mata-kow
mama do kwadratu :)
Ivi od kilku dni no i mam
5 tygodni (wrażenia)
Dziecko zaczyna być bardziej uważne i ”obudzone”, wszystkie zmysły są wrażliwsze niż wcześniej. Od tej pory dziecko słyszy, widzi czuje zapach i smak zupełnie inaczej niż dotąd i to może sie mu wydawać niezrozumiale i przerażające. Jedynym sposobem wyrażenia tego strachu jest krzyk i płacz oraz szukanie bezpieczeństwa w ramionach rodziców.Nowe umiejętności:
[*=left]Patrzy słucha uważniej i dłużej
[*=left]Jest bardziej świadome dotyku, zapachów
[*=left]Uśmiecha sie po raz pierwszy lub częściej niż przedtem
[*=left]Układ pokarmowy może funkcjonować lepiej np. dziecku odbija sie rzadziej, rzadziej ulewa
[*=left]Może płakać prawdziwymi łzami po raz pierwszyco ja bym kobito bez Ciebie zrobiła no wszystko się zgadza łezki wczoraj poleciały, cieszy się jak potłuczona nie no juz mam rozwiazanie dlaczego moje dziecie marudne
A warto jeszcze pamięteć, że te 5 tygodni to od przewidywanej daty porodu sie liczy - jak maluch urodził się 2 tyg. przed terminem, to skok o te 2 tygodnie będzie później, jak przenoszony tydzień, to skok 5 tygodnia będzie mieć już w 4 tygodniu zycia
Monika, Marusie biedne te Wasze dzieciaczki - ile musza się nacierpiec, a Wy razem z nimi :-( obyleczenie poszło sprawnie i jaknajszybciej mogliscie wrócic do domku i o wszyskim zapomnieć
a ja się ważyłam i kolejny kilogram poleciał w zapomnienie - zostały tylko 4 do wagi startowej :-)