reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poradnik Mamuśki

JJ nie wyeliminowałam nabiału. Ale jem go niewiele, a takiego stanu skóry nie miał- prócz tej buźki w 5tygodniu. Czyli chyba mamy winowajcę, bo to się tak zgrało w czasie z coraz częstszym podawaniem bebilonu. Bo właśnie skończyliśmy to małe opakowanie. A dermatolog powinna mi zalecić zmianę mleka czy od tego zwykły pediatra? Bo u mniej produkcja nawala i nie damy rady wrócić chyba tylko na pierś. Czyli odpowiednim mlekiem dla naszych maluchów będzie bebilon pepti? A jakie jest w smaku?

reklama
Nikos zamierzam karmić jeszcze 2 miesiące do skończenia pół roku tak na fest z może jedną dopitką MM na noc. A potem już może się zmniejszać karmienie.
Więcej nie planowałam a też mam już dość tycinki mleka do kawki i nic więcej :baffled:. Franka ostatnie pociągnięcia cycka były pod koniec 7 miesiąca i to już tylko w nocy.....

Jest alergikiem wziewnym teraz (po ojcu ) i ciutke na nieprzetworzone mleko w dużych ilościach ale czy to, że bym go karmiła cyckiem do roku coś by zmieniło ??? Nie sądzą. Ja zawsze coś nieodpowiedniego zjadłam i miał krostki a na pepti przynajmniej alergen był 100 % wyeliminowany. A jak miał 1,5 roku przeszliśmy już na zwykły bebilon i było ok. Jogurty też już mógł jeść......

Karola no ja ci się objawy zgrywają z bebilonem to pewnie to. Mój na ciutkę mleka w kawie nie reagował ale na 120 ml bebilonu HA codziennie już niestety tak :no: A receptę na pepti daje pediatra.

JJ zgadzam się w 100% z tym co piszesz. Ja karmię piersią tylko dlatego, żeby mała nie chorowała, bo przy moim starszym chorusku to ciężko o zdrowie.

Gdyby nie on to karmiłabym na pewno Pepti przynajmniej wiedziałabym, że mu niczego z mleka nie serwuję.

Też mam zamiar karmić do pół roku. Mam już dość syfnych wędlin...

Nikos świetnie cię rozumiem :-) Przy Franiu też miałam taki reżim, bo on miał silną nietolerancję. Teraz wpydzam wszystko, a co, no poza nabiałem (bosse kiedy ja twaróg jadłam :-( ) i jest ok. Ostatnio zrobiłam czerwoną kapustkę na ciepło i trochę się wyginał mały i pierdział :/ Ja też ze względu na choroby ciągnę do pół roku.......będzie luty...ale do wiosny mam nadzieję wytrzymamy jakoś, potem z górki ;-)

Wróciliśmy od dermatologa. Stwierdzone AZS, ale o dziwo lekarka nie kazała odkładać nabiału tylko czekoladę, orzechy, cytrusy itp. Przepisała maść robioną i powiedziała, że zmiany mogą zniknąć i się nie pojawić, a jakby wracały to wtedy pomyśleć o nabiale i ewentualnie przejść z bebilonu na b.pepti. Ogólnie powiedziała, że lepiej karmić tylko cycem to wtedy dzieci lżej to przechodzą. Ja niby o tym wiem (o cycu), ale jakoś ostatnio nam na 1 karmienie brakuje.
A Wy tu piszecie, że lepiej przejść od razu na pepti? :confused2:
Wdrożymy maść, wygoimy placki suche, ale dalej będę podawać bebilon i jeść nabiał. I jak wszystko wróci to wtedy udam się do niej jeszcze raz i do pediatry po inne mleko, aby zobaczyć czy to to.

Dla mnie to dziwne co ta lekarka powiedziała. No ale to ona jest lekarzem nie ja.......
W każdym razie u takich dzieciaków przy alergii ogranicza się przede wszystkim nabiał a przy okazji inne najbardziej uczulające produkty właśnie jak cytrusy, czekolada, orzechy. Ja nic z tych produktów nie jem.

No i co do mleczka to nam też powiedziała, żeby jak najwięcej cyca a jak już brakuje to tylko Bebilon Pepti. Bo co z tego Twojego ograniczania nabiału jak jej zasadzisz na noc czystą postać mleka krowiego.

Matko karola naprawdę nie rozumiem.

Tak mi lekarze radzą przy małej i tak mi radzili 6 lat temu przy synku....

Po drugie: czy nie łatwiej najpierw wszystko łącznie z mlekiem odstawić, poczekać aż zmiany znikną i wtedy powoli z czasem wprowadzać np. ser.
Zobaczyć czy coś się nie pojawi i już coś powoli wiedzieć.

Dziewczyny,

Wpadłam do Was na wątek z prośbą o poradę może któraś z Was ma lub miała podobnie jestem pażdziernikową mama Ola ma 7 tygodni i praktycznie od początku ciągle ją meczą głównie przez sen bąki prężenia się ciała zagazowana jest na maksa lekarz powiedział że to nietolerancja laktozy i ze przejdzie po 3 mies :eek: daję jej debridat i kropelki biogaia i powiem wam że ten syrop nie wiem czy działa nie widze poprawy miała któraś z Was podobnie z maluchem? co pomogło kiedy przeszło?
i o syropek się zapytam czy stosowałyście?

dodam że karmię piersią i czasami butelką sporadycznie bywa że przez tydzień jest na piersi tylko.....

Nikos ja tak samo to rozumuję jak Ty i dlatego jutro idę po receptę na odpowiednie mleko i zobaczymy. A na co powinnam uważać prócz takich typowych mlecznych produktów?

Marti ja stosowałam kropelki delicol- na nietolerancję laktozy. Pomogły mimo, że żadne lekarz nie stwierdził jednoznacznie, że to nietolerancja, ale jeden je właśnie zalecił.

Marti - ja bym odstawiła nabiał jeśli karmisz piersią...poza tym my sporadycznie dawaliśmy Esputicon żeby pomogło mojemu Synkowi się 'odgazować'.
Karolaola - współczuję.... następna dzidzia z alergią... ja jak karmiłam piersią to musiałam odstawić wszystko np. czekoladę, ser,mleko, wieprzowinę,wołowinę, buraczki... Bebilon pepti i tak jest sto razy lepszy od Nutramigenu na którym jest.... spróbuj tak jak zalecał lekarz....

reklama
karola ja bym zrobiła tak samo jak Nikos. Odstawić nabiał i kakao, cytrusy, orzechy, dzem truskawkowy jeśli jadasz.....i oczywiście bebilon. A jak zmiany zejdą to po 1 składniku bym na 5-7 dni wprowadzała.

U nas np. Radkowi po kakao nic nie jest......wypiłam kubek z mlekiem sojowym i było ok. Natomiast to samo juz na krowim i zaraz śluz w kupce był.....

Marti ja bym odstawiła to co wyżej napisałam + surowe owoce i warzywa..... i tam zaraz nietolerancja laktozy :eek: Po czym to lekarz stwierdził, po opisie prężenia ???? Mój też się tak prężył i stękał w nocy a wszystko od niedojrzałości ukł. pokarmowego. Ja dawałam espumisan. Można cokolwiek z takich leków ale REGULARNIE, bo inaczej o kant d***** takie leczenie. U nas minęło jak skończył 2 miesiące...... Możesz jeszcze podawać dicoflor 30 w kroplach....taki probiotyk.

Do góry