reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

reklama
no to muszę koniecznie pogonić sąsiada, bo jak w Polsce już śniegi to nie ma zmiłuj się - najpierw blacha na dach, potem śnieg :eek:

u mnie też dziś pruszyło :-p
Na Ukrainie wczoraj podobno tak sypało że hej ( M oglądał mecz :-))
Villandra to Ciebie zima może zaskoczyć jak naszych drogowców :-D

to chyba uduszę sąsiada :wściekła/y:

no nic - dossyc tego dobrego - żeby uniknąć innych niemiłych zaskoczeń, idę stawiać piernikowy las ;-)

dziewczynki a co sądzicie o wiaderku do kąpania:D widziałam takowe na targach brzuszek i maluszek i na pierwszy rzut oka wydaje się fajne, ale... nie wyobrażam sobie trzymania dziecka za główkę w trakcie kąpieli, no i przede wszystkim jakoś nie wiem jak dokładnie wymyć dziecko w takiej pozycji, co o tym wynalazku myslicie?
TUMMY TUB - WIADERKO DO K

Ale jak się ktoś zna to też mam pytanie…
Mam umowe na czas określony do końca stycznia. Wiem że przedłuża mi się ona do dnia porodu, tylko czy w takim wypadku należy mi się zasiłek macierzyński na urlopie macierzyńskim i co po urlopie?? Muszę iśc do jakiegoś radcy prawnego żeby mi to wytłumaczył i poradził co mam negocjowac z pracodawcą żeby dla mnie było najlepsze.

Zimno i ponuro.... buuuu
zasiłek mjacieryznski a raczej urlop macierzynski nalezy sie tobie i zkalad pracy po skonczonej umowie z Tobą - czyli jak zadzonwisz ze urodziłas- to musi rozwiazac z toba umowe, do zusu wyslac takiepismo (oni wiedza jakie)i wtedy Zus wyplaca Tobie na pewno 20 tygodni macierzysnkiego nie wiem co z tymi 4 co sie od 1 stycznia naleza - dzis w gazecie rzeczpospolita moiwa wlasnieo tym wsyztskim o zasiłkach itd ;]ja musze do kiosku sie wybrac jak kupie poczytam to napisze;]Nie wiem, dlaczego ale jak cytuje jakis post z linkiem to co pisze po cytowaniu sie nie wklepuje?!
co do tego wiaderka to ja jestem przerazona wole dziecko trzymac w rekach i miec nad nim władze ;]pozatym troche to kosztuje, a co sie robi z dziekiem kotre np nie lubi sie kapac to za chiny go nie wlozysz do tego ustrojstwa, a co jels dzieć bedzie za duze na to wiadoro a za małe na wanne czy brodzik ?

reklama
Witam!

u mnie jest płacona normalna wyplata ;/ na macierzynskim na L4 jest srednia z 12 miesiecy - ale moze mnie sei cos pokiełbasilo ? powiem jak juz bede na macierzynskim

z tego co się orientuje na L4 to wypłacane jest z gołej pensji (tzn. bez premii czy dodatków) - do tego zależy ile jest dni roboczych w miesiącu - stąd różnie Wam kaska przychodzi :tak:

no i mam:
"Rząd mógłby nawet od stycznia zlikwidować becikowe lub wprowadzić kryterium dochodowe przy jego wypłacie. Obecnie wydajemy na to świadczenie 400 mln zł rocznie. Problem polega na tym, że byłby to kontrowersyjne z punktu widzenia nabywania prawa do tego świadczenia przez kobiety, które już teraz są w ciąży i liczą się z tym, że becikowe dostaną. Co więcej, od marca 2010 r. kobiety, aby dostać to świadczenie, muszą przedstawić w gminie zaświadczenie, że przebywały pod opieką lekarza. – Zgodnie z duchem prawa rząd powinien zachować w tym przypadku okres przejściowy – uważa prof. Gertruda Uścińska z Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych. Tłumaczy, że rodzice po pierwsze liczą się z tym, że otrzymają pomoc, a po drugie mogą – sugerując się wymogami jej otrzymania – zachowywać się w określony sposób. Jeśli rząd postąpiłby zgodnie z tymi standardami, becikowe zniknęłoby dopiero we wrześniu – październiku 2012 r. Wydajemy na nie 34 mln zł miesięcznie, więc oszczędności w przyszłym roku sięgnęłyby (przy całkowitej likwidacji) najwyżej 100 mln zł."

mam nadzieję, że postąpią z zasadą ochrony praw nabytych i becikowe dostaniemy:)

ja tez jestem zdania, że może i zmienią zasady, ale raczej dla tych, co dopiero zajda w ciażę - ustawodastwo w Polsce jest o tyle dobre, że więszkość rzeczy nie mozna szybko uchwalić ;-) no i tak jak wspominałam, nawet jak uwina się szybko, to co najwyżej zmiana w ulgach będzie obowiązywała na rok podatkowy 2012, a zmiany w becikowym zapewne obejmą te osoby, które na dzień wejścia ustawy nie będa jeszcze w któryms tam tygodniu ciąży... dlatego o nasze świadczenia bym się póki co nie martwiła ;-)
Ja rozumiem, że cięcia są niezbędne, żeby w końcu zapanowac nad załużeniem, ale politycy mogliby też sobie nieco odjąć od koryta :confused2:

Mata ty masz dzisiaj glukoze??

Mam umowe na czas określony do końca stycznia. Wiem że przedłuża mi się ona do dnia porodu, tylko czy w takim wypadku należy mi się zasiłek macierzyński na urlopie macierzyńskim i co po urlopie?? Muszę iśc do jakiegoś radcy prawnego żeby mi to wytłumaczył i poradził co mam negocjowac z pracodawcą żeby dla mnie było najlepsze.
Własnie wróciłam z glukozy ;-)
co do świadczeń (jak się myle, to mnie pewnie któras poprawi ;-)) umowe masz do końca stycznia, potem idziesz normalnie na macierzyński (to i tak zus wypłaca). Nie wiem jak w Twoim przypadku będzie wyglądała kwestia zaległego urlopu (za rok 2011 i za 2012) - nie wiem ile dni Ci przysługuje. Ale mi wyglada na to, że będą musieli Ci po prostu wypłacic pieniądze za urlop - bo z dniem porodu rozwiążą z Toba umowę i nie będziesz jak miala go wybrać po macieżyńskim. Chyba, że szef przedłuzy Tobie umowę...

Villandra a co sąsiad przeskrobał?

Niedawno wróciłam z glukozy, zjadłam sniadanie a teraz mi niedobrze :confused2: w domu bajzel na całego, bo wczoraj przez ten ból głowy nie byłam w stanie nic zrobić... Nie mam pomysłu na obiad, a tu zaraz po Dobrusie mysze leciec do przedszkola...

Do góry