reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

pinula, zasiłek macierzyński Ci przysługuje, nie masz jedynie prawa do urlopu macierzyńskiego i wychowawczego, pracodawca przedłuża z Tobą umowę do czasu porodu a później zasiłek wypłaca Ci ZUS

a ja się doczytałam,że od przyszłego roku chcą podwyższyć składkę emerytalną o 250 zł, więc teraz zamiast prawie 900 stów będę płaciła prawie 1200 na zus, masakra, żebym jeszcze coś z tego miała, nawet badań nie mogę sobie w ciąży za darmo zrobić, nie cierpię tego państwa

Ostatnia edycja:
reklama
witam dziewczyny :) madrobilam glowny choc troche to zajelo ;-)

z tym wiaderkiem do kapieli to pierwsze co zauwazylam to cena:szok: masakra jakas :no: no i ja osobiscie balabym sie go uzywac, dla mnie kapiel to i tak czarna magia - jej boje sie najbardziej :zawstydzona/y: my mamy wannienke i do niej stelaz :-)

a co do polityki naszego cudownego kraju to barak mi slow!! jak czytam co tam sie dzieje to naprawde ciesze sie ze mnie tam nie ma:eek:

kolejny hit:D
Szpitale bezprawnie pobierają opłaty za obecność ojca przy porodzie | rp.pl
ciekawa jestem jakie dodatkowe opłaty poza fartuchem i kapciami ( które można nabyć w automacie) ponosi szpital, prawdę mówiąc nie spotkałam się z dodatkową opłatą , ale widocznie w Polsce takie rzeczy się dzieją:D

Manta uszy do góry :>
masz cukierka
301-02478.a.detail.jpg

Ostatnia edycja:
Manta no bez przesady - jakiś tam humor przecież masz ;-) może nie najlepszy, ale zawsze...
A co by Ci mogło go poprawić?

To o tym bezprawnym pobieraniu opłat juz jakis czas temu mi sie w oczy rzuciło. Raz jest to 20 zł za "fartuch", innym razem 150-200zł (bo oddzielny pokój). A jak sie szpitale tłumaczą? No bo tatus też brudzi, korzysta z łazienki itd :confused2:

Ja jestem ciekawa jak wygląda teraz kwestia pozostania dziecka u mamy na piersi po zaraz po porodzie - dziś wpadła mi w ośrodku ulotka, wg której od 1 kwietnia 2011 roku dziecko po urodzeniu (jeśli poród odbył się oczywiście bez komplikacji i dziecko jest w dobrej formie) powinno zostac położone na piersi matki i jesli sie uda pierwszy raz przystawione do piersi - badaie w skali apgar mozna wykonać, gdy maluszek lezy u mamy, a reszte pomiarów po tych "magicznych" 2 godzinach. Oj bardoz tego jestem ciekawa, bo jak urodziłam Dobrusię, to położyli mi na krótko (nawet nie wydaje mi się, że to minita była), potem mnie wzieli do szycia, a córkę z M do ważenia, mierzenia itp. Urodziłam ją przed 18 a kolejny raz zobaczyłam dopiero jakoś o 4-5 nad ranem, bo pielęgniarka mi powiedziała, że powinnam zgłosic, że chcę dziecko zobaczyć :eek:

A z ciekawszych rzeczy dzis pogadałam sobie z dziewczyna, która rodziła w szpitalu, gdzie pracuje mój gin, no i tam nie daja rutynowo oxy i innych cudów, chyba, że naprawde to konieczne - stawiają na zupełnie naturalne porody - cieszy mnie to bardzo, jeszcze niedługo sie u gina upewnie jak to wygląda, ale może uda się ominąc traumatyczne przezycia jak za pierwszym razem :sorry:

Villandra oj to poproś ładnie sąsiada -kobiecie w ciązy się nie odmawia, bo myszy czy szczury mogą zjeść ;-):rofl2:

Manta nie wiem jak u Ciebie, ale u na spiekne słonko swieci - wystaw buźke do promieni to się humorek od razu poprawi :tak:

a ja lecę po glizdę do przedszkola - miłęgo dnia, bo pewnie dopiero wieczorem zajrzę

Ostatnia edycja:
Manta ja też dziś jakaś taka bez życia :-(

Amandla
my płaciliśmy za poród rodzinny 50 zł . Że niby za fartuszek i kapcie , ale położne mówiły że one za te pieniądze remontują też tą sale , albo dokupują różne rzeczy do niej ... bo na NFZ nie bardzo mają co liczyć

reklama
Mata ja będę chciała skorzystać z tego prawa ... nie wiem cz w szpitalu o tym wiedzą :-D bo jak byłam kiedyś z siostrą na oddziale to się o to pytałam ,to mi powiedziala że oczywiście że mi dadzą dziecko na dwie godziny ale jak je zmierzą i zważą :eek:.
Zobaczymy co w moim szpitalu powiedzą

Do góry