reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Witam się
coś dziś śnieg u nas popruszył ( ciekawe czy moja siostra urodzi :-D) . Borys ma dziś w przedszkolu pokaz zwierzątek jakiś żółwi , węży ... he he ciekawe czy będzie mu się podobało :-)

Mata Dobrusia to też niezłą agentka :-) . Ja u niego w pokoju nie myje ścian - niech ma porysowane skoro mu się tak podobają ... zresztą nie robię też tragedii jak gdzieś w innym pokoju pomaluje ( choć wie że mu nie wolno) . Na przedpokoju mam farbę lateksową - fakt świetnie się zmywa ale za to świetnie też odłazi za pomocą rączek Boryska :-D Ostatnio malowali z tatusiem te dziury co porobił oddłubując farbę :-)

MaMicurina no z porodem nie bardzo możesz przewidzieć - ja też się zastanawiam jak teraz będzie wyglądał mój poród :sorry: czy podobnie do poprzedniego a może będzie szybszy albo dużo gorszy :eek:
Puki co skupiam się bardziej na swoim nastawieniu żeby być gotowym na różne opcje i nie być rozczarowaną ;-)

Nakładam dziś farbę na włosy- miałam się wcześniej ściąć ale z moim refleksem i brakiem pomysłu na siebie chyba zrobię to dopiero na wiosnę :wściekła/y:

Ostatnia edycja:
reklama
A właśnie - szkoła rodzenia - byłam w naszej wczoraj zasięgnąć języka co i jak, no i nie jest dobrze :no:
Bo właśnie teraz był nabór - 9.11 - ostatni, jak na razie, bo nie ma więcej pieniędzy. I nawet nie wiadomo czy od nowego roku coś się w tym temacie zmieni (nawet jak będzie nowy budżet ustalony, to to dopiero zazwyczaj koło luty/marzec, więc trochu późno).
A zajęcia były bezpłatne i zainteresowanie oczywiście duże...
A płatnych zajęć też nie zrobią, bo remontowali pomieszczenia z kasy unijnej i zgodnie z wytycznymi UE obiekt przez 10 lat ni emoże być wykorzystywany w celach komercyjnych, więc nie mogą skasować ani grosza...
Niby dała mi babka namiary na jakąś inną szkołę w Opolu, ale nie wiem, co to będzie (zapewne płatne :-(), no i to już nie przy szpitalu, gdzie te same położne i możliwość "zwiedzenia" porodówki przed tym najważniejszym dniem...
Szkoda...

Villandra porodówkę możesz zwiedzić i bez szkoły rodzenia :tak:
A płatna są podobno bardzo dobre koleżanki chodziły i bardzo sobie chwalą

no i mam:
"Rząd mógłby nawet od stycznia zlikwidować becikowe lub wprowadzić kryterium dochodowe przy jego wypłacie. Obecnie wydajemy na to świadczenie 400 mln zł rocznie. Problem polega na tym, że byłby to kontrowersyjne z punktu widzenia nabywania prawa do tego świadczenia przez kobiety, które już teraz są w ciąży i liczą się z tym, że becikowe dostaną. Co więcej, od marca 2010 r. kobiety, aby dostać to świadczenie, muszą przedstawić w gminie zaświadczenie, że przebywały pod opieką lekarza. – Zgodnie z duchem prawa rząd powinien zachować w tym przypadku okres przejściowy – uważa prof. Gertruda Uścińska z Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych. Tłumaczy, że rodzice po pierwsze liczą się z tym, że otrzymają pomoc, a po drugie mogą – sugerując się wymogami jej otrzymania – zachowywać się w określony sposób. Jeśli rząd postąpiłby zgodnie z tymi standardami, becikowe zniknęłoby dopiero we wrześniu – październiku 2012 r. Wydajemy na nie 34 mln zł miesięcznie, więc oszczędności w przyszłym roku sięgnęłyby (przy całkowitej likwidacji) najwyżej 100 mln zł."

mam nadzieję, że postąpią z zasadą ochrony praw nabytych i becikowe dostaniemy:)

z tym becikowym i całą resztą planowanych zmian to już po prostu w głowie mi się nie mieści :no:
brak słów po prostu...

A z tą drugą szkołą u nas to jest tak: 150 zł za 6 zajęć (rozłożone na 3 tygodnie), na ostatnich wycieczka do szpitala (jednak); wszystko połąćzone z wyborem położnej rodzinnej w ramach NFZ - chyba nie tak źle.
Ale my chyba i tak dopiero po nowym roku, bo przed świętami nie da rady - nie starczy czasu i już.

edit:
z macierzyńskim to ja dopiero jestem ciekawa - niby wiem, że nic mi nie przysługuje (bo nie pracowałam przez ostatnie dwa lata, nawet jako bezrobotna zarejestrowana byłam tylko krótko), ale jak ostatnio byłam właśnie w PUP, to mi pani mówiła, żebym przyszła się podpisać w lutym, to ona mi powie jak załatwić sprawy macierzyńskiego i inne takie, więc jestem bardzo ciekawa czy cokolwiek dostanę (nadziei jednak sobie nie robię)
aha - jestem bez prawa do zasiłku, bo nie ma podstaw do jego naliczenia

Ostatnio edytowane przez moderatora:
A z tą drugą szkołą u nas to jest tak: 150 zł za 6 zajęć (rozłożone na 3 tygodnie), na ostatnich wycieczka do szpitala (jednak); wszystko połąćzone z wyborem położnej rodzinnej w ramach NFZ - chyba nie tak źle.
Ale my chyba i tak dopiero po nowym roku, bo przed świętami nie da rady - nie starczy czasu i już.
my placilismy za 6 zajec 250 wiec to dobra cena Villandra

no i mam:
"Rząd mógłby nawet od stycznia zlikwidować becikowe lub wprowadzić kryterium dochodowe przy jego wypłacie. Obecnie wydajemy na to świadczenie 400 mln zł rocznie. Problem polega na tym, że byłby to kontrowersyjne z punktu widzenia nabywania prawa do tego świadczenia przez kobiety, które już teraz są w ciąży i liczą się z tym, że becikowe dostaną. Co więcej, od marca 2010 r. kobiety, aby dostać to świadczenie, muszą przedstawić w gminie zaświadczenie, że przebywały pod opieką lekarza. – Zgodnie z duchem prawa rząd powinien zachować w tym przypadku okres przejściowy – uważa prof. Gertruda Uścińska z Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych. Tłumaczy, że rodzice po pierwsze liczą się z tym, że otrzymają pomoc, a po drugie mogą – sugerując się wymogami jej otrzymania – zachowywać się w określony sposób. Jeśli rząd postąpiłby zgodnie z tymi standardami, becikowe zniknęłoby dopiero we wrześniu – październiku 2012 r. Wydajemy na nie 34 mln zł miesięcznie, więc oszczędności w przyszłym roku sięgnęłyby (przy całkowitej likwidacji) najwyżej 100 mln zł."

mam nadzieję, że postąpią z zasadą ochrony praw nabytych i becikowe dostaniemy:)
mnie tez sie wydaje ze te co sa juz w ciazy to dostana gorzej beda mialy mamy np po wrzesniu czy październiku 2012 - bo tak naprawde musza uchwlaic ze nie dostaje sie becikowego z nowym orkiem wiec 1 stycznia i powinien byc okres karencji dla tych co sa juz w ciazy (i tu moga sie jeszcze łapac mamy z grudnia 2011) i termin mialby na wrzesien i dopiero od 1 października byłby koniec z becikowym standartowym czyli kazdemu 1000 a biendiejszym 2000.

Tylko tak naprawde to ja nie wiem czy sie sytuacja finansowa w pl zmieni bo nadal nie beda chcialy miec dzieci mamy karierowiczki kotre wola cos osiagnac a pozniej rodzic dzieci.Tylko korystac z fakty becikowego beda osoby ze tak powiem ubogie kotre nie wykazuja dochodu i prawda jest ze takie osoby dostana 1000 becikowego i potem beda staly wkolejce do mopsu zeby dostac zwiekszenie dodatkow socjalnych na kolejne dziecko. Ja z racji bycia socjologiem cyztalam rozne pisma wyniki,badania i okazuje sie ze w polce 80% porodow i rodzim korzystajacych z becikowego to wlasnie warstwa najubozsza wielodzietna, tzw wielokopelniowa......i tu jest tragedia tak naprawde bo potem sa zabierane prawa opiekuncze i dzieci laduja w domach zastepczych,domach dzieckach.
i tak naprawde państwo zrobi sobie kuku a nie narodowi . Bonie kazdy wie, ale tak naprawde 100% rodzicow nie ubiega sie o becikowe ...ja sama znam przypadki ze kobieta urodizla dziecko i nie zlgosila w ogole checi odebrania becikowego bo maja pieniadze i co i tym tysiac da .......

wiecie co skzoda nerowo bo tak naprawde to uchwala co beda chcieli ... skzoda tylko ze osbie nie odbiora od ust a zabieraja innym

reklama
U nas 300 zł za 8 tyg ( 16 zajęć ) i mam na osiedlu . Chyba się zapiszę bo do szpitala mam kawałek drogi i zajęcia są o godzinie piątej co kompletnie mi nie pasuje

Do góry