reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Widzę u wszystkich jakieś kłopoty. Tak to juz jest z maluchami u nas chwilowo tez nie za fajnie. Zaczęło się od tego, ze Rysiu ma niezły kaszel pierwsza wizyta u lekarza niewiele pomogła w końcu oboje z M sie zaraziliśmy i wszyscy hurtem do lekarza istna orkiestra kaszlowa z nas niestety. Na szczęście Edek sie nie zaraził (jeszcze). Byłam za to z nim u pediatry bo cały czas był żólty zrobiliśmy wyniki i bilirubina 8 więc caly czas dośc wysoko no i tu zaczyna się klopot bo lekarka zaleciła na 48 godzin odstawic go od piersi i dawac MM bo lepiej się podobno wypłuka bilirubina i przepajac glukozą. Moje mleko mam sobie zamrażać. Wszystko ok ale boje się, że jak mały dwa dni dostanie butlę to nie bedzie chciał potem cyca a tak idealnie nam szło cycowanie (tylko w szpitalu była 2 razy butla) a medeli nie zdążę kupic u nas w sklepie nie ma a z netu by przyszła po świętach. No cóż co mam byc to będzie. Rysiu umiał i z butli i z cyca bo mu często odciągalam do butelki no ale teraz nie wiem jak to będzie kazde dziecko inne. A z dobrych info to Edek przybrał na wadze 1,5 kilo więc jakościowo calkiem niezle to moje mleko tylko żółtaczki nie płuka.

reklama
Bozienka mozliwe że Kornelce się wchłonie lekarz nam mówił że wszystko co jest w okolicy środka organizmu znika a im dalej tym trudniej, dlatego nam na ręce nie zejdzie ale on jest naprawdę niewielki i nawet mógłby zostać bo wcale jakoś tragicznie nie wygląda ale my pewnie i tak usuniemy..
no to teraz zobaczymy czy się sprawdzi co lekarz mówił

Jopal moja Dusia też żółta :-( Dzwoniłam po wyniki i laska w rejestracji mówiła że coś ponad sto ma ( norma koło 30-tu - dziwne te normy :confused2:) Zaraz lecimy do lekarza , oby tylko nie szpital !!!!
A jak Ci robi kupki ?? Bo moja raz dziennie albo co drugi dzień i dlatego gorzej się bilirubina wypłukuje :sorry:

hej dziewczyny,
Natka tez dlugo byla zolta, ale w koncu zeszlo. (jak na moj gust 4 tygodnie to zajelo). Mala sporo kup robila, wiec to chyba nie ma reguly.
Mini zycze zdroweczka malutkiej.

U mnie nic nowego dalej walka z karmieniem plus dawanie mm, wiec juz prawie w ogole nie sypiam. Moje zycie kreci sie wokol butelek, laktatora i karmienia cycem. Jesso chyba zwariuje. Chyba jeszce nie bylam tak zmeczona.

Pozdrawiam Was wszystkie i uciekam.

ostałyśmy skierowane do szpitala - neonatolog ma zdecydować o leczeniu - więc nie wiem czy zostaniemy czy wrócimy do domu ...
pozdrawiam !!!1

Angel - Oskarowi też skóra schodzi - mimo, że kąpiemy go i smarujemy emolientami, a pewno nie jest przenoszony. Jeśli chodzi o potówki, to Oskarem ma np. tylko na buzi - na tej stronie na której spał. Nie muszą być na całym ciele.
Aadka - Weronika pewnie ma taką potrzebę ssania. Ja się poddałam i mimo niechęci zaczęłam dawać smoczek. Pilnuję tylko, żeby z nim nie spał, tylko jak uśnie to wyciągam. Co prawda wtedy się budzi i znowu chce, ale po kilku takich razach udaje mu się spać bez smoczka.Jak dziecko wisi na cycku i co chwila je, to nawet nie ma szansy najeść się porządnie, tylko tak co chwila podjada po trochu.
Jopal - może u Was w aptece, albo w szpitalu można kupić rurkę do karmienia po palcu? To nie zaburza odruchu ssania.
Mini - powodzenia! Oby nie trzeba było zostawać w szpitalu.

Ja dzisiaj jestem trochę niewyspana. Oskarek wczoraj przespał calutki dzień, więc musiał w nocy troszkę pomarudzić. Chociaż ładnie usnął po karmieniu, to niestety zrobił kupę i zmiana pieluszki go wybudziła. Dzisiaj już miał fazę aktywności, a teraz znowu śpi.
Oskar nieraz krótko popłakuje przez brzuszek - ale po puszczeniu bączka lub zrobieniu kupy przestaje. Często na prutnięcie pomaga mu podniesienie nóżek do góry - razem z pupą. Ja póki co niczego nie podaję wiatropędnego.
Jeśli chodzi o dietę matki karmiącej, to jadłam już tort z kremem kakaowym, tort z bitą śmietaną nasączony sokiem z cytryny, czekoladkę, kawałek truskawki - żadnych zmian w trawieniu u Oskara ani oznak alergii nie odnotowałam.

Mini zdrówka dla małej! Strasznie długo ta bilirubina siedzi w maluchach:no:
Jopal dla Was też duuużo zdrowia życzę!
u nas spokój, odparzenia się ładniutko goją, podjadam znów jogurty i nie ma jakichkolwiek zaburzeń brzuszkowych u Niuni, zaraz zabieram się za pieczenie ciasta korzystając ze snu małego głodmorka;)

Ostatnia edycja:
No to pieknie Bozienka!Moja polozna byla raz po 2tyg I dziecka nie widziala zbytnio bo spala i kazala nie budzic.
moja tez zolta ale nie wiem skad wy wiecie ze bilirubina wysoka bo ja mam sie zglosic na pierwsza wizyte u lekarza dopiero po 6tyg i wtedy po raz pierwszy bedzie ja widzial lekarz.

reklama
Maria - możesz zadzwonić do poradni i powiedzieć, ze dziecko jest bardzo zółte, więc niech Cię zapiszą, żeby lekarz je obejrzał. Lekarz w razie czego zleci badanie krwi i oznaczenie poziomu bilirubiny.

Do góry