reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Mini nie ma jak to odpowiednio wykształcone lekarki/położne w ośrodkach :confused2: cieszę się, że wszystko dobrze

Lina rany nie żartuj! Mam nadzieje, że wyniki będa dobre i nie masz żółtaczki...

Angel jak je 10-15 minut to spokojie pociągnie co trzeba, ja jak po niedługim czasie chce dojeśc, to daj znów tą samą pierś - wtedy będzie dalej to treściwsze mleczko ciągnąć :tak: trzymam kciuki za mieszkanko!
co do kupek - u nas jest 2-3 razy dzeinnie, ale leci salwa po 5-6 prutnięć konkretnych, dzisiaj wylewało się z pampersa nogawkami, a juz 3 nosimy :szok:
Ewstra na czkawke i ja polecam cyca ;-)

A ja żyję po dniu sama z dwójką zasmarkańców w domu ;-) Dobrusia grzeczna, dopiero po południu zaczęła rozrabiać, sama sobie solą fizjologiczną nosek zakrapiała, smarkała ładnie, maluchowi katar się zmniejszył - mam nadzieje, że najgorsze za nami :tak: z gorszych rzeczy - maluch dzisiaj wysysa ze mnie wszystko do sucha i nie sprawia wrażenia przejedzonego :eek: popijam mega kubek z herbatką hippa i mam nadzieje, że zanim sie głodomorek obudzi to produkcja będzie szła pełną parą :sorry:

reklama
Mini dobrze, ze w domku z tymi normami na bilirubine to ja znam takie, ze dla noworodka do 7 doby max 12, a dla 4 tygodniowego już 1 czyli tyle ile dla dorosłego. no a mój przy wypisie miał 10 więc w normie ale był cały żółty więc poszłam do lekarza no i teraz 8 czyli za wolno sie wypłukuje. Mam nadzieje, że te 2 dni przyniosa efekty.

Lina
jak wyszło, że możesz mieć ta żółtaczke??

Angel nie martw się dzieciaczek sam wie ile mleka mu potrzeba ja tez sie martwiłam bo Edek gora 5-7 minut efektywnego picia a potem juz tylko przytulanie do mamy. No i okazalo się, że przybrał1,5 kg, waży teraz 5200. A jak masz wage taką zwykła łazienkową to zważ się najpierw sama a potem z Doriankiem no i różnica to waga dzieciaczka. Prosta metoda a błąd pomiaru niewielki. Zawsze ma się jakis obraz tego jak dziecko przybiera.

Marusia - porażka z tą zakonnicą. Słów brakuje. Przez takie osoby ludzie odwracają się od kościoła.
Angel - nie martw się o jakość swojego mleka - na pewno jest dobre dla Twojego dziecka. Emilkę dokarmiałam modyfikowanym, a też nie spała w dzień i dużo marudziła. Wychodziłam z siebie żeby ją czymś zainteresować, czy uśpić. Ale noce przesypiała ładnie. Teraz usłyszałam radę, ze może Emilka nie lubiła spać, jak jest jasno. Jeśli masz możliwość zaciągnięcia rolet i zaciemnienia miejsca, gdzie dziecko śpi, to spróbuj. Ja pamiętam, ze Emilka zasypiała lepiej, jak kładłam jej dłoń na oczkach - wtedy myślałam, ze potrzebuje dotyku, a nie ciemności.
Mini - no ja bym się bała podawać jakieś tabletki. Słyszałam, że żółtaczkę leczy się fototerapią a nie lekami. A poziom jakiś dziwnie wysoki, może to jakieś inne jednostki. Masz możliwość konsultacji z innym lekarzem?
Lina - ogromnie współczuję, trzymam kciuki, żeby wyniki krwi wykluczyły żółtaczkę. Wiesz już coś?
Kamila - ja mam smoczek aventu i nuka, ale Oskarek czasem go zassie, a czasem wypycha jak mu daję. Mam wrażenie, ze te smoczki mimo, że są od zera, to są za duże dla takiej małej buźki.

Mata fajnie że tak czesto robi kupki ... u nas cisza już drugi dzień :confused2: i tylko płacze i pręży się przy jedzeniu ( wtedy jelita najbardziej pracują )

Doris nie wiem czemu takie dziwne te jednostki ale to chyba kwestia laboratorium ... Nie było mojego pediatry więc skonsultowałam się z innym a ona chyba nie bardzo się znała dlatego dostaliśmy skierowanie do szpitala - tam lekarz zbadał malutką i spojrzawszy na wyniki już wiedział że nie trzeba będzie hospitalizować ale skonsultował się jeszcze z moją pediatrą (akurat była na dyżurze w szpitalu )
A to znalazłam w necie na temat tego leku :

Przy niedużym nasileniu żółtaczki używamy luminalu (fenobarbitalu). Jest to lek uspokajający i przeciwdrgawkowy, dobrze tolerowany przez noworodki. W małej dawce działa aktywująco na enzymy wątrobowe oraz przyspiesza metabolizm bilirubiny. Przy niedużym nasileniu żółtaczki jest skutecznym preparatem.

Kamila a jaki masz smoczek ?? ja miałam tt ale Ida nie mogła sie zassać , a teraz mam z babydreama ( podobny kształtem jest nuk ) i nie silikonowy tylko latexowy :tak: i strasznie go polubiła

My dziś byliśmy zarejestrować Aleksa, potem na zdjęcia moich szwów i jeszcze po zaświadczenie od mojej gin do becikowego więc sprawy urzędowe póki co chyba pozałatwiane wszystkie

Byliśmy na spacerku, godzinkę se wietrzyliśmy ale po koniec Aleks już płakał i wróciliśmy.

Lina kochana i co wiesz już coś? Trzymam kciuki żeby było ok

Kamila mój szczerze to też jakoś mega smoka nie ciągnie, zaśsie kilka razy i zaraz mu wypada, ale innego nie będę kupowała póki co

Angel ciesz się,że mały tak je szybko bo mój Aleks to jakaś tragedia ostatnio. Tylko na cycu by wisiał. Zje 10 minut zaśnie, położę go do łóżeczka pośpi 15 minut ryk, dalej drugi cyc, 10 minut zje zaśnie i tak w kółko. A mleko mam coraz więcej bo wczoraj w nocy i dziś w dzień miałam koszulkę całą mokrą i jak nacisnę pierś to piękne białe mleczko leci

Laski czy Wasze maluchy też urządzają piekło podczas kąpieli? Bo mój Aleks jak tylko zdejmę mu ciuszki, albo tyłek dotknie wody wpadał w ryk

mini - ja tez mam wlasnie TT, niewiem raz mialysmy ciezka noc i chcialam ja 'zatkac' ale nie dalo sie... pozatym ona naprawde ((odpukac)) jest bardzo grzeczniutka, placze tylko jak jest bardzo glodna a ja np ja kapie...

atomowka- Nell wrecz bym powiedziala, ze lubi kapiele :tak: zawsze robi smieszne minki i nawet jak mi sie rozryczy przed 'wrzuceniem' jej do wanny to w wannie cisza :sorry: jak juz sie denerwuje to zazwyczaj po wyciagnieciu z wody

Atomówka Dusia nie płacze przy kąpieli , mam włączoną farelkę to się przy jej szumie uspokaja i dopiero zaczyna marudzić przy ubieraniu . A jak ją smaruje olejkiem to jest mega zrelaksowana :-D Prawdziwa kobieta :-)

Kamila bo ten TT jest taki krótki i ciężko go utrzymać w buzi :confused2: lepsze są takie zakrzywione do góry
illustration-nuk-shape-soother.jpg

jopal MaMicurina pewnie nie piszę bo gadamy tyko o dzieciaczkach :sorry:

Jutro M idzie z Borysem do laryngologa , oby w miarę było ok żebyśmy mogli pojechać na święta :sorry::sorry::sorry:

atomówka moja Roksana również non stop wisi na cycu, juz sie w sumie przyzwyczaiłam ale czasami sa cjeszcze chwile załamania :/ no ale co zrobic widocznie nasze dzieciatka potrzebuja bliskosci i duzo pozywienia :))) co do kąpieli to moja lubi sie nawet kąpać ale jak ubieramy i rozbieramy to jest wielki ryk no ale to kwestia dzieciaczków przyzwyczajenia do rozbierania i ubeiarania, za niedługo powinno byc lepiej :))

reklama
mini- hehe utrzymac ona go wypluwa na 30cm od siebie :sorry:normalnie nadawala by sie na konkurs plucia smoczkiem w dal...:tak: no ale spoko nie chce to nie ... gorzej jak znow nadejdzie jakas ciezka noc......

dziewczyny a maluchy spia z wami czy w lozeczkach??
ja musze sie przyznac ze Nell spi ze mna w lozku.... eh... nie jest mi to na reke ale jak spi w lozeczku to max 20 min i ryk a w lozku u mnie normalnie przespi ze 2-3h... Ona poprostu otwiera oko co jakis czas i jak mnie widzi to jest ok a jak nie to placz...

Do góry