reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Mini chodzi raczej o to, że po urodzeniu dziecka przychodzi do domu położna, która udziela różnych porad, pokazuje jak się dzieckiem opiekować itd. nie wiem jak wygląda zapisywanie się do takiej położnej i kiedy to się robi
Angel ale mam nadzieję, że dlatego, że tego chcesz a nie musisz

Ostatnia edycja:
reklama
o jeeeeesuuuuuu ale mi rosół wyszedł pycha!:-)

a mi kopytka pierwsza klasa mmmmmmmmmmniam
biggrin.gif
biggrin.gif
biggrin.gif
biggrin.gif
biggrin.gif
biggrin.gif

oj nie drażnijcie mnie, bo slinotoku dostaję :sorry: ja dziś spartoliłam sos, przesoliłam kaszę... dobrze że chociaż latem dobre sałatki obiadowe do słoika zrobiłam 9tzn. tez nieco spartoliłam, bo za mało słone, ale ze słona kaszą w sam raz :sorry:)

I wyglada, ze zostane tutaj na dluzej....

dlaczego?

Mini chodzi raczej o to, że po urodzeniu dziecka przychodzi do domu położna, która udziela różnych porad, pokazuje jak się dzieckiem opiekować itd. nie wiem jak wygląda zapisywanie się do takiej położnej i kiedy to się robi

o ile sie orientuje przy zapisywaniu sie do danego ośrodka wybiera się lekarza rodzinnego i własnie położną. Mozna oczywiściwe w czasie ciąży ją zmienić. Chociaz mi się wydaje, że położna powina byc na telefon i w razie problemów, żeby przyjechała, bo czy jej pomoc jest niezbędną, to wątpię... U nie pierszy raz była jak mała skończyła 2-3 tyg. jakoś (dopiero jak się dowiedzieliśmy dlaczego nie przychodzi kazało się, że szpital dokumentow nie przesłał), wypelniła jakąs ankietę o mieszkaniu czy czyste, jasne i takie tam bzdury, zobaczyla jak karmię, poradziła stoswanie jakis środków, które juz od dawna się nie uzywa (m.in. fiolet do pępka)... potem była jeszcze 2 razy, ale trafiała akurat na czas, kiedy wychodziłam z mała na spacer :-p

Perelandra to może się skusimy na ten wyjazd... tym bardziej, że podstawowe rzczy typu przejazd, nocleg i wyzywienie bysmy mieli opąłcone, a my jedynie za swje zchcianki czy bilety wstępu bysmy płacili...

ja pierwsze słyszę żeby się do położnej zapisywać, hmmm ale moja gin to specjalista ginekologii i położnictwa może dlatego nic o tym nie mówiła, a może zaproponuje coś jeszcze w odpowiednim dla mnie czasie... ja wiem jedno że chcę się zapisać na szkołę rodzenia, a to w moim szpitalu jest gdzie będę rodzić więc i tam może się czegoś dowiem...
nawet o tym nie myślę jeszcze wydaj mi się cały czas że to wszystko jest takie odległe w czasie, a szczególnie ten marzec...

Perelandra - ja nie wiem ale do mnie w ciąży i po porodzie przyjeżdżała położna z ośrodka zdrowia, w którym jestem zapisana. Najpierw w ciąży przyjeżdżała z zaskoczenia,a po porodzie zdzwaniałyśmy się. ( w ciąży przez to że się nie zapowiadała to rzadko mnie trafiła w domu..)

no właśnie chodzi mi o tę położną z przychodni, u nas jest tak że przyjeżdza taka pani do domu nawet tego samego dnia w którym mama z dzieckiem wracają ze szpitala i potem jeszcze kilka razy, poza tym jest pod telefonem; pokazuje jak trzymać i pielęgnować dziecko i właśnie te ankiety się wypełnia nt warunków mieszkaniowych itp. tyle, że u nas trzeba się zapisać do położnej, nie wystarczy być zapisanym do lekarza rodzinnego... ale widzę, że wszędzie jest inaczej
ja też planuję chodzić na szkolę rodzenia do naszego szpitala, więc może tam się czegoś dowiem

mata jedźcie, cieszcie się odpoczynkiem i czasem spędzonym razem

U nas w przychodni wypełniasz deklarację . Wybierasz lekarza internistę , położną i pielęgniarkę środowiskową :tak:
I ta położna po 20 tyg opiekuję się trochę tobą tzn mierzy ciśnienie , waży , odpowiada na pytania itd a potem po porodzie przychodzi do Ciebie ...
Zapytaj u siebie w przychodni powinni Cię poinformować co i jak ...

Perelandra ale jak w ośrodku jest jedna położna srodowiskowa, to od razu zosajesz do niej zapisana ;-) podejdź do osrodka i popytaj sie do kogo Ciebie zapisali ;-)

Do położnej w Polsce to ja jestem zapisana od paru lat:szok:. Musiałam jakąś wybrać, jak się zapisywałam do przychodni.

A na obiad dzisiaj japońska zupa miso z dużą ilością czosnku i imbiru. Zapobiegawczo na choroby, bo coraz zimniej niestety:-(. Mam nadzieję, że się jeszcze ociepli.
I natchnęłyście mnie na krokiety. Takie z soczewicą i pieczarkami:-p.

reklama
u mnie pogoda w ciagu godziny z pieknego slonecznego dnia zmienila sie w jesienna zimnice, wieje, pada, szaro sie zrobilo buuuuu
ja jakos na nic weny niemam... nawet obiadu dzis nie gotowalam.... chyba racuchow sobie nasmaze zaraz....

Do góry