Amandla
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Lipiec 2011
- Postów
- 1 009
_Lina, Mini przepis jest taki, za forum cincin przytaczam:
25dkg masła
28dkg mąki tortowej
6 łyżek białego wina ( ja dałam tokaj)
małe foremki do wykrajania wzorów
Ugnieść ciasto i włożyć do lodówki, ja trzymałam ok. 45 minut, ale mozna krócej lub dłużej, minimum 20 minut ciasto wywałkować dosyć cienko i foremką wykrajamy ciasteczka, które kładziemy
na blaszki ( ja piekłam na papierze do pieczenia) Pieczemy w temp. ok 180 C ciasteczka mają jasny kolorek i są bardzo kruche, jak faworki.
Piecze się ok 15 minut, można nieco dłużej, wyjmujemy jak będą złote, obficie posypujemy cukrem pudrem, bo w cieście nie ma cukru
Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 3 blaszki ciastek, ciastka się nieco kurczą w piekarniku, więc można dośc gęsto układać je na blaszce. Jak najbardziej nadają się dla nas, bo w trakcie pieczenia cały alkohol wyparowuje
przepis wkleję też do marcówek w kuchni
Mini gratulacje i wbijam się na party!
25dkg masła
28dkg mąki tortowej
6 łyżek białego wina ( ja dałam tokaj)
małe foremki do wykrajania wzorów
Ugnieść ciasto i włożyć do lodówki, ja trzymałam ok. 45 minut, ale mozna krócej lub dłużej, minimum 20 minut ciasto wywałkować dosyć cienko i foremką wykrajamy ciasteczka, które kładziemy
na blaszki ( ja piekłam na papierze do pieczenia) Pieczemy w temp. ok 180 C ciasteczka mają jasny kolorek i są bardzo kruche, jak faworki.
Piecze się ok 15 minut, można nieco dłużej, wyjmujemy jak będą złote, obficie posypujemy cukrem pudrem, bo w cieście nie ma cukru
Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 3 blaszki ciastek, ciastka się nieco kurczą w piekarniku, więc można dośc gęsto układać je na blaszce. Jak najbardziej nadają się dla nas, bo w trakcie pieczenia cały alkohol wyparowuje
przepis wkleję też do marcówek w kuchni
Mini gratulacje i wbijam się na party!
Ostatnia edycja: