reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

>>>>>Pogadajmy sobie -o wszytkim i o niczym<<<<<

Hej dziewczynki,
Podczytuję Was tu od czasu do czasu (glównie przez ardzesh :-p), mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe.
Poza tym troszkę Wam zazdraszczam :-) oczywiście bez zawiści. Marzy mi się już pomału drugi brzuszek :-) ale jakoś tak ... ciągle "coś.."

(...) ale ten brak brzuszka, no i spadająca waga trochę mnie zestresowały. Ale objawy mam, chyba, często jak dmucham nos, to wydmu****ę krew, tyle że to to miałam też przed ciążą. Ale miewam skurcze i bóle brzucha no i z dnia na dzień czuję domek mojego dziecka coraz wyżej, tylko coś dach nie rośnie:) Postaram się być dobrej myśli, jeśli w poniedziałek wszystko okażę się dobrze będę jeść jak Bóg przykazał ciężarnej pięć posiłków dziennie, duuuużo szpinaku i innych ważyw, rybek, witaminek i takich tam.

antar nic się nie martw... na początku ciąży sporo kobiet traci na wadze. A już o brak bębenka to wogole nie ma się co martwić, to przyjdzie z czasem i jesczze bedziesz narzekać na nadmiar - szczególnie poporodzie :laugh2: ja już 19 miesięcy się "odchudzam" :-D

Yawla pierwsze ruchy w pierwszej ciąży odczuwa się w okolicach 20 tygodnia - mówi się, że to dokładnie połowa ciąży! :-) Ja pierwsze odczułam 10 września - dzień po moim weselu... ale tak naprawdę to ciężko je "zdiagnozować" bo na początku to tylko takie bąbelki :-)
Co do spokoju to ja miałam odwrotnie. Wciąz mi się wydawało, że Zuzka za mało się rusza i non stop męczyłam swojego gina :-D a ona najfdziksze harce urządzała sobie o 3 w nocy :-)

Uszy do góry, ani się obejrzycie, a będziecie zmieniac pampersy :-) W ciązy najważniejsze to otymizm i pozytywne myślenie! :-)

ardzesh - a Ty nie czekaj na dentyste z NFZ tylko dylaj prywatnie. Nie ma śmiechu - no chyba, że chcesz część zębów stracić.

reklama
Witajcie!!!
Asiq83 bardzo bardzo mi przykro! Dzielna z Ciebie dziewczyna i na pewno dasz sobie radę. Swoją drogą jak słucham jak słuzba zdrowia dba o pacjenta, to aż mnie krew zalewa i zamiast walczyć o godne traktowanie w lepszych standardach z kolejną reformą zmieniają sobie znów instytucje od przyszłego roku na jakiś TUZ, wrrr....
Ewelinka, Golimek na samiutkim początku ciąży miałam poważne problemy z ząbkami, tyleże ja z zasady mam słabe zęby a ciąża jeszcze ten stan pogłębiła, ponoć to jest normalne. Zatem do dentysty chodzę teraz dużo częściej, z nadzieją, że koszmar z początku ciąży nie wróci.:tak:

A teraz o wczorajszym wieczorze. Byłam u lekarza. Wszystko w najlepszym porządku. Jest nadzieja, że moje nudności znikną:-) Spadki ciśnienia, które się pojawiły i bole brzucha, to najnormalniejsza sprawa pod słońcem w ciąży:-D:-D. Widzieliśmy też dzidzię. Ma już 8 cm!:-D Widzieliśmy znów bijące serduszko, widzieliśmy żołądeczek, śliczną buźkę z oczkami, liczyliśmy paluszki.. Obejrzeliśmy sobie Malca prawie z każdej strony:-) Nie powiem, żeby był bardzo ruchliwy, no ale to już późna pora była;-);-) Maluszek postanowił jeszcze potrzymać Nas w niepewności i nie zdradził swojej płci, ale najważniejsze, że wszystko ok i że dobrze się rozwija.:-)
Aaaaa i jeszcze jedno- dostaliśmy płytkę z nagraniem Usg i już znam ją na pamięć, oglądałabym non stop;-);-);-)
ANIK78 zgodnie z wczorajszymi badaniami Nasz Malec ma BPD 30 mm a CRL 80 mm.
Pozdrawiam serdecznie!!!!! Udanego dnia, Dziewczyny!!!!

Anik78 zajrzyj tutaj, nie czytalam calego watku, bo jest dlugasny, ale na pewno cos sie tam znajdzie Nasz Bocian - Strony o Rodzinie - Forum - Wymiary, waga fasolek w poszczególnych tyg. ciąży wg USG a poki co bez paniki

cath25 super, ze wszystko OK no i ze masz plytke. Ja sie dowiadywalam o usg 3D polowkowe to u mnie kosztuje 200, a jak chce z plytka to 250 :angry: rozboj w bialy dzien normalnie.

AbEjA no to ja chce chociaz te babelki ;-)
A moze Ty uzywalas pasa ciazowego? albo mamusie z Twojego miesiaca uzywaly? Warto?

Hooba gratulacje!!
Moze jak w koncu poznamy plec to latwiej nam przyjdzie wybor imienia.

Ja bylam u dentysty jakos tak pod koniec drugiego miesiaca. Ublagalam mojego dentyste, zeby mnie przyjal, bo to wyjatkowa sytuacja. Na szczescie nic sie nie dzieje, ale i tak kontrolnie zapisal mnie na poczatek pazdziernika. U mnie z wizyta prywatna czeka sie ok. 4 m-cy, to ja nie wiem jak to wyglada panstwowo.

yawla nie używałam. Miałam ze 3 pary spodni i jakoś obleciałam. Zresztą - z moim wielkim basiorem w ciąży to każdy pas by spadł :-) obiecałam sobie, ze w nastepnej ciazy tak nie przytyje :-D

cath25 super, że wszystko dobrze. Zazdroszczę, że widziałaś maluszka. Ja muszę czekać do 27 sierpnia.
yawla, ja tez nie używałam pasa ciążowego. Nigdy nawet nie pomyślałam o tym. Miałam dwie pary spodni ciążowych i w zupełności mi one starczyły.
Też bym chciała poczuć ruchy bejbika, chociaż w poprzedniej ciąży był to dła ogromny stres. Co chwilę myślałam, czemu się nie rusza i czy nie za rzadko.

ale naskrobałyście dziś dziewczyny:)ale już przeczytałam i jestem na bieżąco:) wstyd się przyznac ale ja dopiero wstałam:) co do dentysty to też idę prywatnie..u mnie prywatnie w ten sam dzień co się zarejestrujsz to Cię przyjmą:) ja wczoraj nie miałam natchnienia na dentyste więc umówiłam się na jutro:)
elvis_m brzuszek masz świetny:) ja też już mam taki..tylko szkoda, że fotek nie mogę wstawic:( i co do bolu krzyża to niestety mnie też dopada..szczególnie wieczorami jak położe się do łóżka:( ale widze, że nie tylko ja tak mam..więc może tak ma byc:)

08_19_2008_25_12_2007_48.png

Yawla - dzięki bardzo za pomoc i słowa otuchy, aczkolwiek nie przejmuję się, bo ginekolog nic nie powiedziała na takie wyniki, więc rozumiem, że wszystko jest w porządku. Po prostu jestem zaskoczona taką różnicą BPD między pierwszą a tą ciążą.

Cath25 i Elwis_m - dziękuję Wam bardzo za odpowiedź :) Moja kruszynka miała w 12t.6d. BPD 25,9mm, natomiast mój synek na tym etapie ciąży miał zaledwie 18mm.

Mam pytanie dziewczyny, czy dostałyście skierowanie na badanie AFP?? Bo moja ginekolog stwierdziła, że od jakiegoś czasu bardzo lubi to badanie, bo ono całkowicie wyklucza rozszczep kręgosłupa i daje je każdej ciężarnej.

Pozdrawiam wszystkie ciężarne! :)

Ostatnia edycja:
Cześć Dziewczyny! Mnie paraliżowało ze strachu przed dzisiejszą wizytą, te wszystkie skurcze, bóle i kompletny brak brzuszka, myślałam że po ciąży. ALe dzisiaj pani ginekolog przyłożyła mi do brzucha jakiś przyrząd, chwilę poruszała nim i po chwili usłyszałam najpiękniejszą melodię świata, moje drugie serduszko. Tosia albo Olek urosła bardzo jak na 16 tydzien po przy badaniu okazało się że macica sięga prawie pępka. Wogóle wszystko jest ok, a ja jestem głuptas. Już teraz się nie boję niczego, kolejny raz dowiedziałam się że mam prawidłową ciążę. I odrobiłam kolejny kilogram, niesamowite bo pierwszy raz od wielu lat ucieszyłam się że przytyłam, hehe, jestem kompletną wariatką. Ciekawe co powiem po ciąży...:)

antar wiedziałam, że wszystko będzie ok:) odżywiaj się teraz dobrze..dostarczaj maluszkowi wszystkiego co niezbędne do prawidłowego rozwoju:) i niech każdy dodatkowy kilogram będzie dla Ciebie powodem do radości i dumy:)

08_19_2008_25_12_2007_48.png

reklama
Hejka:-)
Czasem was podczytuje ale szybko zbliżający się ślub zabiera mi cały czas. Dodatkowo mój jest na urlopie więc nijak siedzieć przy kompie.
U nas ok. Dzidzia rośnie, od niedzieli czuję jak pływa mi w brzuchu. Nieziemskie uczucie:-) Takie jakieś łaskotanie:-)
Do zobaczenia pewnie już we wrześniu

Do góry