reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Angel Dorianek duży chłop, my 62 nosimy i wchodzimy w 68 ale Marcinek jeszcze się trochę topi :-p
jeśli chodzi o ruchliwość i machanie rączkami i nóżkami, to ostatnio młody tak się rozbrykał, że ciężko go nakarmić :-p"biega", macha rękami i nogami, wytrąca butelkę, a cieszy się przy tym jak małe dziecko :-D

karolina co do wagi to ja mam podobnie - jakieś 4 kg sprzed ciąży, a do tego 10 sprzed, przed... razem 14-15 kg do zrzucenia; jestem dobrej myśli, może do sierpniowego wyjazdu nad morze uda się pozbyć przynajmniej kilku kg; cały czas mam brzuch ogromny i wiszący, a do tego te rozstępy :crazy: ale będę walczyć :tak:
co do kąpania to my kąpiemy zasadniczo koło 19-20, a karmienie tak z godzinkę wcześniej więc potem jest smarowanie dziecka, ubieranie, przytulanie i spanie czasem do 5 rano, a czasem jeszcze koło 23-24 jakaś butla, ale jak śpi to śpi nie budzimy tylko Dzień Dziecka robimy i nie kąpiemy

co do układania w literę C to byliśmy u ortopedy (u nas jest dziecięcy szpital ortopedyczny) i powiedział, że minimum do końca 4 miesiąca to normalne, bo dziecko układa się tak jak w brzuchu, bo tak ma zakodowane w pamięci; rehabilitacja polega na tym,ze podhodzi się do dziecka z przeciwnej strony (u nas z prawej), podaje się z przeciwnej strony zabawki, karmi na drugiej ręce (u nas na lewej), kładzie się w łóżeczku tak, by pokój miał z tej strony, którą trzeba stymulować i generalnie centralizuje dziecko, żeby zapamiętało, że ma dwie strony :tak:

Kasia ja na rozstępy polecam krem "zielona galaretka" z aloesem - mojej siostrze zbladły rozstępy po 15 latach od ciąży; teraz mam vichy ale na pewno kupię ten aloesowy jak mi się skończy obecny

Angel i karolina ja też kliknęłam i mój mąż "też" ;-)
Ewstra głowa do góry, taki już widać "urok" teściowych, szkoda Twoich nerwów; nie dzwoń, nie wysyłaj mmsów, miej ją w duu..żym poważaniu

do odplamiania używam meglio, też jest super skuteczne
meglio.jpeg
ina na wypadanie włosów szampon z kofeiną, wax i belisse polecam, u mnie działa
alpecin-c1-szampon-z-kofeina-250ml.jpgwax.jpg
czytam, czytam, czytam.... i odpisuję i nadrobić nie mogę wszystkiego
Marcinek się obudził i wyraźnie mu się nudzi w łóżeczku :p

reklama
Dziewczyny czym mozna sie leczyc jak sie karmi? Bo ja zapomnialam a mam goraczke katar i gardlo mi odpada! Czuje sie jakby walec przez zemnie przejechal! A musze sie jakos trzymac bo Bartek chory na zapalenie ucha i mnie zarazil ale jego to nic nie uśpi i ma nadal nadmiar energii:( a Pola juz ma katar i nie wiem co to bedzie z nią:(
o ja ci mogę pomóc bo miesiąc po porodzie miałam ciężkie zapalenie gardła aż się bałam że mi Młodego nie wypuszczą bo miał wtedy wyjść ze szpitala (wypuścili), a ja leczyłam się:
- paracetamol w razie gorączki
- tantum verde do psikania
- syrop stodal
- tabletki do ssania homeovox
tak mi przepisał lekarz żebym nie musiała brać antybiotyku dość szybko przeszło tylko nie pamiętam dawkowania ale pamiętam że te pastylki miałam brać często i z dnia na dzień zmniejszać dawkę

Dziewczyny macie jakiś sprawdzony sposób na wzdęcia? Moje dziecko miało taki atak, że w życiu czegoś takiego nie widziałam, w końcu kąpiel trochę zluzowała ból ale to jest jakaś masakra :szok::wściekła/y:

Maria ja też na gardło polecam tantum verde do psikania :tak:
Kasiulka dziękuję serdecznie, mam nadzieję że to będzie u nas w aptece:crazy:, żadne espumisany i esputicony nie dały rady,to była masakra jak się Marcinek upłakał i wymęczył;tylko nie wiem czy będę umiała tego użyć

też uważam że ta chemia niewiele pomaga. Też na początku trochę się bałam, ale efekty mnie przekonały. Był czas, że nawet 2 razy dziennie go odgazowywaliśmy, teraz sporadycznie. Najlepiej zabieg wykonać w dwie osoby. Jedna trzyma katater w odbycia a druga wierzgające nóżki. Jak cewniczek jest w tyłeczku, dobrze jest ćwiczyć nóżkami, przyciągać je do brzuszka i puszczać. Wtedy dużo gazów wychodzi. Trzeba też uważać, bo nieraz dostaliśmy kupką po rękach, a nawet mąż po klacie ;)

Eh.. co za dzień...
Wyszłam z Antkiem na 2 poobiedni spacer i wiecie ile się nachodziliśmy... całe 10 min:wściekła/y: bo deszcz zaczął padać!! i bidulek nieźle umęczył się zanim usnął w łóżeczku - bo to przecież pora snu wózkowego a nie łóżeczkowego ;-) Dziś mamy zdecydowanie lepszy dzień. Antoś już od kilku nocy przesypia po pierwszym uśnięciu 5-6h ciurkiem :-) co jest nie lada sukcesem bo do tej pory budził się co 2-3h.
Antolino od dłuższego czasu stosujemy Sab Simplex, ale tylko 3 razy w ciągu doby i wszystko na noc, kolki jako takie w zasadzie mijają (bardziej same niż z pomocą tego cud-specyfiku) ale zdecydowanie Antoś z łatwością może się wypurtać a kupy to się z niego niemal wylewają ;-) z tym że teraz kupiłam sab simplex czeski i powiem wam że niby skład ten sam, a jednak coś nie tak z nim jest. Antoś od kilku dni znów budzi się ok 4 na majstrowanie kup co trwa ok 2h. Poza tym ten czeski nieco inaczej pachnie i jest dużo rzadszy. Tak więc dziś małżon jedzie na melinę i kupi cud-specyfik ale prosto od niemców ;-)
reniuszku specjalnie dla Ciebie mój sprawdzony przepis na ciacho wrzuciłam do wątku o kucharzeniu ;-)
Vill z Ciebie to kobita bardzo pracująca, ale i Tobie trza się porządnie wyspać może częściej :-)
Pere podpisuję się pod tym co Kasiulka pisze Windi nigdy nas nie zawiodła. Antoś często w trakcie odgazowywania przysypiał z ulgą na buziaku... Teraz używamy sporadycznie. I to prawda, trzeba uważać bo to "brudna" robota ;-) raz był taki odrzut kupiszonem że ucierpiał małżon, ja i podłoga ;-)
Eh.. taka pogoda że chyba wzorem Antolinka utnę sobie drzemkę ...

reklama
Czolem

no w koncu sie wypogodzilo! widze po treningu 'naszych' na stadionie Polonii w Wa- wie, ze w Stolyce, rowniez :-)

vill- nam tam luksusy nie sa potrzebne, wystarczy kawalek podlogi do przespania :-) wazne, zeby nam sie atmosfera udala:-) dobra bedziemy myslec z terminem:-)
aaa to juz czaje ta butelke u Rafalka, co do UP to chyba masz jeszcze macierzynski?
ooo i wlasnie dobrze,ze sobie wspomnialam, ze mam isc do pracy napisac o dodatkowe 4 tygodnie, ale ten czas leci :szok:

maria- ja bym tez proponowala jakis homeopatyczny srodek, albo wlasnie syrop *spam*.

kurde to zem sobie popisala, ale wrzask :szok:

Do góry