reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy szalonych kwietniówek 2012

Witajcie południowo :)
z góry przepraszam ze nie odpisze każdej z Was :*

kaina, vilmaq jak to jest z tym dentysta w ciazy..??? trzeba go mliec zeby był wpis w karcie ciazy..? nigdy o tym nie słyszałam a pare dziurek na pewno mam.. tylko ze ja buzi nie otworze bez konskiej dawki znieczulenia a chyba nie za bardzo w ciazy ?????????

vilmaq tobie zazdroszcze jutrzejszego "podgladania" bo mam wizytę za tydzien a taaaaaaak miiiiii sieeeee dluuuuuuzyyyy .. :D tesknie za tym widokiem i moja kruszynka, bo kocham ja juz tak bardzo a jeszcze kod mam od niej żadnego znaku w formie pukania czy laskotania :( - augustynka nie jestes sama :)

stokrotta czy Mateuszek nie narzekał ze urodzinki w domu? :p
a ty nie nabiegalas sie za bardzo, wszystko ok..?

paulusia katar i kaszel to u moich siostrzencow standard w okresie zimowym i juz nikt sie tym za bardzo nie przejmuje jesli dobrze sie czuja i nie maja ataków jakby mieli płuca wypluc :p

porannakawa kochana na pewno sie ułoży, pieniądze przychodzą i odchodzą a jak pokombinowac to zawsze sie znajda, choc nerwów musisz miec co nie miara..! ! ! pamiętaj o babelku w bruszku co nie lubi jak mamusia sie denerwuje

pauletta jak malenstwo ..?! wiesz moze czy chłopiec czy dziewczynka ? mnie zżera z ciekawości!
a o najszczesliwszych ludziach w Polsce - czyli Nas, Gdynian - słyszałam juz wczoraj w radio :) miło to usłyszeć, choc ja naprawde nie wyobrazam sobie mieszkać nigdzie indziej, choc nad morze zaglądam zdecydownie za rzadko.. ale powietrze mamy i tak the besciak :)

martolinka dwaj znac jak wizytka i czy cos było widać..!!!! zazdroszcze szczesciaro :)

ziewaczka zaglądaj choćby tylko po to zeby napisac co u Ciebie, nie obrazimy sie ze nie odpisujesz na wszystko co Cie ominęło! :*
a ja tez marze o dziewczynce i jesli to faktycznie ona to naprawde babska solidarność na całego i juz nic wiecej nie bede potrzebowała do szczęścia :)
po tych moich najkochanszych 3 siusiakach u siostry marzy nam sie choc jedna cheerleaderka do ich druzyny..!

magda_gdansk ale Ci dobrze z taka niania... mm :)

ewela i reszta a dlaczego nie mas USG na każdej wizycie? ja po miesiącu dni odliczam.. teraz mam 5 tyg odstepu bo chcemy plec zobaczyc o sobie wmowilam ze przez tydzien jak dluzej poczekam to na pewno juz nam sie pokaże malenstwo - musze sie do słodyczy i nospy to rozruszamy nóżki..! :)

iza i iloonka ja tez sie nie moge doczekać świat..!!!!!! to najwspanialszy okres w całym roku :) szczególnie ze taki rodzinny i to pierwsze jako małżeństwo i jeszcze z malenstwem w brzuszku - tak jak sobie wymarzylam.. a wlasnie to temu w wigilie moj eMek wyznaczył datę slubu :D

a ja miałam odwołana cześć cwiczen i czekam wlasnie u endo na wizyte (120 + 30 badania kontrolne krwi .... ) , ale udało mu sie ominąć korek gigant i brak kolejki .. !! nie wierze normalnie.. :eek::eek: brzuchol kluje i ciagnie, wydawlalo mi sie dzis ze maluszka czułam ale równie dobrze mogą to byc bóle od macicy i wiazadel.. generalnie cały czas "czuje" brzuchol choc biore nospe.. gorzej jak przy okresie normalnie :(
ale jak byłam na pogotowiu wtedy to mówili ze tak moze byc.. bo cóż.

do pozniej..!

reklama
Witam Wszystkich:)

murka81 - trochę to dziwne. Mój lekarz każe mi robić badania krwi i moczu co miesiąc i na każdej wizycie mam USG :) Także kolejna w poniedziałek, więc mam nadzieję, że uda się coś odkryć ;)
Na USG genetycznym, które miałam w 13 tygodniu lekarz narobił nam nadziei na dziewczynkę i mój mąż tak się już na tym punkcie zafiksował, że nie chce słuchać, że może być chłopak :baffled:już cała rodzina wie, że będzie Julka...ech Ci faceci:-D
ewela - ja też uwielbiam mandarynki (a w sumie to wszystki cytrusy) i jabłka (ale takie prawdziwe, które dostałam od teściów). Pyszności:-) chociaż przed ciążą nie mogłam jeść jabłek, bo mnie zawsze żołądek bolał...

sonisia - szczerze mówiąc, to nie wiem czy musi być wpis w karcie, ale stwierdziłam, że lepiej to załatwić teraz niż później płakać:) z tego co wyczytałam, to nie ma żadnych przeciwskazań do znieczulenia (ja też z tych, które bez znieczulenia nie siadają na fotel
:-)), chyba że ciąża jest zagrożona, albo przyjmujesz jakieś leki, które mogą wejść w interakcję ze znieczuleniem. Na szczęście nie mam żadnych problemów z brzuszkiem, więc znieczulenie obowiązkowo było;-)pani doktor się tylko wypytało o przebieg ciąży i nie było żadnych problemów:) myślę, że warto się przejść do dentysty albo wypytać swojego gina :-)

Powodzenia na wszystkich dzisiejszych i jutrzejszych wizytach:) ja mam jutro kolejną wizytę u dentysty. Mam nadzieję, że pójdzie tak szybko i sprawnie jak wczoraj:-D

Miłego wieczorka wszystkim brzuszkom:)

Ostatnia edycja:
Witajcie.

sonisia- mimo, że nie cierpisz dentysty (podzielam Twoje zdanie jak najbardziej a propo otwierania buzi ) to lepiej się wybrać na wizytę kontrolną, nieleczone ząbki potrafią sporo złego zrobić maluszkowi i Tobie również, a są też i takie znieczulenia które są bezpieczne w ciąży
My dziś kursujemy cały dzień więc wpadam na chwilę do Was bo rodzice na chwilkę poszli z Ninką na spacerek :-) rano byłyśmy u koleżanki, później właśnie do rodziców przyjechałyśmy, a niebawem będzie trzeba się zwijać do domku ,żeby przed G zdarzyć ,ale na szczęście obiadek gotowy (rybka po grecku ;-)) więc dużo do zrobienia nie będzie.
A teraz pomarudzę: ja chcę już wiosnę ! i to niekoniecznie z powodu malucha w brzuchu,bo czas mi super szybko mija, samopoczucie ok więc aż tak mi się nie spieszy :-D ale jak tu normalnie funkcjonować jak już o 16 ciemno :-( będzie obniżka nastroju jak nic.
Wszystkim mamusiom które odwiedzają dziś doktorków- wszystkiego naj :-D i spełnienia marzeń- czyli poznania płci :tak:

Ostatnia edycja:
Jestem po wizycie...wszystko w jak najlepszym porządku. Tylko płci niestety nie poznałam:-( Potem wstawię zdjęcie na odp. wątek, ale jest tylko jedno tych okolic i jeszcze takie słabe:-( Jestem zawiedziona:szok: No ale nic najwyżej następnych razem...

dziękuję dziewczyny co do odpowiedzi na mój wynik badań.
Tak jak pisałyście wszystko jest w porządku. Dalej mam brać Femisept uro. ale antybiotyk mnie ominął:)
Ciężko mi już was nadrabiać także rzadko piszę ale jestem z Wam kwietnióweczki":)

izka01 rybka super, jaka duża!!
paulusia2209 sama przeżyłam kilka przeprowadzek, współczuję za każdym razem obiecywałam sobie że zrobię porządek jak znajdę czas .... i właśnie tak zbierają się graty;) ale na szczęście mieszkam już na swoim i nie zapowiada się na przeprowadzki :)

MamiDo, Julianna* niezłe poczucie humoru mają wasi mężowie, macie z nimi wesoło :)
porannakawa powodzenia, żeby wszystko ci się poukładało abyś miała jak najmniej zmartwień!!
Ziewaczka to dobrze że mąż zaczął cię bronić przed swoją mamuśką, czyli zaczyna być tak jak powinno być:)
edytka78 będzie dobrze, lekarz wie co robi, ale dobrze że dla uspokojenia znalazłaś taką informację w necie:)
ewela_grzyba miesiąc minie szybko i już niedługo zobaczysz swoje maleństwo:) Ja też dopiero za miesiąc mam usg połówkowe i mam nadzieję że dowiem się na 100% czy to dziewczynka czy chłopiec, bo z ostatniego usg wyszło na 70% że dziewczynka:) ale pewności jeszcze nie ma, a ja już bym się wybrała na małe zakupki:)
martolinka trzymam kciuki za wizytę:)
sonisia oszczędzaj się troszkę bo jak ci nospa nie pomaga,a ten ból się utrzymuje kilka dni to lepiej idź do swojego lekarza i upewnij się czy wszystko jest ok. Ja jestem teraz na tym punkcie przewrażliwiona bo już wiem że nie każdy ból brzuszka to powiększająca się macica!!
Ja też zaczełam chodzić do dentysty, na ostatniej wizycie miałam zdejmowany kamień, a na kolejnej będę leczyć ubytek ale mam wcześniej spytać się lekarza czy nie ma przeciwwskazań bo ja wszystko leczę ze znieczuleniem. W ciąży zęby mają tendencję do psucia się więc lepiej to kontrolować żeby uśmiech po ciąży był pełen hihih :)
_agata89 ja też bardzo lubię wiosnę ale jeszcze troszkę poczekamy :) ten okres jest najgorszy bo strasznie szybko robi się ciemno i przygnębiająco, a mi wtedy nic nie chce się robić bo wydaje mi się że jest strasznie późno. Niedługo spadnie śnieg i będzie troszkę jaśniej;)

maniaa - dobrze że już wszystko ok, a czy lekarz mówił co mogło być przyczyną infekcji? uważaj na siebie;-)
lekarze z izby przyjęć nic dokładnie nie powiedzieli dlaczego mam infekcję, tylko po prostu tak czasem bywa, ale jutro wybieram się do swojego lekarza i mam nadzieję że mi wszystko wyjaśni. Na szczęście ból ustępuje i z każdym dniem czuję się lepiej - leki działają.

Ja też już nie mogę się doczekać świąt, zawsze tak mam, że w listopadzie ogarnia mnie tęsknota za świętami i za całą tą otoczką:) pachnąca choinka, prezenty i zjazd całej rodzinki... rozmarzyłam się

Wreszcie was trochę nadrobiłam uff :-)

witam was w ten ponury i zimnu dzień!ewela ja brałam duphaston 3x1 potem zeszłam na 2x1 i na 1x1-między każdymi tydzień odstępu i trzeci dzień jestem już bez więc chyba tak można:tak:pauletta gratuluję udanej wizyty! iza jak to dobrze że taki znawca jest z nami:tak: a ja się dzisiaj strasznie wysiliłam z obiadem bo zrobiłam makaron z sosem ze słoika:-D i zjadłam 2 talerze i zaraz pęknę:-D moja córa zasmarkana ,kaszląca i z gorączką wrrr:wściekła/y: i mojego męża też już rozkłada:crazy: muszę się trzymać od nich z daleka:sorry2: dziewczyny to ja chyba jakaś inna jestem bo po tych wszystkich aferach z teściami-a dalej z nimi nie gadam-to nie mam ochoty na żadne święta...a zawsze wigilię mieliśmy razem....a mój"kochany" teść to się nawet z nami opłatkiem w zeszłym roku nie połamał:no:...

Ostatnia edycja:
Witam dziewczynki !

Dzisiaj juz w lepszym humorze , sprawe rachunku wyprowadzilam na prostą :) takze zle nie bedzie.
Dziekuje wszytskim i kazdej z osobna za podtrzymanie na duchu :) Przepraszam ze nie personalnie do kazdej osoby ale moje dziecie jeszcze nie spi i pisze z doskoku .Dziewczyny nie wiem jak was ale mnie ostatnio nachodza takie zachciewajki ze pozniej sie w glowe pukam ... wczoraj ugotowalam sobie o 23 , cztery ziemniory w skorze i zjadlam z masłem :baffled: Normalnie jakby nic w domu do jedzenia nie bylo . Potrafie isc ze sklepu z suchą bułą i zagryzać to jakims ogorem albo pomidorem nie rzadko wystaje mi z kieszeni ejszcze baton albo kiełbasa ( przezorny zawsze ubezpieczony bo nie wiem czy mi sie zaraz nie zachce to wole miec wybór ):-D... no jak czlowiek pierwotny doslownie :-D
Ok zmykam jzu kąpać młodzieńca i lulu .. pozniej zajrzę .

Dziewczyny jak tam po USG bo ja juz tu jajo znosze!!!!!!!!!!!!!!!!!

Izka nie strasz. Nawet o tym nie pomyślałam. Ja ciągle wszystko zganiam na moje nerki. Ciśnienie dzisiejsze to 130/90 więc jak na mnie ok.
Z tym acardem u nas to jakaś norma bo widzę że każdej kobitce to przepisują.Jak leżałam w szpitalu nawet po poronieniu miałam to w zleceniach.
Sluchaj nie strasze ale chcialam tak raczej uczulic, bo krazenie jest jedyna rzecza, ktorej bagatelizowac nie mozna w zadnym wypadku. Po prostu z tego co piszesz (branie acardu, opuchniecie, szybkie bicie serca) to sa takie objawy ktore wskazuja na ewentualne problemy z krazeniem. Jesli chodzi o acard to to jest aspiryna (ktora normalnie czyli w dawce 325-500 mg jest przeciwskazana w czasie ciazy, ze wzgledu na ryzyko wad serca u dziecka). Ale w malych dawkach takich jak w acardzie czyli 75 mg daje bardzo dobre efekty w leczeniu problemow z mikrokrazeniem. Czyli tak jak wkleilas mowi sie ze rozrzedza krew na tyle ze nie tworza sie te mikrozakrzepy i krew ladnie dostarcza tlen i substancje odzywcze do dzidziusia. Byc moze jest tak ze w poprzednich ciazach te zakrzepy blokowaly doplyw tlenu i jedzenia do plodu i dlatego konczylo sie to :-( Ale dla swietego spokoju trzeba mierzyc to cisnienie, serio, ciagle o tym pisze ale jak tylko zauwazysz ze Ci skoczylo ponad norme to daj znac lekarzowi. Zreszta oni zawsze mierza cisnienie na wejsciu do gabinetu, to jest obowiazkowe do kontrolowania nadcisnienia i rzucawki wlasnie. Pamietam ze w pierwszej ciazy moj lekarz w ostatnich tygdoniach mowil zeby sobie mierzyla nawet codziennie, dlatego ze gwaltowny wzrost cisnienia kwalifikuje sie do natychmiastowego wywolania dziecka, przynajmniej tu w stanach.

reklama
Ja mierzę ciśnienie codziennie ze względu na nerki.Na szczęście szybko mi to kołatanie przeszło.Ale będe pamiętać o tym co napisałaś.Dzięki.

Do góry