reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

hej ho :-)
ina, gratuluje 5 z przodu :-), stosowałaś dietkę? ja słyszałam 2 sprzeczne opinie o karmieniu piersią, jedna jest taka, że jak się karmi to waga sama leci w dół, a druga taka, że jak się karmi to utrzymuje się +5kg, a po odstawieniu od piersi kg lecą w dół
kadza nasz Grześ też preferuje prawą stronę, pediatra powiedziała mi żeby aktywować odwracanie główki, więc wszystkie zabaweczki są po lewej stronie, jak go przewijam to staję po lewej.
mini podobno właśnie tak to jest, że jak jesteśmy przeziębione, to w naszym mleczku są przeciwciała i dziecko się nie zarazi, choć może na wszelki wypadek jej nie całuj..
pinula jak męczy i stresuje Cię karmienie piersią, to dawaj butle i się niczym nie przejmuj. ja wychowana na butli i zdrowa jestem, że hej, a teraźniejsze mleka są pewnie 100 razy lepsze niż te 30 lat temu.

Ja po wczorajszym fitnessie nawet żyje, fajnie tak wrócić do aktywności. Zwłaszcza, że mam straszny apetyt, nie wiem dlaczego..:baffled:.
Pogoda zrobiła się cudna, choć na dworku chyba rześko jest, ale to nie przeszkadza w saperach

reklama
Kasiulka! taaa dietke mniej jeść :-D. Ogólnie na śniadanie dwie kanapki, na obiad jakieś warzywa z chudym mięskiem i to wsio kolacji już mi się nie chciało. Standardowo przysuszyłam sobie żołądek przed ciążą tak robiłam :-D teraz się biorę za ćwiczenia bo ciało jakieś takie nie takie :baffled:

A moja mała znowu kima:-D:-D:-D Minijej rekord z karuzelą to 1,5 godziny aż usneła :-D:-D

Angel faktycznie lepiej mi teraz zasypia. Krócej spi po karmieniu ale zasypia szybciej.

Mini jutro spróbuje Jasia nagrac jak gada. Bo jemu te rozmowy bardzo intensywnie włączają się rano. czasem jest "a gu" a zazwyczaj "aaa" "eee" "ej" "yhy" i tego typu sylaby :D

Musze iśĆ do apteki po mleko bo sie kończy znowu. na 4 dni puszka wystarcza. a kupy wali po tym takie że zwalają z nóg. No i ulewa strasznie... :( Nie może byc zbyt pięknie...

witam
pinula uszy do gory ,staralas sie , ale nie ma co sobie wlosow z glowy rwac,teraz mleka sa dobre i masz wybor.
ina gratulacje spadku wagi:)
kasiulka zazdrosze fitnesu-ja sama musze sobie w domku cos wyczarowac
mini zdrowia
kadza moja mala tez tylko na lewej by spala -ale ja na sile zmieniam jej glowe podkladajac cos pod lewy boczek, dzis zmieniam wszystko w wyrku by sprawdzic jaki bedzie efekt.

Ja juz oddelegowalam gosci, wkoncu sami, pogoda sloneczna jak mala wstanie to na spacerek sie wybieramy, a teraz zasnela w lezaku szok:) mysle ze im starsza tym wiecej ja interesuje i dluzej jest w stanie skupic uwage.

pinula Twoja decyzja - sama najlepiej potrafisz ocenić sytuację i jeśli twierdzisz, że tak będzie dla Was lepiej, to tak jest i koniec. Najważniejsze, żeby Jaś był najedzony i zdrowo rósł, a Ty wypoczęta i zadowolona, bo tylko szczęśliwa mama = szczęśliwe dziecko.

kadza dzieci zazwyczaj preferują jedną stronę, dlatego trzeba układać je równomiernie na obydwu boczkach (żeby nie doszło do tego o czym pisze agusia), a jak odwraca się tylko w prawo, to możesz też zachęcać ją do odwracania głowy w drugą stronę zabawkami, sobą - czymś co ją zainteresuje i zatrzyma dłużej - żeby nie było potem jakiejś asymetrii
O- widzę że się po Kasiulce powtarzam nieco

Angel sis dotarła?

Mini Dusia dostaje Twoje przeciwciała i szczerze: lepiej jest chroniona niż Ty sama. A co byś szybko wyzdrowiała, już pakuję słoneczko i wysyłam kurierem ;-)ina 5 z przodu - no, no... fiu fiu...
prawie jak... Rafał :-p
byliśmy na wielkim kłuciu - marudny był już przed, bo przed wyjazdem już prawie spał, a tu zamiast snu takie "atrakcje" mu zaserwowali :-( Płacz był straszny (mama też ryczała), ale krótko. W aucie przysnął, ale w domu pocycaliśmy a teraz śpi biedaczek u mnie na kolankach
no i wiemy, że ważymy 5550g - ina ;-) -mierzymy 60 cm (tylko ciekawe czemu ja już sporo ubranek na 62 odkładam i spokojnie nosimy 68, a nawet niektóre 74 :confused:); no ale z tymi pomiarami to mi od samego początku coś nie pasowało - wg naszego ośrodka dziecko mi się po szpitalu zmniejszyło :happy2:

ina- zazdrosze spadku wagi i gratuluje :-D
kasiulka- to u mnie chyba ta druga obcja bo waga ani rusz, a ograniczam sie nie jem chleba, ziemniakow i innych wypychaczy...... a nie chce przesadzac bo karmie.....

mini szybkiego powrotu do zdrowia zycze...

my bylysmy na spacerze pogoda superasna,teraz robie obiad mala spi na ogrodzie, hm... jeszcze dokonczyc ten burdel sprzatac musze...

pinula szkoda, że się nie udało, no ale najważniejsze, żeby mały był najedzony i szczęśliwy a w jaki sposób to osiągniesz to już kwestia wtórna, jak tak ulewa to może trzeba zmienić mleko?
Ina - zazdrrrraszczam strrrrasznie spadku wagi, ja nie mogę jakoś zrzucić nadmiaru, no ale nic nie robię specjalnego w tym kierunku więc nie dziwota:)
Mini karm śmiało,zdrówka życzę!
kadza nasza mała tez prawostronna ale my jej aktywowaliśmy lewą stronę w opisane powyżej sposoby i teraz na obie strony kładzie główkę, aczkolwiek we śnie nigdy nie trzyma prosto tylko na którymś boczku ( a widzę w gondolkach dzieciaczki śpią z główką na wprost:)
vill - ładna fotka w avatarze!, u nas na pierwszej wizycie w przychodni jakieś 3 tyg po porodzie Mania mierzyła 47 cm, a przy porodzie 50 cm, więc z tym zmniejszaniem dzieci to chyba jakas plaga;D

a my wróciłyśmy z wizyty u zaprzyjaźnionych miesięcznych bliźniaków i teraz Mania śpi, generalnie u nas wszystko w porządku i bez zmian, nuuuda;)

Ostatnia edycja:
U mnie Jaś spi, co mu sie rzadko zdarza gdy nie pójdziemy na spacer. Ja pije herbate żurawinową bo mi zimno, czekam aż ktoś w piecu zapali. :D i piosze projekt na studia. bo sesja coraz bliżej, trzeba zdac wszystkie prace a najpierw je napisac...

Kasiulka ale z Ciebie aktywna mama :tak: a apetyt chyba większy przez karmienie piersią - w końcu zapotrzebowanie na wartościowe mleczko z każdym dniem rośnie :-)

inamorate że też jej się w głowie nie zakręciło :-D chyba Ci rośnie astronautka :-)

Pinula oj tak mleczko drogie , ja kupiłam w razie czego to rossmanowskie (800 g za jakieś 13-14 zł ) podobno robi je Humana i podałam kilka razy jak nie wyrobiłam z odciąganiem ale nie zauważyłam brzuszkowych rewolucji :tak:

villandra dziękuje , słoneczko dotarło :-D
Rafałek ma wagę na piątkę :-) (Ciekawe czy Duszka przekroczyła już 4 kg ??)

reklama
pinula jeszcze mozesz zastosowac opcje ze odciagasz i podajesz w butli.. wtedy nie bedzie tak na tobie wisiał a dostanie twoje mleczko, jeśli oczywiście chcesz :happy2:

a my dziś byliśmy na kontroli w poradni patologii noworodka i wszystko w porządku, Młody już nie ma odruchów wcześniaczych (bo jeszcze miesiąc temu miał), waży 4995g mierzy 59cm :) i torbiel do kontroli za jakies 4msc bo wyszła mu na mózgu no ale o tym wiedziałam już wcześniej i jest zanikająca (a podobno co 2 dziecko ma..)

w piątek był też szczepiony po raz drugi wzięliśmy 5w1 infarix (dobrze piszę?) musieliśmy zapłacić bo w poradni szczepień nas nie chcieli.. ("za zdrowy") za 2tyg pneumokoki ale te już tak czy tak mamy za free

ah i jeszcze ma mały niedobór żelaza, zaczęliśmy też podawać biogaję tak więc teraz dostaje 2 probiotyki

Ostatnia edycja:
Do góry