reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Cześć Dziewczyny,

W temacie chust
Ja mam oryginalna firmy storchenwiege bawełna skośno-krzyzowe tkanie
www.storchenwiege.info.pl
kupilam po szkoleniu z chustowania, które polecam, bo teraz wiem co i jak i nie robię na czuja
chusta super, mała na początku protestowała ale potem zasypia w chuscie i dwie ręce wolne, idealne na krzatanie sie po domu czy spacery, z ważnych rzeczy po szkoleniu:
-dociaganie prawidłowe chusty
-pozycja symetryczna malucha i nie za wysoko
-ułożenie nozek(ma być kolanem pod cyc)
-nie da sie zachustowac w ślskim spiworku, bo sie wszystko rozjezdza

W temacie pomożcie
dopadl mnie zastoj pokarmu w jednym cycku z boku gula jak nic i walczę od nocy,boli jak .....
najpierw rozgrzewalam, potem masowalam w kierunku brodawki i karmiłam,zero poprawy,
potem poszła w ruch kapusta z zmrozona,troche lepiej,ale nadal kuje, wzięłam profilaktycznie paracetamol, i co jeszcze robić?ktoras z was ma jakaś radę?

Ostatnia edycja:
reklama
Hej :)

My dziś po szczepieniu :) Zdecydowaliśmy się na 5 w 1, więc dziś 2 wkłucia, a później już po 1 :) Lenka zniosła to dzielnie, chociaż krzyku było co nie miara.
Nasze 'maleństwo' waży już 5100 g :D I odbiła od normy o 700 g :D Ale lepiej, że przybiera, niż bym miała się martwić, że taka chudzina :)
No i mierzy już 62 cm, więc ostatnie dni śpiochów w tym rozmiarze. A takie cudne te malutkie ciuszki wszystkie, aż żal ich chować!
Mieliśmy dziś przeboje ze szczepionką, bo u nas trzeba wykupić samemu na receptę w aptece. W zeszłym tygodniu zamówiłam ją w aptece, dziś idę odebrać, a pan mówi, że mi nie ściągnął... Ja z dzieckiem do lekarza, a szczepionki nie ma. najlepszy motyw - pan mi powiedział, że ta szczepionka kosztuje 170 zł... Mówię sobie oook, a w przychodni mówili, że ok 140. no ale dobra, się kupi. Przeleciałam przez wszystkie apteki w mieście i już miałam iść po przepisanie recepty na 6w1 bo taką znalazłam w 1 aptece, a mi ostatnia możliwa wpadła w oko i się okazało, że tam mają akurat ostatnią :D No i największy szok zapłaciłam - 114zł!!! Myślałam, że padnę jaka przebitka! Na szczęście skończyło się dobrze :)
Jedyne co mnie martwi, to Mała jest wysypana na twarzy krostkami. Lekarka stwierdziła, że to trądzik... Walczyła któraś z Was z tym paskudztwem? Niby nie trzeba niczym tego smarować, bo samo zejdzie ale wolałabym wspomóc żeby się szybciej tego pozbyć.

W ogóle w przychodni mieliśmy szczepieniowe spotkania :) Najpierw chłopiec, który leżał na sali z Lenką po porodzie, a później kolega z którym leżała na sali przy zapaleniu oskrzeli :)

Co do ubierania - my ubieramy Lenę dość lekko - w domu body na długi rękaw i śpiochy albo półśpiochy, ewentualnie krótki rękaw body i pajacyk. Na dwór - na body bluzeczka i rajstopki i spodenki + buty i kurtka z kapturem no i czapka cienka jak ciepło, jak wieje cieplejsza :)

U nas ostatnio noce co raz lepsze ;) Potrafi przespać po 6-7 h od 20/21 :)
Ostatnie 2 dni ma jakieś jedzeniowe zawroty. Normalnie zjadała 6-7 butelek po 130 ml, a teraz jej sie poprzestawiało i zjada po 80-100 ml, a czasem zje 50ml i po 1,5h głód i dojada np.40ml.... Nie możemy dojść do ładu z tym, ale mam nadzieje, że jakoś to unormuje. Na siłę jej nie wcisnę jedzenia :D

Lecę do mojego pokutego maluszka, bo mi dziś jej tak szkoda, że bym ją non stop na rękach nosiła, a za bardzo tego moje dziecko nie lubi.

Trzymajcie się Mamuśki i buziaki dla Maluszków!

Marusia to super z tą szczepionką! Czasem faktycznie nie ma tego złego .. ;)

Mój z karmieniem ma to samo , na poczatku tak fajnie jadl co te 2 godzinki, a teraz jak nie spi do potrafi dojadac i podjadac co chwila, w nocy zupelnie nie ustabilizowane to jedzenie..ehh gdybym ja wiedziala czy to brzuszek czy nie..

Vill mowisz, ze brzuszek z tym probleatycznym cycowaniem dzis.. nie wiem marudny jest ale da sie go zajac chwile , ze "zapomina" ze plakal.. i mial duzo momentow dzis lezenia chwile spokojnie podziwiania swiata.. W kilku takich chwilach dostawilam i momentalnie szarpanie i RYK do czerwonosci :/ a wkoncu raz zassal i juz spokoj i jadl..

No i marudnie sie zrobilo od południa strasznieee;/ eh..

Witam
Ja nie mam siły. Dlaczego moje dziecko ma takie problemy ze spaniem?? Ziewa mu sie zasypia na rękach przy piersi ale tylk jak go odłoże do łóżeczka to jest ryk, w łóżeczku nie zaśnie, a na rekach przecież całej nocy spac nie może. Do tego zmęczony jest okrutnie ale jak już sie w tym łóżeczku obudzi i płaczem zamanifestuje swoja złośc to nie idie go uspokoic. Jest zmęczony ale nie zaśnie. Pomocy :(:(:(

Kasiurek no właśnie te chusty są nie bardzo, podobno sprężynują bardzo szybko nawet przy maluchach i są zrobione z bardzo kiepskich materiałów. Lepiej serio dołożyć 40 zł i mieć chuste dobrą, oryginalną a np używaną
Ja sama nie lubie używanych rzeczy ale przy chuście to wręcza atut bo chusta jest używaną chustę łatwiej sie po prostu mota
poszukaj może jakiś aukcji z używkami, np Nati, Gabi, LennyLamb, Polkont, Tula, Babylonia
te są na pewno dobre i możesz bezpiecznie nosić malucha bez obaw,ze opadnie w chuście.
co do tej z pierwszego linka, one są dobre tylko dla naprawdę małych, lekkich dzieci bo jak widzisz tu masz cały ciężar tylko na jednym ramieniu, osobiście nie polecam
ooo np taka, fajna, dobra firma, może spróbuj licytowac?
Chusta elastyczna LennyLamb rozm. L (2285744311) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
albo ta?
Chusta elastyczna TULA TULI jak nowa (2302378818) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Chusta elastyczna Babylonia czarna (2299486066) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Vill to chusta nie jest tkana splotem skośno-krzyżowym więc odradzam zdecydowanie, to jest materiał jak na prześcieradło

ja mam problem natomiast
Aleks ma kaszelek od jakiegoś czasu i czasami kicha
dziś a w sumie wczoraj wieczorem i dziś zrobił kupki które mnie niepokoją, wydaje mi się że rzadkie i do tego śmierdzące jakimś nie wiem sama starrym mięsem albo jajkiem, ciężko sprecyzować tez smród czy któraś wie co to moze być?
przeziębienie, wirus?
kurde mam stracha

Jak to Atomowka -ta moja chusta Nati nie jest skosno-krzyzowy??? Producent opisal na stronie i opakowaniu ze jest to splot skosno- krzyżowy zreszta rak jak patrze jest to ten splot! Jedno co chyba zostalam oszukana to to ze ten model ma dodatek bambusa bo jak napisalam to vill to sprawdzilam na ich stronie i nie ma tam słowa o tym.
Ale kiedys kupilam taką bezfirmowke z allegro za 60zl i rzeczywiscie do d... Sztywne to tak bylo ze zamorac sie nie dalo- ale moze to wlasnie przez to ze za malo pralam dlatego teraz wolalam uzywana i jest bardzo fajnie miekka.

Co do kup smierdzacy jajem o barwie czesto zolto zielonej to rotawirus, ale nie slyszalam zeby temu towarzyszyl katar i kaszel tylko wysoka temperatura! Wiec raczej tego nie macie - ale gdyby to bez paniki bo maluchy szczegolnie cycowe przechodza to bezbolesnie trzeba tylko pamietac zeby ciagle wisial na cycu zeby duuuuuuzo pił i podawac czopki paracetamol na gorączke no i smecte i dicofol czy cos osłonowo.

Pole inhalowalam solą 2 minuty bi nie wiem ile wolno i podalam krople homeopatyczne i teraz inhaluje caly pokoj ziolami.
Ogolnie to przykro to powiedziec ale jak jest chora to mozna wszystko w domu zrobic bo albo spi albo lezy i sie patrzy nawet godzine!!! Szok! Wreszcie wyprasowalam górę prania co do sufitu dobijała i teraz mi kregoslup odpadl. Ale dalej mam lenia na gotowanie i zero pomyslow na obiady :)

Pinula w takich chwilach znow mi pomagal tylko i wylacznie hamak i w nim spał całą noc.

Ostatnia edycja:
Aadka ja więcej niż to co robisz nie pomogę, ja polewałam ciepłym prysznicem i przesuwałam w kierunku brodawki
Maarusia super z ta szczepionką wyszło i że niunia dzielna, na trądzik to chyba ewentualnie krochmal (przepis w wąku pielęgnacyjnym) lub któraś z nas użyła Kalium- nadmanganian potasu
Angel nam też zdarza się taka szarpanina, ale ja wtedy odciągam pokarm i z butelką walczy mniej

u nas małe sukcesiki z zasypianiem, od 4 dni zasypia zupełnie sam w łóżeczku, zero naszej ingerencji. AAAAA mam już karnet na fitness, zaczynam po majówce :-)

Witam
Ja nie mam siły. Dlaczego moje dziecko ma takie problemy ze spaniem?? Ziewa mu sie zasypia na rękach przy piersi ale tylk jak go odłoże do łóżeczka to jest ryk, w łóżeczku nie zaśnie, a na rekach przecież całej nocy spac nie może. Do tego zmęczony jest okrutnie ale jak już sie w tym łóżeczku obudzi i płaczem zamanifestuje swoja złośc to nie idie go uspokoic. Jest zmęczony ale nie zaśnie. Pomocy :(:(:(

A próbowałaś suszarkę?? Tez nic??
Współczuje Ci, bo moj ma znowu kiepski dzien i juz tez nie wiem co robic..czlowiek sie przyzywczail, ze troche inaczej te dni wygladaja i potem jak caly dzien marudzi, je , placze i przysypia na max 30 minut ( kiedy potrafi po 2-3 h za dnia) to cieeeezkoo..
Teraz tez zjadl piersi z awanturą i o 19.30 zansal juz takim mocnym snem ( wiem kiedy to bo ma taka odprezona twarzyczke) , nastepnie bach 20 oczy jak 5 zeta i RYYYYK ja juz myslalam, ze kolka! A ten butli 60 ml wychlapał, dopil cyckiem i znowu przysypia przy suszarce z mp3 :/ ( juz mi sie mozg resetuje od niej przysiegam). Ale macha rekoma co chwile, kreci sie , steka..to znowu nie jest to ;( nie mowicie , ze pierwsza nocka od miesiaca bedzie z problemami ;(

atomówka, Mini - macie absolutną rację :tak: - nie ten link wkleiłam - bo miałam na myśli te chusty

CHUSTA TKANA SKOŚNO-KRZYŻOWO 4,7m/skosy.CERT.700kg (2282743187) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

a ten sam koleś sprzedawał taką ze skazą właśnie za pół ceny i nie popatrzyłam dokładnie, że to nie ta aukcja :zawstydzona/y:
Ale ta chyba już byłaby dobra?

Aadka wydaje mi się, że zrobiłaś wszystko jak należy - chyba pozostaje czekanie?

Maruusia większość naszych maluchów ma ten trądzik i większości ma samo przejść (choć niektóre dostały coś tam na to, m.in. chyba kalium?) - z domowych sposobów: przemywanie krochmalem ;-) Ja czasem posmaruję alantanem, jak jest bardzo sucha skóra z tymi krostkami

pinula ja bym doradziła spanie z maluszkiem, żeby mógł się do mamy przytulić, ale pewnie zaraz większość mnie zakrzyczy, że niepedagogicznie, że sie przyzwczai i td... Każdy robi jak uważa - ja nie porafię odłożyć swojego dziecka do łóżeczka :zawstydzona/y:

Maria dziewczyny chyba miały na myśli chustę, do której ja podałam linka - nie tego, co powinnam zresztą, więc słusznie zwróciły uwagę

Qrczę tak czytam o tych stolcach (także w książeczce) i myślę, że mój synek też może mieć właśnie takiego rotka, a przynajmniej biegunkę - objawy by pasowały :confused: Za dużo wiedzy :eek:
Jutro rano jedziemy znowu z moczem, to dopytam o co kaman...
Dziś już spadam - do jutra. Wyśpijcie się, ile się da ;-)

reklama
aina ja też biore cerazette, od ok. 5 tygodnia po porodzie, żadnych zmian nie zauważyłam:)

ja też nie bardzo ostatnio mam czas aby zaglądać na forum, bo praktycznie codziennie jeździmy gdzieś z Manią a to z wizytą do bliźniaków, które niedawno przyszły na świat, a to od siostry, a jak ładna pogoda to wybywamy do ogrodu botanicznego, jutro przychodzi do mnie pani do sprzątania, więc wreszcie będę miała wymyte okna:D a poza tym to u nas wszystko po staremu:)

dzisiaj mamy pierwszą rocznicę ślubu i mąż przyparadował z wieeeelkim bukietem róż;)

Do góry