reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

POMOCY!!!Problemy z laktacją

Aga, ja Ci moge tylko napisac, co sama czytałam w roznych poradnikach, bo sama chce mojego synka karmic piersią.

Dzieci powyzej juz 6-8 tyg zycia czesto juz przesypiają noc bez budzenia sie na jedzenie i nie powinnas go budzic na jedzenie. Maały sam sobie wyreguluje pory karmienia. Ilosc pokarmu jest indywidualna, piersi zwykle produkuja go tyle, ile trzeba. Dziecko powinno przybierac na wadze i nie plakac po karmieniu, i wtedy to znaczy, ze jest w porzadku.

Picie wiekszje ilosci wody pobudza laktację, ale tez nie zawsze. Prababcie osławiają bawarkę- herbate z mlekiem, choc ja osobiscie patrze na to jak na zabobon. Moja mam i babcia twierdza, że działa. Moze jednak warto sprobowac?

A teraz cos z ksiazki o karmieniu:
4 miesiac zycia dziecka- posilki w ciagu dnia 6 x dziennie, nocna przerwa w karmieniu 6-9 godzin. Mozna wprowadzic jedna zupke jarzynową. Od pierrwszego miesiaca zycia mozna dopajac dziecko sokiem owocowym."

Mam nadzieje, ze cos Ci to pomoze :)

reklama
aha.. jeszcze znalazłam tu ile powinien wynosic przyrost masy ciała: miedzy 3-4 miesiacem zycia dziecka od 600-1000g a potem od 500-700g miesiecznie, Tygodniowo ok 150-200g. Wahania o ok 100g są dopuszczalne!.

powodzenia:)

Hej,powiem ci ze Twój synus bardzo ładnie przybiera na wadze z tego co wyliczyłam 1400g na m-c,to tak jak moja córa kiedys bo obecnie ma 4,5roku.Sama karmiłam piersia rok czasu i pomimo ze nie miałam wielkiego biustu udało mi sie wytrwac.Nie powinnas az tak bardzo sie przejmowac i myslec tak intensywnie z tego co piszesz non stop myslisz o tym aby pokarmu wystarczyło itd.Pij duzo płynów bowiem pomagaja w produkcji mleczka,ale tez nie do przesady.Ja pamietam sciagałam mleko tylko jak czułam jego nadmiar gdy mała za długo pospała,a nie po karmieniu bowiem karmienie piersia jest karmieniem na zadanie i ile tego mleczka dzidzius sciągnie tyle sie naprodukuje,3miesiace to juz taki czas nie powinnas go wybudzac,skoro spi to znaczy ze jest najedzony,a ty w tym czasie mozesz równiez korzystac i odsypiac.

Własnie zerkam w ksiazeczke zdrowia swojej córy i widze ze jk miała 7tygodni wazyła 6200,a w 3m-ce i 10dni 8200 ale była nad podziw grubasna no i jak sie urodziła to wazyła 4050g.
Powodzenia

Kochana Twój synek bardzo ładnie przybiera, nie dokarmiaj go tylko sztucznym mlekiem!! a jak sie boisz że bedziesz mieć kryzys i mało mleczka to kup sobie herbatkę HIPP dla kobiet karmiących, to jest taka pobudzająca laktację, dwie dziennie jak wypijesz to naprawdę działa, no i dużo wody pij, a na pewno Twoj synek bedzie najedzony :)
jeśli karmisz piersią tylko to nie ma wyznaczonych sztywnych reguł ile dziecko powinno przybrać, dawaj mu tyle ile chce i jak często chce, ale nie wybudzaj na karmienie, on już jest na tyle duży że sam sobie to reguluje! pozdrawiam

witam, tydzien temu urodzilam coreczke, jest wczesniakiem wiec nie mialam mozliwosci przystawiac jej do piersi od pierwszych dni i nie mialam mleka, mleko pojawilo sie po 3 dniach kiedy wreszcie na chwile dalam jej possac, przez kolejne dwa dni mialam bardzo duzo mleka, az kapalo, piersi byly twarde i az bolaly niesamowicie, po powrocie do domu, ja w srode dziecko w piatek, zaczelam podawac malej piers ale mleka mam juz bardzo malo.. choc przystawiam ja co trzy godziny, w szpitalu caly czas podawali jej butelke, raz moje mleko, raz odciagnelam i mialam 45 gram z obu piersi, po powrocie do domu odciagam i wiecej jak 10 gram nie moge odciagnac... przystawiam dziecko ale martwie sie ze sie nie najada, czasem musze uzupelnic posilek butelka, bo z piersi juz nie leci a ona dalej glodna, strasznie sie martwie bo juz widze ze nie chce jej sie meczyc z piersia i czeka na butelke, a nie moge eksperymentowac bo jest bardzo mala 2300 i nie moze sobie pozwolic na utrate wagi.. co robic??

gosiu_k23 dziekuje za odpowiedz, tak robie najpierw piers a potem butla, ale np teraz karmilam 45 minut piersia i dziecko zaczelo plakac to podalam butle i lapczywie wypila okolo 25 gram, lekarze kaza zeby jadla okolo 60 gramow co 3 godziny.. a jak odciagam z piersi to gora 10 gram z jednej piersi... a chcialabym butle zupelnie odstawic.. tylko sie boje, no bo jesli odciagam tylko po 10 a dzieciak ma jesc 60..

Ja mialam podobnie ale nie polecam dokarmiania butelka ,to najgorsze co mozna zrobic a jesli chodzi o niewielka ilosc mleka to w czasie karmienia po kilku dniach nastepuje kryzys i matka ma mniej mleka ale nie oznacza to ze na stale.Trzeba to przetrzymac.Trwa to nieraz kilka dni i mleko znowu powraca.Warto sprobowac.Nie poddawaj sie i przystawiaj malucha jak najczesciej

To ja jeszcze coś dorzucę co mi bardzo pomogło i podniosło na duchu gdy miałam wątpliwości ;-)

Wyczytałam że mleka się produkuje tyle ile jest potrzeba tzn ile jest popytu tyle podaży ni mniej ni więcej a do tego nigdy piersi nie są puste bo pokarm się nie odkłada ;-)a jest PRODUKOWANY W TRAKCIE KARMIENIA więc odciąganie go po karmieniu jest zbedne.

Ja wogóle nie odciągam a dziecko to najlepszy regulator laktacji i obojętnie czy śpi po 6h czy 4 (mój mały spi do 7h a wcale nie odciagam ani nie budze małego na karmienie) mleka będzie tyle ile potrzebuje.

Oczywiście jeśli pierś jest "przepełniona" to należy odciagnąć ale odciąganie bez powodu mnie osobiście wydaje się zbyteczne.

Pozdrawiam i zyczę owocnych laktacji :-)

reklama
Tutaj gdzie mieszkam praktykuje sie ze dziecko karmione piersia nie wymaga dodatkowego dopajanie anie dokarmiania przez pierwsze 6 miesiecy.
Poleca sie aby nawet woda nie dopajac dziecka a pokarmy wprowadzac po ukonczeniu 6 miesiaca bo mleko matki calkowicie wystarcza

Do góry