reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poradnik Mamuśki

Natt to racja, że każda wykarmi swoje dziecko ale na pewno jest mleko mniej i bardziej tłuste. Kiedyś moja mama wyjęła z zamrażalki mój pokarm, bo się "zaplatał" a nie był już potrzebny. W tym samym czasie siostra karmiła piersią i miała w takim samym pojemniku przygotowany pokarm, żeby mama nakarmiła jej syna....Różnica w odstanej warstwie tłuszczu była znaczna - na moim 0,5 cm a u niej z dobry 1 cm.

reklama
z mojej strony kolejne pytania 'kontrolne':
- jaki rozmiar pampkow uzywacie 2-5 czy 3-6 bo ja wciaz mam wrazenie ze 3-6 sa za duzo a 2-5 zaczynamy trzecia paczke
-mamy z mlekiem MM, zapisujecie ile jedza wasze maluchy?? Jak wam to wychodzi na dobe??

I moje spostrzezenia odnoscie chusteczek, wyprobowałam
-pampers sensitive: dobre wilotne
-JJ dla niemowlat (bezzapachowe)
- dzidzius sensitive

najlepsze pampers-fajne wilgotne, dzidziusie strasznie suche ledwo pupe mozna przetrzec, JJ przecietne

devi ja rowniez na pampersach 2-5 u nas leci juz 4 paka..te wieksze tez mam ale podobnie jak u Ciebie wydaja mi sie za duze jeszcze.

co do karmienia to Marcel od dwoch dni zjada od 60 do 90 ml ale z przerwa na odbicie..i daje mu na 'zadanie' i tak wychodzi mniej wiecej co 3h bo mamy karmienia o 24 w nocy pozniej 3,6,9 itd.

nam tez sie sprawdzily chusteczki pamp. sensitive
za to jesli chodzi o kosmetyki .. polasilam sie na JJ mialam oliwke i plyn 2w1 no i tak jak u wiekszosci dzieciaczkow moje tez uczulone takze nie polecam,lepiej odrazu inwestowac w Oilatum lub tym podobne.Po Oilatum odrazu zeszla wyspka.

devi ja używam pampersy 3-6 i wydają się ok:)

ja nie zapisuję ile mała zjada ale chyba zacznę to robić. Dzisiaj w nocy budziła się co 2 godz i jadła 90ml...

a ja mam pytanie do tych co już urodziły i przed porodem zakupiły poduszkę - kojec- węża ;-) czy sprawdza się po porodzie? czy da się leżeć i karmić?

Devi - my juz tez 3-6 uzywamy ale z firmy babydream (rossman) i sa ok. A co do jedzenia to ja jestem przerazona bo Nadia zjada duzo wiecej niz na tych mlekach pisze i w dodatku zageszczane kleikiem ryzowym. Ona je co 3-4 godziny od 120 do 180 ml zageszczonego, poza tym dopajam ja herbatkami i woda. Tez sobie bede chyba zapisywac ile zjadla bo pozniej niedokladnie pamietam. Boje sie ze bedzie pulpet :( a w zwiazku z moimi kompleksami wolalabym zeby tak nie bylo.
Powiedzcie mi czy Wasze dzieci tez lezac na brzuszku obracaja sobie glowkena boki? Nadulka mi sie ostatnio obrocila nawe z brzucha na boczek ale chyba jakos inaczej musiala miec raczki ulozone bo jakos to duzo za wczesnie na takie wygibasy:)

Devi - my juz tez 3-6 uzywamy ale z firmy babydream (rossman) i sa ok. A co do jedzenia to ja jestem przerazona bo Nadia zjada duzo wiecej niz na tych mlekach pisze i w dodatku zageszczane kleikiem ryzowym. Ona je co 3-4 godziny od 120 do 180 ml zageszczonego, poza tym dopajam ja herbatkami i woda. Tez sobie bede chyba zapisywac ile zjadla bo pozniej niedokladnie pamietam. Boje sie ze bedzie pulpet :( a w zwiazku z moimi kompleksami wolalabym zeby tak nie bylo.
Powiedzcie mi czy Wasze dzieci tez lezac na brzuszku obracaja sobie glowkena boki? Nadulka mi sie ostatnio obrocila nawe z brzucha na boczek ale chyba jakos inaczej musiala miec raczki ulozone bo jakos to duzo za wczesnie na takie wygibasy:)

Ewa, moj synek trzyma głowę w górze bardzo długo, też chyba na to za wcześnie, ale cóż zrobić;-)?

Ja nie polecam również chusteczek z rossmana - kupiłam tak mimochodem i są bardzo suche.

Pampków używam nadal 2-5 kg. Pewnie dopiero po miesiącu przejdę na te większe.

Co do główki to niekoniecznie trzeba się cieszyć.....nie piszę tego, żeby Was straszyć ale Fran tak miał i wszyscy w koło gadali, że silny i takie tam sranie w banię.....a potem jak "wydarłam" od pediatry skierowanie do rehabilitacyjnej poradni się okazało, że ta "siła" to było wzmożone napięcie.......czyli cieszyć się jak najbardziej ale i obserwować swoje maluchy :tak:

A ja mam pytanie do mam dwutygodniowych maluchów - czy zauważyłyście już zmniejszenie ilości kupek? Bo R. nie robi juz po każdym posiłku....a coś mi w głowie świta, że Fran jak miał miesiąc to już robił 1 kupkę dziennie ......ale nie jestem pewna?

reklama
devija zapisuję od samego poczatku jak wróciłyśmy do domku. na początku jadła bardzo mało aż wstyd pisać, ale teraz krzyczy z głodu co 3 godziny, czasem po 2,5 :szok: jak z piersi (odciągam lakt.) to tak ze 100 ml, a sztucznego 120...

chusteczki też te pampersa mamy co pisałaś, są OK. mam jeszcze inne ale nie wypróbowane, więc powiem jak do nich dojdę ;-)
a pieluchy to też 2-5 używamy. a z dady te 2 też są OK, odrobinę wyższe niż 1.

Do góry