reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

ivi- no! zameldowana, bardzo ładnie :tak:
a Angel to chyba serio nie bylo, prawda? moze i ja przywolam zaraz, toc chyba sie juz wyspala do 12 w poludnie ;-):-D

Kasiurek- wow Ty to jestes zorganizowana! no brawo! chcialabym tak, a ja to *******a jestem, niby z pod panny porzadnicka niby heheh, a tu klops; wiecznie cos pierdykne i nie potrafie znalezc pozniej hehe, juz nawet nie wiem gdzie mam wyniki z polowkowego usg :crazy:
chyba zostalam natchnieta na porzadki w szufladach z dokumentami, tylko niech mnie ktos w wielki zadek kopnie!

ivi- prawdziwy bunt dwulatka; nie, nie nie nieeeeeeeee heheheh, choc moja nagle zaczela to przechodzic wlasnie dopiero jak poszla do przedszkola, a akurat skonczyla 3 latka, wiec bunt trzylatka, a podobno pozniej jest bunt; 5, 7, 10, 13, 15, 17 latka itd itd heheheh

Kasiurek
- bardzo ładne przekaski synus wcina! brawo! moja lubi w ramach przekaski; pomidorka i ogora zielonego, nawet bardziej woli niz owoce :eek:

Lina- to udanego polowanka na wyprzach! ja tam moge pomarzyc poki co....a mialo byc tak pieknie odkad nie mamy do placenia niani :crazy: wrrr zycie....

spadam, bo moja mala biedna marudka wyglada jakby coraz gorzej, chyba ja zaraz poloze do wyrka, sen to chyba dobre lekarstwo na chorobsko.

reklama
mini dziekuje trzeba bylo tylko napisac jak radzic sobie z jesienna chandra tak sie wczułam ze cale wypracowanie machnełam:-)
Dobrze ja lece do pozniej kobitki:-D

Hejka,
Dziękuje ajako , że sie o mnie martwisz kochana jestes :zawstydzona/y:
Byłam tu byłam..wpadałam.. ale psychicznie byłam w fatalnym nastroju.. Ehh wczoraj wogole koszmar, wyłam co chwila , schizowalam sie, ciezko bylo.. Ale przyjechala siostra pogadala mi, obejrzalysmy dwie komedie i poszlysmy normalnie spac ;-) Mimo tego, ze dostalam leki na sen, nie wzielam. Mam andzieje, ze uda mi sie walka sama z soba i nie bede musiala ich brac.
Ale jest ciezko, rozsądek jedno psychika i cialo drugie.
Ciężka walka przedemną..

No ale póki co jest ok ;-) Piszecie o prezentach i zastanawiam się co kupiłyscie rodzince i męzom w tym roku?? Ja jak pisałam wczesniej, nie nastawialam sie na zakupy bo mialo nas nie byc.. A budżet tym wszystkim co sie stalo silnie obciązony- ten dodatkowy przylot męza na swieta i zabranie mnie to koszt ponad 1000 zl :/ Ale trudno, wyjscia innego nie ma.
I tak zupelnie nie wiem co kupic.. z kasa cienko, na allegro mozna znalesc wszystko- ale trzeba miec chociaz pomysl! A ja nawet nie moge na nic wpasc zeby poszperac..
Wiec napiszcie i wrzuccie linka jak z all moze cos podchwyce :zawstydzona/y:

Co do kawki pije jedną rozpuszczalna z plaskiej lyzeczki i polowa mleka ;-) A potem ta riccore- az w szoku jestem , ze tak dobrze smakuje jak na bazujaca na cykorii ;-)

Ehh juz czytam o spakowanych torbach do szpitala.. Jej jak ten czas leci.. Dopiero co czesc z nas czekala na usg potwierdzajace ciaze hehe :)

I tyle mialam pisac, zacięłam sie i koniec :confused2: Moze dopisze zaraz ;-)
Ciesze sie, ze pozytywnie dzionek sie zacząl dla wiekszosci z Was :)

Duzo zdrówka takze dla Waszych pociech!

anula biedy Twój mąż , kurcze to nie masz od niego pomocy teraz - akurat na koniec ciąży :sad:
Kciuki oczywiście zaciśnięte ....

Nusia a od kiedy tak standardowo idzie się u Was na L4 ??

ajako zapomniałaś jeszcze o buncie 4latka - mój ostatnio miał takie zrywy :confused2:
Poodpoczywaj z córą bo pewnie nocka kiepska był ....

Tunia to musiało być niezłe wypracowanie :-D

dziendobry dziewczyny :)

annula- ja ide robic 20/12 ten caly test na rh- ciekawa jestem co tam mi wyjdzie
tunia- milych zakupow
angel- trzymaj sie !! bedzie dobrze, zawsze mozesz sie nam tu wygadac, a swieta tuz tuz i bedziecie ze swoim ukochanym razem :tak:

ja ide cos zjesc- chyba parowy zrobie sobie dzis:) pozniej pranie, bo niedziela sie juz zakonczyla i chyba na spacer z sierciuchami poki nie pada.

Co do kawy ja niemam tego problemu- nigdy nie pilam i dalej nie pije :) a papierochy- tez mialam kolezanki co kopcily cala ciaze...
ja niestaty tez palaczem jestem/bylam ale teraz jest dzidzia wiec fajki poszly na bok :sorry:

dziewczyny alez ten czas zasuwa- juz o torbach piszecie a ja pamietam jak na test niedawno sikalam:laugh2:

Angel nie dołuj się kochana, idzie na dobre więc myśl pozytywnie
Napiszę Ci co my kupiliśmy: moi rodzice- widelczyki, nóż i łopatka do ciasta z gerlacha, teście- czajnik i dzbanek brita, szwagirka- też w ciąży, wiec kojec motherhood, brat i bratowa- voucher do teatru. Moi rodzice na maksa są zabiegani więc kupuję zwykle prezenty z ich ramienia (oczywiście dla siebie nie), więc po kolei: brat- koszula, sweter, bratowa- mięciutki koc home&you | katalog|sypialnia:koce i pledy,koce Warszawa, koce Gdansk, koce Krakow, koce Wroclaw , siostra cioteczna home&you | katalog|kuchnia:kubki, ciocia, wujek obrus też w home&you ale nie mogę go znaleźć

oo ale beznadziejnie linki się dodały: koc taki jasny, za 59, a dla siostry ciotecznej 2 kubki za 35 zł

Ostatnia edycja:
ivi - ja to tam wklejam juz wsyztsko , tzn do karty ciazy gin przpeisuje wyniki badan i usg, ale ja i tak ksera przy dupie nosze, bo co napisane drukowanymi ;> usg chyba tak jak piszesz zbey wiedziec kiedy porod ma byc, czy nie ma wad wiekszych itd.

Mini - u nas wyslzo taniej pileuchy jednorazowe- dlaczego dlatego ze ja nie kupywalam w ogole pampersa- bo kupywalam pieluchy o iwlele tansze jak dady,helen harper itd
bo ja liczylam te pierwsze 3 miesiace gdzie :
co kamrienie byla kupa, o siku nie pwomne, wiec tam gdzie kupa pod bierzaca woda musisz wyplukac tę"musztardę" potem namoczyc w wodzie w misce z jakims tam proszkiem zbey nie smierdolilo, pieluchy zasikane to do automatu i na 60 stopni stykało, ale te po kupie na gaz do gara i gotowac bo automat nawte jak dasz na 90 stopni nie dopierze pieluchy, wiec tu masz znow gaz i wode a srednio raz na dzien trzbea bylo gotowac- po wygotowaniu wyprac trzeba w automacie aby proszek wyplukac dobrze, suszenie na balkonie za free, czasem sie jednak nie zdarzy i trzeba podsuszac zelazkiem - tu znow woda destylowana i prad do zelazka nie licze pradu i wody do pralki ;> no i na pewno jakbym miala malego w tetrze to bym 50 pieluch miala za malo , zeby bylo tak na zapas bo ja uzywalam do odbijania tetre, do karmienia tetre i jeszcze do siku i kupy - gdzie w tetrze dziecko nie wytrzyma tak dlugo jak w pampku nie osuzkujmy sie ale jak natek mial 9 miesieyc to na noc mial cala jedna pieluche pampersa bo tak malo sikal ze nie byla nawet bardzo mokra- a tetre wymienic by trzeba bylo!

a i co wazne - ubranka ;/ bo je tez rpzeciez dziecko rpzesika, czy zasra musztarda jak ma tetre czasem jak nataniel mial uderzenie mocy to na godizne slzy 3 pampersy i raz byl przebierane bo tak zasral wsyztsko ;p wiec ubranka tez sie koncza dosc syzbko tym bardziej te wygotowywane ;> bo te zółty kupy sa masakryczne,

Na prawde wychodzi tanij pampers patrzac z ekonomicznego punktu widzenia czyli :prad(prasowanie mokrych, prasowanie suchych i pranie w pralce), woda(namaczanie, spłukiwanie i gotowanie oraz pranie), gaz (gotowanie pieluch i ubran). Ja np pralam tylko same ubrania małego z jego np poszewka czy cos , nigdy z naszymi ubraniami.
a pampers kupujesz, zakladasz wywalasz, i tyle uzywasz chusteczek nawilzonych lub wode i mydlo przy kupach .

Dzięki Kasulka za pomysły! Bede szperac dzis i rozmyslac :)
Kamila juz mam nadzieje, ze to ostatnie odliczanie i juz nic nam nie przeszkodzi spokojnie wrocic do siebie :-(

reklama
Kasiurek : Jest taki patent żeby na pieluszkę tetrową nałożyć wkładkę z polaru - i wtedy pieluszki nie musisz gotować bo polar wystarczy tylko spłukać :tak:
wklejam jeszcze z innego forum - dziewczyny robiły rozeznanie ;-)
Założenia:
- przez 1mc noworodek zużywa 10pieluch dziennie, czyli mniej wiecej 4 prania na tydzień
- przez resztę średnio 6 pieluch dziennie, 2 prania na tydzień
- okres pieluszkowania 2 lata

TETRA
Otulacze 6szt x 40 zł (po 2 szt w rozmiarze S, M, L) = 240 zł
Pieluchy tetrowe 60 szt x 2 zł = 120 zł
Razem 360 zł (wydatek jednorazowy)

Pranie (30 pieluch jedno pranie – ok 5 kg) 2h x 2,2kW x 0,30zł / 30szt pieluch = 0,044 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 13,20 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 248,40 zł

zużycie wody
1pranie średnio 50 litrów, 1m3 (1000l) kosztuje 2,45zł (ale juz zapowiedzieli podwyżkę od stycznia
icon_confused.gif
) = 0,00408 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 1,23 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 16,90 zł

ścieki
1pranie średnio 50 litrów, 1m3 (1000l) kosztuje 3,10zł (ale juz zapowiedzieli podwyżkę od stycznia
icon_confused.gif
) = 0,00517 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 1,55 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 21,39 zł

płyn do prania
1500ml kosztuje 15zł, na pranie (30pieluch) zużywamy100ml = 0,03333 (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) – 10 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) – 138 zł

amortyzacja pralki
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) – 13,2 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 248,40 zł

Prasowanie (30 pieluch)
0,5h x 2,2kW x 0,30zł / 30szt = 0,011 zł (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 3,3 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 45,54 zł

amortyzacja żelazka
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 3,3 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 45,54 zł

Razem
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 45,78 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 631,70 zł
SUMA
1037,47 zł

Koszty dodatkowe
Papierki jednorazowe
100szt w paczce - paczka kosztuje 6zł - 0,06000 (kwota za pieluchę)
PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 13,20 zł
PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) 182,16zł

Dodatkowe pieluchy (formowane, kieszonki)
20 szt x 40-50 zł = 800-1000zł

PAMPERSY

PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) 143,88 zł
cena 47zł za 98szt = 0,48 zł (kwota za pieluchę)

PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) 3075,43 zł
średnia cena 52zł za 70szt = 0,74 zł (kwota za pieluchę)
plus ew. dodatkowy wywóz śmieci w przypadku, gdy ktoś mieszka w domku

SUMA
3219,31 zł

Do góry