reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

reklama
Atomówka - a masz płacone ze zlecenia dobrowolne chorobowe? Wtedy przysługuje Ci zasiłek chorobowy (jeśli płacisz przez 3 miesiące). Lekarzowi nie musisz mówić, że pracujesz na zlecenie. Podaj mu tylko dane płatnika (zakładu pracy). Nie może Ci odmówić zwolnienia i weź kartę ciąży, żeby Ci wpisali na zwolnieniu kod B. Jeśli masz opłacane chorobowe, to zasiłek wtedy będzie 100%, a nie 80%.
Masz umowę zlecenie podpisaną na długi okres? Jeśli tak, to zgłoś się do chorobowego, jeśli go nie masz, żebyś miała płacony z zus zasiłek macierzyński po urodzeniu dziecka.

O Doris chyba mi pomożesz bo myślałam,że po urodzeniu dziecka nic mi nie przysługuje
Zasiłku dobrowolnego w pracy nie mam opłacanego wcale, bo mam jeszcze legitymacje studencka ważną i twierdzą,że nie mogą mnie ubezpieczyć jak się uczę
Umowę zlecenie mam na okres nie pamiętam dokładnie ale chyba 3 lata
Czy mogę się ubiegać o jakaś kasę jak się niebawem zwolnię z pracy bo nie będę już długo pracowała?

Atomówka - odpiszę Ci na priv.
Bozienka - z zasiłkami, to zależy ile pracowałaś przed byciem bezrobotną, czy były odprowadzane składki zus i jak rozwiązano umowę o pracę. Odrobinę się orientuję - przynajmniej jak to wygląda u nas w gminie, ale nie wiem, co dokładnie masz na myśli.

a orietuje sie ktos jak jest z jakimis zasilkami dla bezrobotnego??
kiedys bezrobotni nie mieli zaislku chyba ze wynagrodzenie meza podzielone na 2 osoby czy iles tam domownikow nie przekracza 425 złotych na osobe jesli nie przekracza to wtedy mops daje pomoc.

co do umow zlecenie to jelsi masz na 3 lata nie musisz sie zwalniać, popros aby ci placili zus czy inne składki wówczas po urodzeniu dziecka zus placi ci macierzyńskie tak samo jak sie ma umowe o prace na czas określony (do momentu porodu)rozwiązania, bo jak pracujesz dluzej niz 3 miesiace a zajdziesz w ciaze to po mimo tego ze kończy sie umowa pracodawca musi ja przelduzyc do moentu rozwiązania co opisalam wyzej.

najlepiej zapsiac sie na forum dot adr i tam wsyztsko ci napisza;]

o widzę,że orientujecie się odnośnie zasiłków... Ja od jutra "wracam" do pracy, bo "przerywam" wychowawczy (już im zaniosłam dzisiaj zwolnienie L4 od jutra hehe)
ja szczęśliwa po wizycie, ale to na odpowiednim wątku.

Chorowitkom życzę duuuużżo zdrówka!!!

Witam dziewczynki :)
Czy któras z Was tez ma problem ze spaniem?
No tej nocy to chyba spalam z dwie godziny tylko:(
ja nie mogę spać ale zawsze miałam problemy ze snem. Ogólnie śpię bardzo lekko i "jak mucha piernie" to ja słyszę. A teraz jeszcze mam dodatkowo chorą córcię, więc w nocy pobudki nie przewidziane są...

Kochane dziewczyny problemy ze snem są chyba wpisane w uroki ciąży :-) ja też należę do cierpiących a w dodatku mój M strasznie chrapie - co mnie teraz wyjątkowo irytuje... Żebyśmy mieli już swój domek spał by gdzie indziej niż ja ale skoro mamy jeden mały pokój to nie mam wyjścia... ;-) i muszę się męczyć, denerwować a przy okazji wybudzać go kilka razy w nocy

reklama
Lina cos o chrapaniu wiem :/ mój m również strasznie chrapie a jeszcze gorzej jak sobie popije wtedy jest masakra kiedyś budziło mnie jego chrapanie ale teraz od jakiegos czasu spie jak kamien :/ ja na szczęście nie mam problemów z zasypianiem ani spaniem w nocy, spie jak kamień jeszcze wstanę z 2 razy na siku i znów zasypiam szybko ale za to rano obudzę się po 7-8 i już spać nie mogę a tak bym chciała czasami pospać jak przed ciążą do 10-11 ale nie da rady :p

Do góry