reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

ina ja też na diecie cud - jem co popadnie i jak schudnę to będzie cud:-D
a na serio to stosowałam do tej pory dla mnie fajną dietę i wrócę do niej po okresie, bo póki co - jak jak mówię zachowuję si jak odkurzacz

no i przede wszystkim trzeba pić pić pić dużo wody

reklama
Pere ja przy wzdęciach robię taki masaż (ktoś chyba nawet wrzucał tu do niego linka). Nam pomaga - od razu też idą gazy, czasem kupa - czasem próbujemy ze zmianą pozycji: na brzuszek, w pionie, w półsiadzie - raz pomoże jedno, raz drugie.

Masaż na kolkę

I znalazłam przy okazji jeszcze takie coś

masaż brzucha niemowląt - YouTube

ajako no to myśl nad terminem - jakoś na pewno się dogadamy :tak:
A z macierzyńskim niby fakt, ale jakby nie spojrzeć, przeszło połowa już minęła :-( Z jednej strony chciałabym być przy Rafale non stop, nie zostawiać go ani na moment, ale z drugiej mam świadomość, że baaaardzo potrzebuję pracy w sensie źródła dochodu...

Mini trzymaj się tam ;-)

helena jak już jesteście w domku, to dobrze - przynajmniej możecie już spokojnie i wygodnie odpocząć - dużo zdrówka dla małego

Pere odkurzacz wymiata
laugh.gif
laugh.gif
laugh.gif

Diety nie dla mnie
no.gif
Za dużo z nimi roboty. U mnie jedyna dieta to patrzenie na jakość produktów i jedzenie w miarę lekkostrawnie (oczywiście poza teraz, kiedy co druga rzecz szkodzi Rafałowi - jak nie skóra, to brzuszek; ale przecież z każdym dniem jego układ pokarmowy rozwija się bardziej, więc mam nadzieję za niedługo również poobjadać się czekoladkami, truskawkami i innymi delicjami)

My byliśmy u doktorka - nawet milutki był - dotałam skierowanie na morfo (choć ostatnia niby prawie idealna była - prawie robi wielką różnicę), Rafał dostał skierowanie na bioderka (bo tu łaski nie robi, skoro termin już zrobiony), na mocz - z wielką łaską, bo... (la bla bla bla - nie chce mi się pisać, bo szkoda miejsca na bezsensowne posty); w każdym razie oani nefrolog powiedziała, że u zdrowych dzieci warto zrobić około raz na miesiąc badanie moczu, a my po przebytej infekcji tym bardziej powinniśmy się badać (a ten łaskę robi), szczególnie zaś przed szczepieniami.
Co do układania się w C, to nawet nie spojrzał, ale za to pogadał, z czego wynika, że nie mamy jednak asymetrii (bo Rafał układa się jednak także w drugą stronę i obraca głowę w obie strony - tyle że 80-90% czasu na prawo) - jednak od lipca będzie w końcu pediatra (oby), to wtedy mamy skonsultować - dwa tygodnie możemy chyba spokojnie poczekać.

Pora spać. Zasypiam. Dobranoc.

dzien dobry:-)

własnie randukuje z laktatorem, bo syn najedzony a cycus zaraz by eksplodowal.a czuje ze drugi juz sie pelny robi.
nocka ładna, co prawda rano był niespokojny sen ale przy cycku jakos sie uspokoil.
maz teraz z synkiem ale zaraz musze go zmienic bo do pracy idzie:/ dobrze ze weekend ma wolny:-)

co do diedty.....musze zaczac ograniczac slodycze i przestsc pochlaniac tyle jedzenia. non stop głodna jestem. niedlugo bede szersza niz wyzsza.

przepraszam nie mam czasu teraz na wiecej

Witam porannie

No i byliśmy na tej "rehabilitacji" na ktora czekalismy 2 miesiace :wściekła/y: i tak sie wkurzylam ze hej. Okazalo sie ze bylo to spotkanie z internista ktora po 10 mn stwierdzila ze jednak Adas potrzebuje rehabilitacji bo sie asymetrycznie uklada:wściekła/y: tyle to ja wiedzialam 2 miesiace temu no i stwierdzila ze u nich w przychodni nie maja takiego doswiadczenia z malymi dziecmi i dala namiary gdzie indziej (jakis dom dziennego pobytu dziecka gdzie bedziemy jezdzic codziennie na jakies 2, 3 godz )

No jestem taka wsciekla, jeszcze tam nie dzwonilam musze ochlonac

No dobra tyle o mnie i o tym co u nas, dzieki za specyfiki do wlosow na pewno skorzystam bo jak juz pisalam wypadaja mi strasznie dobrze ze chociaz paznokcie twarde jak stal :tak: co do wagi to mi sie przytylo w ciazy ok 14 i po 2 miesiacach zniknelo 12 a jak jest teraz to nie wiem bo sie nie wazylam a jakos tak wyszlo ze nie mam w domu wagi ale obawiam sie ze waga poszla w gore i z pewnoscia moge sie zapisac do klubu odkurzaczy :-D bo zjem wszystko :-D

Jakby bylo malo nerwow to pgoda nie zachwyca i jest szaro buro i ponuro i pada poprostu extra :angry:

kobity co wy z tymi dietami????:-)
ja jem normalnie i pozbylam siew tych 10 w ciazy i 10 z przed ciazy:-)tylko tyle ze nie jem slodyczy poprostu szkoda mi brzuszka mojego dziecka...
ostatnio zjadlam kawalek pizzy myslalam ze bede tanczyc cala noc a tu niestety bylo spokojnie:-)najwyrazniej mu smakowal:-)

co do wlosow to niedlugo bede musiala peruke nosic:-D:-D:-D

madziorka ja tez moglam byc szczesliwa gdyby na podstawie skierowania, ktore dostalam od neurologa z mega dlugim orzeczeniem co maksowi jest od razu wrzuili nas na zajecia rehabilitacyjne ..... niestety czekalismy miesiac na wizyte z lekarzemz osrodka rehabilitacyjnego , gdzie ona powiedziala, ze nic mu nie jest , ale skoro mamy takie zalecenia z opola to nas wpisze na rehabilitacje ( normalnie masakra) po drodze zawiozlam malego do innej lekarz gdzie potwierdzila koniecznosc rehabilitowania ... i mam brac zalecenia z opola, zeby przedstawic rehabilitantowi i cisnac cisnac cisnac...... dzisiaj jedziemy do tego osrodka i zobaczymy..... wkurza mnie to jak nic .... teraz widze ogromna roznice pomiedzy placowkami ....i chyba w opolu na reymonta spotkalam sie z najbardziej szczegolowa, fachowa i na mega wysokim poziomie diagnoza jesli chodzi o maksa ...... no ale jezdzic tam na rehabilitacje odpada bo 80 km w jedna strone .... ;/

dziewczyny ja nie wiem jak tam u Was jest ale nam w Prokocimiu też zalecili rehabilitację Marcinka, pojechaliśmy do szpitala dziecięcego ortopedycznego i lekarz powiedział, że owszem znosi go na jedną stronę ale to nie powód, żeby przyjeżdżać na rehabilitację, bo takie rzeczy to się samemu stymuluje w domu i że ta pani dr, która go kieruje na rehabilitację na oddziale, to chyba była kardiologiem.... ja wierzę temu lekarzowi i robimy pewne zalecane rzeczy w domu, widać poprawę zdecydowanie :tak:

Witam się z rana :-)

Wkładka z fotelika wyciągnięta i dopiero teraz dziecku wygodnie :-)

Perelandra co do brzucha to polecam ściągać się pasem Pani Teresy . Mnie naprawde pomaga ,ale nie można przeginać bo brzuch boli . Jakie dostałaś zalecenie ,odnośnie układania się w literke C ? Gdzie można dostać ten krem na rozstępy , bo one również mnie nie oszczędziły :wściekła/y: Na wzdęcia polecam jak Kasiulka Kateter . Naprawdę pomaga i dużo układaj maleństwo na brzuchu .

Angel widzę ,że Ty specjalistka jeżeli chodzi o włosy :-D muszę wypróbować

Co do diet to polecam Dukana ja od poniedziałku - 1,5 kg ( zawsze coś ) :D

Madziorka to nie do pomyślenie jak lekarze traktują tak małych pacjentów , którzy przecież potrzebują wyjątkowej opieki. Masakra ....

Tunia23 tylko pozazdrościć , głodna nie jesteś a kilogramy uciekają . Super....

A u nas dzień wczorajszy super ,ale... o 20 szybka kąpiel i nie wiem czemu ,ale z płaczem . Wielki głód...Franek wciągnął butle i spał do 2.30 pozniej pobudka ,znowu butla ,nie dojadł całej i o 6 kolejna pobudka . A żeby nie było za słodko to miedzy 3 a 6 kręcenie się co 15 minut . Teraz słodko śpi w huśtawie ,a mama chodzi jak nawalona :zawstydzona/y:

pere u nas asymetria ale znaczna i nie tylko to bo jeszcze problem z praca koncentryczna miesni brzuszka, odciaganiem glowy, tendencja wyprostna nozek, prymitywne odruchy raczek... i dodam ze maksio jest po wylewach dokomorowych, wiec opieka musi byc z zewnatrz
a tez cwiczymy w domu juz od 1,5 miesiaca wg rozpisanych na kartce cwiczen przynajmniej 5 razy dziennie . bez tego chyba rehabilitacja bylaby bez sensu. :tak:

edit:

karolina co do asymetrycznego ulozenia ( litera C) robimy szereg prostych cwiczen typu : rowerki, klaskanie raczkami, rolowanie tzn obracanie z boczku na boczek, dociaganie lokcia i kolanka jednej strony do podloza i drugiej strony, naprzemienne trzymanie na rekach - raz lewa raz prawa.. to samo dotyczy sie spania - spanie na bokach wskazane, pokazywanie zabawek z przeciwnej strony napiecia, dobrze zeby duzo dzialo sie z tamtej strony by dziecko moglo mimowolnie regulowac asymetrie, masazyki po kapieli- mamy rozpiske odnosnie masasowania nozek raczek, czeste kladzenie na brzuszku, prowokowanie dziecka do czestego obracania glowy ( nie tylko wodzenia wzrokiem ) :) - tto tak mniej wiecej - moze cos wybierzecie dla siebie ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Jak tak czytam Wasze posty, to chyba większość ma asymetrię, inne dzieciaczki jakieś badania moczu itp to zaczynam się martwić czy u nas wszystko ok, bo nasz pediatra to taki przepraszam patałach, że głowa mała
Całą wizytę mówi góra 3 słowa, dosłownie

tunia zazdraszczam, ja kg z ciąży pozbyłam się od razu po porodzie
Jak wyszłam ze szpitala to ważyłam już tyle ile przed porodem więc super
Ale teraz nie wiedzieć czemu kg lecą w góre a brzuch do przodu

Do góry