reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Oj z rana jak sie przebudzilam na siku i dalej poszłam spac to ładnie mnie tam kłuło ( kurde jak to sie pisze :-D ) i pobolewało w podbrzuszu , pochwie ;)
Ale już później po przebudzeniu sie uspokoiło :)

reklama
ja miałam 3 razy z tego dwa razy byłam prywatnie a państwowo tylko jeden raz mi gin zrobił, ja to bym mogła non stop chodzić na usg i podglądać swojego malucha, wydaje mi się że jakby cos było by nie tak to by ci gin powiedział i bys troche przystopowała ale tez nie ma co przesadzac z tym usg, niby nie ma dowodów czy ma to jakiś wpływ na dzidzię ale lepiej dmuchać na zimne i sie wstrzymywać troszkę, my dopiero nastepnymr razem idziemy w pażdzierniku :)

ja mialam 1 w 12 tygodniu i nastepne peweni dopiero miedzy 18 a 24 tygodniem czy 22 jak to jest nie pamietam, ja tez bym chetnie pogdladala maluszka ale nie wiem jak to jest ostatnio na moja kolezanka ona jest w 26 tygodniu a do lekarza chodzi i panstwowo i prywatnie bo badania zawsze refunduja i miala juz chyba 3 albo 4 usg to pielegniarka w przychodni sie wydarla ze tak nie wolno ze powinny byc tylko 3 na cala ciaze.. ja nie wiem jak to jest jak lekarz robi to chyba wie co robi i czy jest potrzeba czy nie ja to bym sobie codziennie podgladala malucha.... ale nie mam takiej mozliwosci

powiem Wam ze dzis w ciagu dnia to ja chyab sporo sie powiekszylam bo piersi mi wychodza ze stanika a rano wszystko bylo ok, na brzuchu gumka od spodni odcisnieta i jak tylko je zdjelam to mega ulga... brzuch nadal swedzi i od srodka smiesznie gilgocze takie motylki jakby juz nie moge sie doczekac kopniaczkow :)

Ja mialam jedno :( i w dodatku lekarz nie pokazal mi dzidzi i nie dal zdjecia :( Wiec teraz z niecierpliwoscia czekam i sie doczekac nie moge i teraz mu powiem ze bez zdjecia nie wyjde :)

Pytalam sie 2 lekarzy o szkodliwosc usg...mowili, ze to zwykłe usg nie jest wyczuwalne dla ludzi i nie szkodzi, za to 3d i 4d to juz inne czestotliwosci i nie powinno sie ich robic we wczesnej ciazy. Poza tym moje usg to czesto bylo 1-minutowe spojrzenie, czy serduszko bije i tyle, tylko genetyczne trwalo ze 20 minut, i o ile na pocztku malenstwo sie mocno ruszalo, to potem sie zmeczylo i sie uspokoilo. Czytalam gdzies wyniki badan, ze czeste usg powiazano z czestszym wystepowaniem leworecznosci lub z zakloceniami sluchu, ale nie ma jednoznacznych badan na to ze usg szkodzi ani na to ze nie szkodzi...tyle z dyskusji naukowych :D

Dziewczyny co Wy wszystkie z tymi ruchami??! :laugh2:13, 14, 15 tc (nawet 16, 17 i dalej...)a Wy chcecie juz czuc ruchy?? tzn, to zrozumiale, ze chcecie, ale bez przesady, na wszystko przyjdzie czas i pora, zwlaszcza dla pierworodek, spokojnie, bo te dzieci biedne zestresowane beda, ze musza machac i skakac jak oszalale, zeby mamusie zadowolic;-):laugh2:
ja mysle, ze ten temat to powienien byc walkowany wtedy kiedy to juz trzeba bedzie liczyc ruchy w ciagu dnia i je monitorowac:tak:

a kłucie, ciagniecie (zwlaszcza przy gwaltownych ruchach czy zmianie pozycji) to tez normalne, chyba kazda z nas to czuje, przeciez nie ma szans, zeby nie czuc nic, jesli w nas, w srodku sie dzieją takie CUDA! Przeciez ta "fabryka" pracuje teraz pelna para dzien i noc!

Pinula- a Ty sie nie zamartwiaj, sama piszesz ile robisz w ciagu dnia i do tego chodzisz do pracy, pewnie mniej sie (tu sie wygwiazdkuje heheh) wsłu****esz w swoje cialo i nie rejestrujesz pewnych symptomow, ze JEDNAK jestes w ciazy!!

co do usg....ja mialam na kazdej wizycie w pierwszej ciazy i bylo i jest z corcia wszystko ok! a czasem sa wskazania i tyle! a czasem ratuje zycie! a jesli nie robia zwlaszcza panstwowo to ja bym raczej nie podejrzewala, ze to z powodu bezpieczenstwa plodu i takiej cudnej przezornosci a raczej z oszczednosci i tyle!
wiecie ile kosztuje taki sprzet do USG??? najprostsze okolo sto tysiecy zl, a pozniej juz tylko wzwyz!
a ta pielegniarka to jakas stuknieta!madrzejsza od lekarza chciala chyba byc!
ja to bym z taka podyskutowala chetnie, jakbym uslyszala takie komentarze:wściekła/y:

dobra ide sobie, bo mam jakiegos wnerwa...sorry..

reklama
Ajako ale przecież nie wszyscy piszą o ruchach :-D Tylko niektóre dziewczyny napisały że już je czują .
Jak mąż ??

Co do szkodliwości to już pisałyśmy że nie da się jednoznacznie stwierdzić czy szkodzą czy też nie . Nie ma badań które by potwierdzały ani jedno ani drugie ... Wszytko z umiarem

U mnie dziś na kolację żeberka pana męża :-) pychoza

Do góry