reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pomocy - Cesarka, co robić...

Kalakoala

Początkująca w BB
Witam!
Proszę o pomoc, porady co mam mówić, żeby mieć CC...
Jest u mnie 30 tc I okazało się maleństwo ułożone jak do porodu naturalnego w dół a ja chcę CC ale nie płacić. Co mam powiedzieć, żeby wpisali tokofobię albo dziecko może się odwrócić z powrotem?

reklama
odciągane jest mi z pensji majątek na NFZ, to dlaczego mam płacić za coś co już zapłaciłam? w prywatnej klinice też jest wymagane wskazanie!
Ale jesteś bojowo nastawiona. Ciekawe czy lekarzowi byś tak powiedziała. Wykrzykujesz że CC się Tobie "należy". A niby czemu? Nie masz wskazań. W koszyku usług funduszu, CC jest refundowane w konkretnych przypadkach. Podobnie jak chociażby leki, nie każdemu należy się refundacja. Ja też płacę składki i leczę się prywatnie. Większość badań krwi jest płatne. Napisałam Ci żebyś szukała lekarza który wpisze Ci skierowanie. Tokofobia na pewno zostanie uznana w prywatnym szpitalu. Może być niewspółmierność miednicowo-płodowa. Usiądź spokojnie poszukaj może na znanym lekarzu, popytaj koleżanek, do kogo chodziły, kto im robił cięcie. Więcej Ci nie odpisze, pyskówka mnie nie interesuje, nie ja ustalam zasady refundacji zabiegów.

reklama
Eksperymenty na dziecku... Sorry ale poród SN to nie jest jakieś wynaturzenie, kiedyś nie było CC wyobrażasz to sobie?
Masz dziwną wizję porodu, której nie rozumiem i szczerze jestem zdania że nie wszyscy powinni mieć dzieci. No sorry ale jeśli Twoim priorytetem jest sex to hmm... Chyba nie masz pojęcia jak to jest z małymi dziećmi. No chyba że będziesz mieć nianię 24h na dobę to wtedy rzeczywiście wiele spraw nie ma znaczenia, można leżeć i pachnieć (często bym chciała [emoji6])
nie wierze! zwracam się z prośbą o porady i pomoc a od wczoraj wylewa tu szambo. Ja chcę cesarkę a nie próbować jakieś experymenty na dziecku! wyśmiewanie moich powodów jest słabe - ja nie pisałam, że to jest powód mojego wyboru ładne zdjęcia- uznałam, że jak i tak ma być cc na co się nastawiam cały czas to będzie taki dodatek skoro nie będzie krwi ani scen. dlaczego to ma niby tak znaczyć, że będę zła jako matka, bo cię mieć udany sex po tym wszystkim? dlaczego ktoś ma mieć lepiej niż ja tylko dlatego, że ma jakieś wskazania albo jest tchórzem albo udaje coś?

Zdecydowanie to najlepszy wątek na tym forum :)
Do autorki postu. Dziewczyny napisały już wiele "rad" jak możesz próbować uzyskać wskazanie do cesarki, jeśli dalej Cię to nie satysfakcjonuje to pozostaje za to zapłacić w klinice - są kliniki, w których nie trzeba mieć wskazań. Ja wiem, że odciągają składki na NFZ, więc czemu masz płacić... Myślę, że duża część dziewczyn prowadzi prywatnie ciążę, a też przecież płaci składki na NFZ. Mieszkasz w Polsce i nie wiem dlaczego to Cię dziwi :)

Eksperymenty na dziecku... Sorry ale poród SN to nie jest jakieś wynaturzenie, kiedyś nie było CC wyobrażasz to sobie?
Masz dziwną wizję porodu, której nie rozumiem i szczerze jestem zdania że nie wszyscy powinni mieć dzieci. No sorry ale jeśli Twoim priorytetem jest sex to hmm... Chyba nie masz pojęcia jak to jest z małymi dziećmi. No chyba że będziesz mieć nianię 24h na dobę to wtedy rzeczywiście wiele spraw nie ma znaczenia, można leżeć i pachnieć (często bym chciała [emoji6])
Ja tam też lubie seks😁 i nie uprawiam go tylko do płodzenia dzieci. Mam 5 letnia corke i 5 tygodniowa i wiesz czekam do wizyty u gina, żeby dal mi zielone światło na seks 😁 jestem zmęczona, brakuje mi czasu bo siedzę praktycznie sama z dziećmi. jestem Matka ale jestem też kobieta 😁

Nie wiem jak w UK, ale u nas trzeba się o przeciwbólowe wykłucac. Byłam jedyną dziewczyną na sali, która na drugi dzień dostawała leki dożylnie, bo się wyklociłam, że nie będę odstawiała matki Polki, zajmowała się za wszelką cenę dzieckiem, kiedy brzuch boli tak, że nie umiem na nogach ustać.
Jakie są u was zalecenia przeciwbólowych?

Blizne trzeba mobilizować, od 4 tygodnia robię sobie masaże i mam Blizne miękka, czuje ja w 100%, jest płaska i tak jakby jej nie było, ale musiałam to wypracować. I miałam małe powikłania, bo w jednym miejscu rozeszła mi się rana i ropa z krwią leciała jak z kranu, więc wszystko można wypracować, nawet jeżeli coś poszło nie tak.
Masaże ręką? Proszę powiedzieć cos więcej , oo tak właśnie miała taka gruba ta bliznę nie ciekawa. Może mało kto wie ze trzeba pracować nad bliznami tymi masażami, mało kobiet jest nie świadomych i nie wie co ma. Tym zrobić

Ubawiłam się po pachy. Jak dla mnie jedynym sensownym argumentem za cesarka na żądanie jest strach ze dziecku może się coś stac przy porodzie naturalnym głównie ze względu na złe decyzje lekarzy, straszne są historie ze w czasie porodu sn były komplikacje a oni za długo czekali z decyzja o cc. Sama miałam 2 cesarki ze wskazań medycznych z powodu odklejające sie siatkówki. Obie byly z komplikacjami za pierwszym razem znieczulenie nie zadziałało i cięli mnie na żywca, wszystko czułam i dostałam znieczulenie ogólne, wiec po znieczuleniu dochodziłam do siebie dobę, dziecka długo nie widziałam a ból byl tak duży ze przez tydzień chodziłam zgięta w pol. Przy drugiej cesarce przecieli mi pęcherz bo były zrosty po pierwszej cesarce. Takze dwa tygodnie z cewnikiem i workiem u boku chodziłam i zajmowałam sie noworodkiem. Masakra. Każdy marzy o idealnym porodzie ale rzeczywistość jest inna. A tak w ogóle to teraz ze względu na pandemie chyba przy cesarce nie może być męża na sali także nici z rodzinnego porodu jak na filmach.

Masaże ręką? Proszę powiedzieć cos więcej , oo tak właśnie miała taka gruba ta bliznę nie ciekawa. Może mało kto wie ze trzeba pracować nad bliznami tymi masażami, mało kobiet jest nie świadomych i nie wie co ma. Tym zrobić
Na YT jest masa filmów jak masować, wygląda brutalnie ale wystarczy nie bać się blizny, naprawdę nie boli. Wpisz masaż blizny po CC i wyjdzie kilka propozycji. Można też iść do fizjo uroginekologicznego.

reklama
Ja uważam że pionizacja jest bardzo ważna, in szybciej tym lepiej, po dłuższym czasie bol jest niemal zawsze o wiele większy. Ja na pooperacyjnej wręcz machałam nogami przez kilka godzin (od odzyskania czucia), podnosilam na chwile miednice itp (za instrukcją pielęgniarki), ruszałam się non stop. Dzięki temu po wstaniu było ok (chociaż miałam lekki zespół popunkcyjny i raz zwymiotowałam kiedy błędnik zwariował).
Mnie po narkozie panie pielęgniarki spionizowaly jakieś 5h od CC, żeby w miarę normalnie zjeść obiad. Wiadomo pozycja lekko pochyla do przodu , ale było ok. Dziewczyna , co ze mną leżała po CC np nie dawała tak rady, albo nie chciała no ciężko mi stwierdzić , wręcz kazały jej chodzić na drugi dzień, bo mówiły że jak się dzieckiem zajmie jak pójdzie na zwykłą sale . Nie zapomnę noszenia ze sobą tego cewnika 🤦niby dawali kroplówki z czymś przeciwbólowym, ale uważam że bardziej motywował mnie brak kontaktu z dzieckiem , bo półtora dnia byłyśmy na pooperacyjnej, z powodu braku miejsc na zwykłych salach

Do góry