reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomoc

Witam.
Jestem samotna matką 5 dzieci w wieku 18 miesięcy, 4 lata, 11 lat, 12 lat i 16 lat. Na koniec lutego zostajemy bez mieszkania i nie mamy gdzie pójść. Czy jest jakiś Dom Samotnej Matki który by przyjął mnie z dziećmi w takim wieku

reklama
Witam.
Jestem samotna matką 5 dzieci w wieku 18 miesięcy, 4 lata, 11 lat, 12 lat i 16 lat. Na koniec lutego zostajemy bez mieszkania i nie mamy gdzie pójść. Czy jest jakiś Dom Samotnej Matki który by przyjął mnie z dziećmi w takim wieku
A nie lepiej byłpby Co po prostu znaleźć co masz w pobliżu i ich tam zapytać?

A nie lepiej byłpby Co po prostu znaleźć co masz w pobliżu i ich tam zapytać?
Byłam. I jest tak zwana spychologia bo pochodzę z Dolnego Śląska a ostatnie 7 lat mieszkałam w Opolu. Mops z Opola stwierdził że mam udac się do Mopsu gdzie miałam stały meldunek a tamten że mam iść do tego gdzie ostatnio przebywalam

Byłam. I jest tak zwana spychologia bo pochodzę z Dolnego Śląska a ostatnie 7 lat mieszkałam w Opolu. Mops z Opola stwierdził że mam udac się do Mopsu gdzie miałam stały meldunek a tamten że mam iść do tego gdzie ostatnio przebywalam
Ale na nie o mops pytam a o konkretny dom samotnej matki.

No i generalnie może warto byłoby w takim razie to jakoś uporządkować.

Tu gdzie obecnie mieszkam nie ma DSM i musiałam iść do Mopsu.
To po co jas pytasz i dsm? W sensie np. mieszkasz w Gdyni, a ja Ci powiem, że w Krakowie Cię przyjmą, to zapakujesz dzieci i przyjedziesz do Krakowa?

No musisz się dogadac z tymi, ktorych masz na miejscu. MOPS Ci w tydzień nie załatwi mieszkania. Masz kasę z 800+ na 5 dzieci, nie dasz rady na początek czegoś wynająć sama? Alimenty przecież tez masz/będziesz mieć. 18m dziecko może iść do żłobka, a Ty możesz pracować. Albo pracować popołudniami jak starszaki wracają ze szkoły. Nie jest to idealna sytuacja, bo starsze nie są odpowiedzialne za młodsze, ale jak trzeba to trzeba.

reklama
To po co jas pytasz i dsm? W sensie np. mieszkasz w Gdyni, a ja Ci powiem, że w Krakowie Cię przyjmą, to zapakujesz dzieci i przyjedziesz do Krakowa?

No musisz się dogadac z tymi, ktorych masz na miejscu. MOPS Ci w tydzień nie załatwi mieszkania. Masz kasę z 800+ na 5 dzieci, nie dasz rady na początek czegoś wynająć sama? Alimenty przecież tez masz/będziesz mieć. 18m dziecko może iść do żłobka, a Ty możesz pracować. Albo pracować popołudniami jak starszaki wracają ze szkoły. Nie jest to idealna sytuacja, bo starsze nie są odpowiedzialne za młodsze, ale jak trzeba to trzeba.

Jeszcze na to 18 miesięczne albo jest aktywnie w domu, albo RKO - czyli 5 tys. z samych dodatków bez progu dochodowego jest.
FA płaci teraz po 1000zł jeżeli ojciec alimentów nie płaci (oczywiście zakładając, że alimenty na dziecko te ten 1000zł) to kolejne 5 tys. - dodatków, gdzie się nie pracuje też trochę jest, także ktoś tu nieźle robi w ciula ;) bo z samych zasiłków wychodzi niezła kwota

Do góry