V
villandra8
Gość
tunia faktycznie - ja też od wczoraj 23 tydzień
a przed chwilą była listonorka - przyszła kosmetyczka z musteli
a przed chwilą była listonorka - przyszła kosmetyczka z musteli
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
pinula to gdzie Ty mieszkasz, że śnieg u Ciebie?
dziewczynki a co sądzicie o wiaderku do kąpania widziałam takowe na targach brzuszek i maluszek i na pierwszy rzut oka wydaje się fajne, ale... nie wyobrażam sobie trzymania dziecka za główkę w trakcie kąpieli, no i przede wszystkim jakoś nie wiem jak dokładnie wymyć dziecko w takiej pozycji, co o tym wynalazku myslicie?
TUMMY TUB - WIADERKO DO K
zasiłek mjacieryznski a raczej urlop macierzynski nalezy sie tobie i zkalad pracy po skonczonej umowie z Tobą - czyli jak zadzonwisz ze urodziłas- to musi rozwiazac z toba umowe, do zusu wyslac takiepismo (oni wiedza jakie)i wtedy Zus wyplaca Tobie na pewno 20 tygodni macierzysnkiego nie wiem co z tymi 4 co sie od 1 stycznia naleza - dzis w gazecie rzeczpospolita moiwa wlasnieo tym wsyztskim o zasiłkach itd ;]ja musze do kiosku sie wybrac jak kupie poczytam to napisze;]Nie wiem, dlaczego ale jak cytuje jakis post z linkiem to co pisze po cytowaniu sie nie wklepuje?!Ale jak się ktoś zna to też mam pytanie…
Mam umowe na czas określony do końca stycznia. Wiem że przedłuża mi się ona do dnia porodu, tylko czy w takim wypadku należy mi się zasiłek macierzyński na urlopie macierzyńskim i co po urlopie?? Muszę iśc do jakiegoś radcy prawnego żeby mi to wytłumaczył i poradził co mam negocjowac z pracodawcą żeby dla mnie było najlepsze.
Zimno i ponuro.... buuuu
to jak u ciebie snieg to na śląsk dojdzie za dwa trzy dni !Moja kraina to podkarpacie, na południa od Rzeszowa.
u mnie jest płacona normalna wyplata ;/ na macierzynskim na L4 jest srednia z 12 miesiecy - ale moze mnie sei cos pokiełbasilo ? powiem jak juz bede na macierzynskim
no i mam:
"Rząd mógłby nawet od stycznia zlikwidować becikowe lub wprowadzić kryterium dochodowe przy jego wypłacie. Obecnie wydajemy na to świadczenie 400 mln zł rocznie. Problem polega na tym, że byłby to kontrowersyjne z punktu widzenia nabywania prawa do tego świadczenia przez kobiety, które już teraz są w ciąży i liczą się z tym, że becikowe dostaną. Co więcej, od marca 2010 r. kobiety, aby dostać to świadczenie, muszą przedstawić w gminie zaświadczenie, że przebywały pod opieką lekarza. – Zgodnie z duchem prawa rząd powinien zachować w tym przypadku okres przejściowy – uważa prof. Gertruda Uścińska z Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych. Tłumaczy, że rodzice po pierwsze liczą się z tym, że otrzymają pomoc, a po drugie mogą – sugerując się wymogami jej otrzymania – zachowywać się w określony sposób. Jeśli rząd postąpiłby zgodnie z tymi standardami, becikowe zniknęłoby dopiero we wrześniu – październiku 2012 r. Wydajemy na nie 34 mln zł miesięcznie, więc oszczędności w przyszłym roku sięgnęłyby (przy całkowitej likwidacji) najwyżej 100 mln zł."
mam nadzieję, że postąpią z zasadą ochrony praw nabytych i becikowe dostaniemy
Własnie wróciłam z glukozy ;-)Mata ty masz dzisiaj glukoze??
Mam umowe na czas określony do końca stycznia. Wiem że przedłuża mi się ona do dnia porodu, tylko czy w takim wypadku należy mi się zasiłek macierzyński na urlopie macierzyńskim i co po urlopie?? Muszę iśc do jakiegoś radcy prawnego żeby mi to wytłumaczył i poradził co mam negocjowac z pracodawcą żeby dla mnie było najlepsze.