reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Dziewczyny a jak to jest, bo przyznam że nie wiem :) dziecko "donoszone" jest po ukończeniu 37 tygodnia (czyli w trwającym 38) czy po ukończeniu 38 (czyli w trwającym 39) ?

Ja już sama nie wiem czy nie usiąść na czterech literach i nie chodzić, czy funkcjonować normalnie(czyli sprzątanie, pranie, prasowanie i bieganie po schodach.. )

Generalnie z tego co obserwuję to szyjka mi pracuje bo lekko plamię..

reklama
ivi nie wiem - to chyba zależy od lekarza; dla mnie osobiście 38 ukończony czyli 38t + nd
Bo ciąża trwa 10 miesięcy księżycowych = 280 dni = 40 tygodni (pełnych czyli ukończonych), a poród może się przesunąć +/- 2 tygodnie, stąd od końca 38tc do 42tc. Tak ja to rozumiem, na podstawie wielu przeczytanych literek ;-). No i stąd spora rozpiętość terminu porodu - zależnie od ciąży i dziecka (a nie tylko błędów w obliczeniach, jak to dziś lekarze stosują)

ivi mi sie wydaje ze ukonczony 37 to juz jest dzidzia donoszona:-)
Lina i ja mam taka ochote na wino czerwone ale jakos troche sie boje:-)

Dobra wychodze bo dostane czegos ide do kolezanki cos porobimy bo mozna oszalec przynajmniej sie odmule do pozniej kobietki:-)

Tunia a co się bać - lampka wina przy mojej aktualnej masie to nawet do Małej nie doleci :-D:-D a najwyżej będzie tańcować w brzuchu :-D:-D:-D ale w sumie możesz poczekać do skończonego 37 tc.

Ivi - mój Doktorek za donoszoną ciąże uważa skończony 39 tydzień :-D:-D:-D:-D ja się tam z nim kłócić nie mam zamiaru ale jak urodzę wcześniej będę przeszczęśliwa :-D:-D:-D:-Dale co lekarz to inna teoria ;-)

witam się słodko,

o matko kolejny dzień ze speedem postowym.
Doris, Mata zdróweczka
Ivi donoszona ciąża to po skończonym 37 tc i wtedy jak trzeba to można bezpiecznie wywoływać poród
Tunia miłego czasu z koleżanką
Lina, Atan &&& za rozpoczętą i szybko zakończoną akcję

hmm i już nie pamiętam co miałam odpisać, ja z pączkami postaram się nie szaleć, jak mąż nie przyniesie to pewnie nawet nie zjem, ani jednego. U mnie cukru w krwi i tak nadmiar :sorry:
z gruntownymi porządkami poczekam na sobotę, ogarniemy mieszkanko razem z A. pójdzie sprawnie i bez zadyszki:-)

Ivi - wg mnie i tych lekarzy co odwiedziłam, to skończony 37 tydzień

ajako- z tymi dziąsłami póki co dziś jest lepiej, tylko lekko tlą. Ale za to głowa mnie dziś boli. Kurcze jak nie urok to sraczka :/ A w listopadzie jak bylam w pOlsce mialam to samo, i dowiedzialam się ze taki urok ciązy. Znowu musze regularnie wapno pić. mam nadzieje ze dzis w nocy bedzie lepiej, bo dzis taka spuchnieta jestem na twarzy od tego płaczu ze szok.

2 pączki pochłonięte już:-)

hmm u nas w szpitalu chyba od skończonego 38 tygodnia jednak.. gadałam z koleżanką, która rodziła pare miesięcy temu.. Dodatkowo liczą po "skończonych" tygodniach - mówi że urodziła w pierwszym dniu 39 tygodnia i wpisali jej "38" ..
kurcze nie wiem czy nie zacisnąć nóg jeszcze chociażby z tego powodu :/

edit: przeczytałam co napisałam i .. chyba naiwna jestem jeśli sądzę żę mam na to jakiś wpływ hehe :) na mózg mi się już rzuca ;)

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny :-)Smacznych pączusiów lub faworków:-)
Ivi - spokojnie ja bym na twoim miejscu teraz relax odpoczynek.U mnie też liczą inaczej byłam u lekarza to wpisał mi 35/36 a ja miałam dokładnie 36 tydzień wiec lepiej niech mała siedzi jeszcze parę dni jak sama stwierdzi że chce wyjść to wyjdzie :-)
NUsia- biedna ty ból zębów i dziąseł i to teraz <przytul>
Tunia - super masz ,ja to taka zamknięta w domu żę jak potrzebuje do kogoś sie odezwać to mam tylko was a zresztą mam parę koleżanek tu ale to na uczelni i brak czasu na odwiedziny jedna co czasem przychodzi to albo się uczymy albo raz na 2 miechy na ploty.

Ivi - donoszona jest dwa tygodnie przed terminem więc skończonych 38 tygodni ... I w karcie nie wpisują tygodnia w którym się urodziło ale skończone . Więc teraz najprawdopodobniej byś miała wpisane 37 tygodni :tak:

Ale tu dziś słodko ... ja się obżarłam i chyba to nie był dobry pomysł :cool:

ajako najwyżej wstaw smsa na zamknięty ;-)

reklama
kurde mini zanim przeczytalam to juz wstawilam, ale najpierw zapytalam Kasiurek o zgode, bo to w koncu ona jest w kontakcie z Pere.
a ja jestem z siebie dumna; posprzatalam pokoj Julii (znowu :eek:)
teraz ide sobie zrobic henne, maseczke na gebe, pozniej kawa, albo w miedzyczasie i ide wymoczyc pupe w brodziku :-D bo mnie cos brzuch pobolewa (znowu :eek:) pozniej sobie rozloze deseczke poprasuje na biezaco i zrobie obiadek.
Mam dzis jakiegos powera, bo wczoraj to flak...nawet nie zrobilam obiadu.
to tymczasem kobietki, miłego!

Do góry