reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

Ja miałam 3 razy USG, jedno jak byłam na izbie przyjęc
Drugie w 10 tygodniu to miało byc genetyczne ale okazało się,że ciąża młodsza
No i trzecie genetyczne w zeszłym tygodniu
Jeszcze jedno połówkowe i potem chyba pod koniec jakies i tyle

reklama
Pinula ja oprócz brzucholka i tego że musze się położyc koło 15-16 to też zero objawów ;-) jutro podejrzę chyba co z tym moim maluszkiem jest.

Ja miałam usg w 3 tc (sprawdzenie czy test sie nie mylił;-)), potem w 8 tc i teraz będę mieć chyba w 15 tc (nie miałam w okolicy 12 tc, więc myslę że gin podejrzy czy z maluchem wszystko ok)... potem połówkowe i jakies po 30 tc. Ja sama nie jestem za tym, żeby bez powodu robić ciągle usg - bo teraz niby nie szkodzi, a za iles lat sie okaże, że jednak cos tam szkodzą...

a co do usg państwowo - ośrodek za każde badanie usg dostaje więcej kaski od NFZ (na ciężarne jest wiecej płacone niz na zwykłe osoby), ale z kolei NFZ zaleca 3 usg, w szczególnych przypadkach więcej, stąd może te pretensje pielęgniarki, że tylko 3 usg (swoją drogą bym ja chyba do pionu sprowadziła, jakby mi wyskoczyła z takim tekstem :angry:)

jeśli chodzi o ruchy czasem cos innego delikatnego czuję, ale nie do końca jestem pewna czy to maluch. Jednak myslę, że w pierwszej ciąży jak poczułam w 17 tygodniu ruchy to w tej jakos na dniach tez zacznę czuć ;-) chyba, że tym razem maluch będzie leniwy (oby, bo mi sie bardzo sprawdziło, że jak ruchliwe dziecko było w brzuszku to po drugiej stronie będzie takie samo;-):-D)

Wieczorkiem wybrałam się na spacerek z córką, wymęczyła się, do tego przedszkole z rana i dziecko mi odpadło już o 20 :-p to mi się podoba, a nie wojowanie do 22-23 ;-) ząbek na szczęście lekko tylko ćmi, może uda sie wytrzymac jeszcze tydzień jak dentysta z urlopu wróci...

Ostatnia edycja:
Hej ale dziś się rozpisałyście :)
Co do usg to miałam ich chyba z 7, a to z powodu zagrożenia (i pobytów w szpitalu)... dzisiaj też byłam u lekarza i chciał sprawdzić czy serce bije więc zrobił; wcześniej chodziłam do prywatnego gabinetu i lekarz skierował mnie do szpitala, to po wyjściu zarejestrowałam się do niego do przychodni i tak już zostało, jestem zadowolona bo w sumie zachowuje się dokładnie tak samo w obydwu gabinetach, a wizyty i badania mam za darmo no i leki taniej

Czu używacie może FISANU? Koleżanka poleciła mi go do smarowania brzuszka i zastanawiałam się czy już zacząć używać...

Poza tym dzisiaj znów miałam śpiący dzień, lekarz pozwolił mi na krótkie spacery to nie wiem, chyba wkoło domu... boli mnie głowa, mdli mnie i w ogóle kiepsko się czuję

Parelandra wychodź na spacerki nawet wokół domu . Wiem że słabo się czujesz ale jak nie będziesz wychodzić będzie to będzie jeszcze gorzej..

Mata dzieciaki teraz mają dzień pełny wrażeń . A ma drzemki w przedszkolu ??

Ja lecę na grzemarki lub też jak kto woli ciuchy-puchy :-D Może upoluję coś fajnego dla siebie i dla moich facetów :tak:

hej dziewczyny :) ja od rana, póki młody w miarę spokojny, staram się ogarnąć sajgon w domu.. Ostatnio w ogóle nie panuję nad domem - wszędzie syf i brud:( a tak tego nie lubie.. teraz jeszcze sterty prania, bo zwieźliśmy ze starego domu worki z ciuchami i piorę.. piorę.. i odkłądam do prasowania:(

Co do USG - to mam na każdej wizycie, bo ginka ma aparat w gabinecie i woli zawsze sprawdzic czy wszystko ok. Przy Tymku na każdej wizycie (od ok 16 tyg) mierzyła dziecko i wyliczała wagę oraz sprawdzała poprawność wód płodowych..Oczywiście patrzyla też na rozwój maluszka i cały czas kontrolowała czy wszystko idzie dobrze. Im bliżej końca, tym bardziej skupiała się na łożysku, czy nie ma objawow starzenia się.. I niby faktycznie dużo tych badań było, ale przynajmniej zawsze wiedziałam że jest wszystko pod kontrolą.

mini- udanego polowania i pochwal się zdobyczami :)

Parelandra - zacznij od małych kroczków:) najpierw może więcej po domu? a potem powolutku wychodzić z domu? domyślam się żę jesteś okropnie osłabiona po takim leżeniu.. Wydaje mi się że najlepiej żeby na początku ktoś z Tobą wychodził, żebyś miała się na kim oprzeć jak Ci się w głowie zakręci...?
Fissan używałam przy Tymku i bardzo polecam, ale raczej do domu - jest bardzo tłusty i zostawia taki tłusty ślad na skórze przez dłuższy czas. Ale jest na prawdę fajny, szczególnie jak Ci już tak będzie skóra piekła że zrobisz wsyzstko aby przestała ;)

Ostatnia edycja:
witam
i znowu mam zaległości,ale na klikałyscie,pozwolicie że później spróbuje Was doczytać idę w końcu zanieść te wnioski na rodzinne,bo juz tydzień załatwiam i chodzę

pozdrawiam

Życzę miłego dnia wszystkim :-)

witam ale mi sie wstac niechcialo a musialam na badania isc zrobila mi pani piku wyszlam z gabinetu wsiadlam do auta zobaczylam co jest pod wata czy sie leje krew czy nie a tu taaaak bola krwi pod skura sie zebrala ze szok i odrazu trysla doslownie korde przestraszylam sie ale krwotok zatrzymany :) naszczescie :) ehh jutro wyniki a w czwartek wizyta :D :D ktos ma jeszcze wizyte w czwartek ??

witam, a ja dzis rano dokonałam moich pomiarow i okazuje sie ze faktycznie rosne :) wczoraj wieczorem to az nie wierzylam jak patrzylam na siebie w lustrze - M. sie cieszyl i mowil do mnie moj mały grubasku, ale dzis rano jak tylko sie obudzial to zagladal pod koldre i wital sie z maluchem i stwierdzil ze brzuch mi zmalam i juz nie mam takiego jak wczoraj - i dobrze bo chociaz mialam co na siebie wlozyc - ledwo bo ledwo ale dopinam sie jeszcze w moje jeansy musze sie wybrac na jakies zakupy i kupic jakies wieksze spodnie chyba jeszcze nie ciazowe chociaz moze... juz sama nie wiem.

ja wizyte mam teraz 19 wiec jutro ide zrobic badania krwi, no i M. tez idzie oddac krew

Ostatnia edycja:
K&M zawsze wieczorem brzuszek jest wiekszy :) hmm niesciskaj tak brzuszka lepiej miec zaluzne niz zaciasne a ciazowe mozesz kupic juz i wnich chodzic jak w normalnych narazie

reklama
no powiem Ci ze wlasnie teraz czuje ze juz musze je odstawic na bok bo nie ma co sie meczyc... i sciskac brzuszka i malenstwo meczyc... najlepiej to poszlabym na zwolnienie i caly dzien chodzila w dresach... ale mnie laskocze w brzuszku w srodku :) chyba dzidzia mi przemedlowanie robi :)

Do góry