reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Czesc dziewczeta!

wpadam jak po ogien, moi rodzice przyjechali na weekend.

vill- kupuja posiadlosc ;-):-) pamietasz pisalam, ze szukaja, nawet w Twoich stronach, no wiec znalezli, fajne okolice na samej czeskiej granicy.

Angel- czworka jakby pierwsza wylazla to bylby czad, ale roznie moze byc, bo moja Jula dostala pierwsza (uwaga...) gorna jedynke, pozniej dolna jedynke i tak na przemian :-D nie zawsze jest ksiazkowo, ale tez u nas jak u Jasia siostrzenca mini na miejscu dolnej jedynki jest biala kropka i tak juz z miesiac chyba, nie wiem co to jest, ale lekarka zajrzala i mowi, ze to nie zub :-D

u nas niezmiennie smoczek wywoluje odruch wymiotny, wiec juz nawet mu nie pcham, a ze grzeczne dziecie mam to nawet nie ma takiej potrzeby, zeby go 'przytykac', chyba ze bedzie jazda z wiszeniem na cycu jak zęby wlasnie beda szly, oooo to wtedy przytykacz- uspokajacz by sie przydal.

mini- ale Twoja malusia malutko je, dba o linie laseczka :-)

u nas z cycusiem jest tak, ze rano jak sie budzi kolo 5 czy 6 to sie podlaczamy i sobie wisimy, w ciagu dnia popija sobie, a najada sie butelka i tak wlasnie teraz mysle czy to takie popijanie raczej, na pewno nie karmienie, to ma jakies jednak znaczenie? wartosci odzywcze? bo nie wiem czy jest sens to ciagnac...co prawda ciesze sie, ze nie mam okresu, choc juz mialam jazde, ze moze w ciazy jestem :szok: bo tak malo karmie, a nie mam i nie mam, ale niby jakim cudem??niepokalane poczecie czy jak :baffled::laugh2:
moja kumpela, ktora urodzila miesiac przede mna miala juz okres 3 razy :baffled: aaa przy karmieniu oczywiscie.

no i podoba mi sie wersja Kasiulki, ze jak sie utrzymuje laktacja to sie ma 5 kg na +
a my mamy 7 lipca wesele, jak nie schudne z 5 kg to pierdziele, nie ide (powiedziawszy to pochlania gofra :eek:)

reklama
No i to by było na tyle, jeśli chodzi o nocne niespodzianki :confused2: tej nocy pierwsze karmienie było o 1.30 a drugie o 4. No nic, cieszyć się muszę że pomiędzy karmieniami śpi ładnie i z reguły to ciągnie do 9-10 więc jesteśmy wyspani ;-)
Smoczek TT jak najbardziej mu smakuje, pod warunkiem że zapomni o rączkach :crazy: Pomysł na tę noc, to założenie Antosiowi niedrapek - może to go jakoś powstrzyma. Naczytałam się że to ponoć normalne że dzieci pomiędzy 2-4 miesiącem mają tak silną potrzebę ssania że wolą same się obsługiwać niż korzystać ze smoka. Ale natknęłam się też na artykuły mówiące że matka nie zaspakaja jakiejś potrzeby dziecka, i tak ono reaguje. No ale jakiej??? Przecież dużo się tulimy, śpimy razem, nieograniczam mu dostępu do cyca i może się do niego tulić ile chce i może sobie nawet potrzymać ile chce (tylko że on jak się naje to od razu wypluwa :confused2:) dużo się z nim bawimy, gadamy do niego cały czas jak nie śpi... więc ja już nie wiem w czym leży przyczyna... trochę mnie to dołuje!!

Angel ja też bym obstawiała pleśniawki/afty. Może lepiej skonsultować to z jakimś lekarzem...

Kasiulka ja to Ciebie podziwiam że Ci się chce tak randkować z laktatorem ;-) ja jak mam odciągnąć jakieś mliczko na moje wyjście to zbieram się i zbieram do tego. :-p

Ewstra super że Tośka będzie miała towarzystwo :-) my też chcielibyśmy zmajstrować jakieś rodzeństwo dla Antka, ale to nie takie proste jak się wydaje... już o Antosia walczyliśmy kilka lat. Udanej imprezy.

Pora się zbierać, bo jedziemy całą familią obejrzeć autko do kupienia:-) bo puki co nie mieścimy się i wyjazdy dalsze poza miasto odłożone...:wściekła/y:

Mam dwa pytania moze jakos poradzicie:
1 jak sprac kupe z ubranka-pralam juz dwa razy i nic:( nie wiem jak to robi ale wyplywa jej kupka po plecachn w tym tyg 2 razy
2 mam przypuszczaenie ze mala ma AZS:mam do mycia emoluium i oilian-zawsze po kapieli mala smaruje oliwka nivea i w ciagu dnia tez, zaczeo sie od tego ze w brwiach jak miala tak z 4 tyg miala takie suche ale jak potarlam lekko pieluszka zeslo to tak jak by ciemieniuszka, pozniej na twarzy i policzkach zrobily jej sie takie krostki jak potowki-ale nie byly to one bo na plociczku nie ma przeciez ubranka -zeszlo to ale zostala szortstka skora, teraz ma za uszami na na glowie sucha skore poprostu platku skory sa takie jak dotkniesz to sie sypie, a z tylu glowki ma czerwony placek i tez jest suchy -nie wiem co robic, raz sie juz pytalam tu lekarza to mowil ze to normalne i natluszczac ja,jeszcze raz pojde w tym tygodniu, ale wiadomo ze w uk przymykaja oko na wszystko.Mam juz umuwiona wizyte w Warszawie jak bede w domku, ale do tego czasu to jeszcze 1.5 miesiaca

Ewstra witaj na diecie bezmlecznej ;-) Bo to, co opisujesz pasuje idealnie do objawów nietolerancji laktozy - zupełnie jakbym słyszała swoją położną, zanim się pojawiło u nas :tak: Tak więc odstawiamy mleczko i wszystkie jego przetwory, a już niedługo powinno się poprawić.
Na szczęście jest to zazwyczaj stan przejściowy i kiedy układ pokarmowy Tosi lepiej diojrzeje, powinno nie być z tym problemu.
Jeśli chodzi o spieranie kupy, to cóż - ciężka sprawa. Można namoczyć w wodzie z octem (ale to raczej plamę na świeżo), a potem wybielacz na plamę i do prania. Najlepiej na gotowanie (albo 60 stopni, jak kolorek - oczywiście kwestia indywidualna, bo zależy od ciuszka). Zazwyczaj się udaje.

Reszcie potem odpiszę, bo mi się panowie usiłują karmić nową butlą i coś średnio im to idzie :rolleyes2:
I goście w drodze.
I placek w piecu.
I obiad do skończenia.

Już mnie nie ma.

Ewstra u mnie spiera się po kilku praniach ;-)

aina kobito nie przejmuj się , głupoty piszą w tym internecie :-D Na pewno zaspokajasz wszystkie potrzeby Antosia , a pomysł z niedrapkami jest świetny ... :tak:

Duszka też od wczoraj albo przedwczoraj ma całkiem rozwalony rytm dnia , zmienia się jej chyba wszystko , mam nadzieję że niedługo jej się unormuje :sorry:

Co do skazy , to Duszka też ma ciemieniuszkę na główce praktycznie cały czas , bardzo delikatną i prawie niewidoczną ale jednak jest , do tego trochę suchości za uszami i te nieszczęsne zielone kupki ... No i nie wiem alergia to czy nie alergia ?? We wtorek będę u lekarza choć i tak wiem co mi powie :confused2: odstawić nabiał , podawać probiotyk i obserwować :-D A ja jakoś nie mogę się zmusić żeby odstawić nabiał :zawstydzona/y::-(

Kasiulka zamówiłam sobie tą żyrafę co polecałaś - super jest :tak:

A jeszcze jedno mam pytanie do mam butelkowych - zmieniałyście już smoka na tego 3 plus ??

Ewstra-mój Mały miał identyczne objawy (około miesiąca temu).. Nie konsultując się z lekarzem odstawiłam nabiał i przeszłam na dietę węglowodanową. Wytrzymałam zaledwie 5 dni :) ale Filipowi wszelkie wysypki, krostki i inne skórne brzydactwa zeszły całkowicie. Po tych 5 dniach powolutku, powolutku wprowadzałam do swojej diety nabiał, teraz jem już prawie wszystko :) jedynie co do minimum ograniczyłam picie mleka.

Mam pytanko, czy Wasze maluchy, jak leżą na wznak, mają jeszcze te nerwowe odruchy, czyli przy zasypianiu gwałtowne unoszenie łapek? Myślałam, że to typowe dla noworodków..., ale od paru dzionków Filip co chwile się "rzuca", nie mogąc przez to usnąć. W zasadzie dzieje się to co kilkanascie sekund...

Oj zdecydowanie nie sądze by to była pleśniawka. No nic pożyjemy zobaczymy, kupiłam dwa żele na ząbkowanie- jeden od narodzin drugi od 2 msc, nie wiem w takim razie czy to tylko w polsce wszystko co nie ksiazkowe to anormalne i patologiczne;]

gagucha moj tak ma od urodzenia , nazywam to "wystrzałem łapek" słodkie trzeba przyznać ;) Ale też potrafi sie wybudzac tym..

Za to powiedzcie mi czy Wasze maluchy potrafia przez sen otworzyc oczy usmiechnac sie, zasnac z polprzymknietymi i tak szybko nimi ruszac- czy tylko moj to typowy synuś swojego lunatyka taty? ;)

dziewczyny ja mam laktator elektryczny mini electric, mniej niż 10 min i 150 mam naprodukowane mleczka, a w tym czasie (jak teraz mam czas na neta)
mini cieszę się, że żyrafka Ci się spodobała, my butelkowi, ale tylko na Calmie, więc jej smoczka się nie zmienia. Tylko u nas wcina tylko moje mleczko
angel Kiedy na zajęciach o 8 rano – Demotywatory.pl
gagucha u nas już odruch moro zanika

reklama
ewstra ja od razu namaczam w gorącej wodzie i potem normalnie piorę albo w 40 albo w 60stopniach zależy jakie akurat pranie nastawiam i zazwyczaj schodzi jak nie za pierwszym razem to zostaje lekka plama i za drugim to już zawsze zejdzie.. jak często wam się to zdarza to może pampki za duże? u nas akurat takie kupy były wielkie kilka razy :-D
mini u nas też skok chyba rozwojowy bo jakiś taki dziwny spać w ogóle nie chce :eek: przez dzień to tylko drzemki krótkie po 10min teraz też mąż go uśpić próbuje ale widzę że ciężko będzie.. poczytałam trochę i to chyba ten trzeci bo dziś śmiał się w głos ten z 12tyg my mamy teraz 15 :happy:
ślinienie i pchanie łapek do buzi u nas też jest już długo to trwa a niestety Damianek też smoczka nie chce krzywi się przy nim i dławi..
ja okresu na szczęście nie mam ale o dziecku drugim też myślę bardzo bym chciała i nawet nie miałabym nic przeciwko jakbym miała mieć od razu następne, ale jednak uzgadnialiśmy z mężem że poczekamy minimum 2 lata a może nawet tak ze 4.. a płeć następnego jest mi obojętna bardzo chciałam mieć pierwszego synka i go mam :) teraz no jakby była dziewczynka to miałabym parkę więc fajnie ale co ja bym zrobiła z tymi rzeczami wszystkimi więc chłopiec drugi też mógłby być obojętne zupełnie już teraz co Bóg da to przyjmę z radością :happy:

Do góry