brzuszku, od tygodnia sztywno i dlugo trzyma uniesiona główke, wczoraj podniosl sie juz na przedramionach a dzis mowie do P. ze do przekrecenia sie z brzuszka na plecy tylko mu noga przeszkadza z ktora nie wie co zrobic...i co on zrobiła popłudniu..pieknie przekrecil sie z brzucha na plecy...czy wasze maluchy tez juz maja takie umiejetnosci??

reklama
myszka a jak zmieniałaś mleko to robiłaś to stopniowo? ja zrobiłam ten bląd za 1 razem, bo 2 próby przejścia z bebilon na bebiko poczyniłam i dzięki Bogu się udało. Ale 1 razem była makabra, młodej odbijało się od jedzenia do jedzenia. koszmar bo tylko chodizłam i sprawdzałam czy jej się nie chce odbić. Tym razem na szczęście spokój, początkiem tylko kupy nie robiła dzień ale teraz się unormowało no i nasza kieszeń to przeżyje.
Dali moja je 120ml co 3 godziny w dzień, w nocy tak co 4 a ubiegłej nocy 5,5 spała bez jedzenia.
Devi jak ty to zrobiłaś, że je co 4 godziny? moja jak się zbliza 3 godzina to się domaga ze HEJ

Ostatnia edycja:
Do góry