Ahoj kobitki
Kasiurek - jeśli masz w domu mleko, cytryny, czosnek i miód to działaj!!! Ja polecam gorące mleko z masłem, miodem i czosnkiem, ohyda straszna, ale skuteczne! Albo sok z cytryny z wyciśniętym czosnkiem, i tę miksturę popijać wodą, dokładny przepis na nią podała mi na forum bodajże mata-kow
na inhalację, bardzo skuteczny jest pokrojony czosnek, owinięty gazą i taki pakuneczek przytykaj do nosa i głęboko wdychaj, będziesz śmierdziała jak stary dziad, ale trudno
na ból gardła jest też bardzo dobry syrop z cytryny, posiekaj ctrynę zasyp cukrem i doprowadź do wrzenia, aż sie zrobi syropik, pycha jest !
Ewentualnie jeszcze jeden przepis na syrop, oczywiście możesz zmniejszyć proporcje:
- pół szklanki miodu spadziowego
- sok wyciśnięty z 4 dużych cytryn
- 4 spore ząbki czosnku
Przygotowanie jest proste. Miód możemy lekko ogrzać w naczyniu z ciepłą wodą. Nie gorącą – tylko ciepłą – miód traci swoje właściwości lecznicze i antybakteryjne jeżeli potraktujemy go mikrofalami albo temperaturą wyższą niż 50 stopni. Następnie dodajemy sok z cytryny i zgnieciony w prasce czosnek. Najlepiej robić to w słoiku który po zakręceniu trzeba potrząsać żeby wszystko dokładnie się wymieszało. Możesz użyć do tego miksera, ewentualnie dodać łyżkę przegotowanej, ciepłej wody żeby szybciej Ci to mieszanie poszło.
Po wymieszaniu odcedzam czosnek.
Syrop można przechowywać w lodówce kilka tygodni więc dobrze jest robić niewielkie porcje a często.
Dorośli po jednej łyżce rano i wieczorem, dzieci w tych samych porach tylko po małej łyżeczce.
Ja dzisiaj uprawiam lenistwo, koło południa jedynie skoczę do gina na konsultację, a rano poszłam na morfologię i teraz już po śniadanku byczę się przed tv;D