reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

>>>>>Pogadajmy sobie -o wszytkim i o niczym<<<<<

reklama
Jesli chodzi o Wawel mam mieszane uczucia- mocno mieszane. A chodzi glownie o to ze nasz prezydent nie mial nigdy nic wspolnego z Krakowem i mysle ze powinien spoczac w Warszawie albo Sopocie, ale jak ktos ladnie powiedzial brat walczy o zapewnienie mu miejsca w historii i tutaj go w pelni rozumiem. Poza tym to " budowanie swiadomosci historycznej" nie wiem jak to wytlumaczyc ze prezydent Kaczynski spoczywa obok Pilsudskiego- wielkiej historycznej postaci- wrecz legendy. To sie we mnie kloci ale siedze cicho bo nie wypada, czasem mozna odpuscic, gdyby nasz narod byl silniejszy nie dalby sie podzielic przez miejsce pochowku. A Wajda moim zdaniem zachowal sie nietaktownie. Jest zaloba.

no właśnie Antar jest żałoba...

Habciu Twoj komentarz byl zbedny:)))
Emkamek rozumiem brak zrozumienia, generalnie chodzilo mi o to ze taka polska rzeczywistoscia jest na dzien taka zjadliwosc i szukanie afer( zreszta przykro mi ze potwierdzilo sie to w postach powyzej, ja jak kazdy tutaj wyrazam swoje zdanie, a emocjonalnie jestem jakos blisko tego wszystkiego...coz kazdy z nas kogos stracil, to chyba ludzkie, no nie?)Zaloba to symbol moim zdaniem, symbol do uszanowania .
A po zalobie...nie wiem co bedzie po zalobie, tez juz od srody czuje lekki przesyt, bombardowanie, moze i robia z tego show, ale normalnie myslacy czlowiek odczuwa naprawde tyle na ile wrazliwosc mu pozwala, a nie tyle ile media mu dyktuja. A zaloba to jednak symbol, zacheta do lekkiego wyciszenia , nie przymus rozpaczania i umartwiania sie. Czlowiek czasem chce sie oderwac od rzeczywistosci, wchodzi na bb a tam to samo- Smolensk.

antar to normalne że temat się pojawił i tu bo zdarzyła się straszna tragedia która nas wszystkich poruszyła :-(
Ja nie doszukuje się wszędzie afer i spisków po prostu czytałam na różnych stronach na ten temat żeby sobie to samemu poukładać.
Czytam informacje tylko bo jak parę razy weszłam na rożne fora to :szok::szok::szok: Nie wiem czy to normalni ludzie piszą niektóre komentarze:szok::baffled:

agniesia no wlasnie ja tak samo nie glosowalam na Kaczynskiego ;-) nie glosowałabym na niego i tak.... ale to nie ma nic do tego.... Żałuje że media pokazywaly go z gorszej strony, a nie pokazali tych zdjęc i nagran rodzinnych. Mysle sobie że przy kampani wyboczej taki wizerunek prorodzinny jest bardzo pozytywnie widziany przez ludzi. Pamietam jak pokazywali Tuska z rodzina, albo Kwaśniewskiego to zawsze sobie myslalam ze oni są tacy rodzinni, a Kaczyński byl widziany tylko z bratem bliźniakiem, jak już :sorry2:
Ja nie sledziłam tych gestów o ktorych teraz dużo sie mówiło - takich jak poprawienia krawatu przez zonę Prezydenta, czy tzrymanie sie za rece. Ta prawda o tym jaka byli kochajaca sie para dotarla do mnie dopiero po śmierci, gdy media zaczely mowic o nich w samych pozytywach.

postrzalka no tak oczywiscie ze jest zaklamanie.... widze to w znajomych rodzinach - gdzie np rodzice kazali dzieciom w niedziele pogrzeb ogladac, choc wczesniej mieli gdzies cala polityke tego kraju. Twoj dziadek ma na pewno troche racji z tym ze sa takie osoby co juz nie moga sie doczekac kiedy dostana awans na wyzszy stołek :dry:

matrussa tez uwazam ze wiele rzeczy robia teraz "na pokaz" , zarowno Polacy co stoja w kilkugodzinnej kolejce do trumien, jak i rzadzacy wydajacy mnustwo pieniedzy an pogrzeb. I po co to komu? Z tego co zauwazylam to Kaczynscy byli skromnymi ludzmi i pewnie woleliby skromny pogrzeb:blink:

mary ja tez sie zastanawiam co to bedzie z kampania wyborcza.... nawet jak ktostam zdobedzie podpisy to jak zdazy przygotowac swoj plan, czy przemowienia itp... A w jaki sposob spoleczenstwo zdazy sie zapoznac z nowymi kandydatami?Cos mi sie wydaje ze wybor kolejnego Prezydenta moze byc bardzo nietrafiony, bo decyzja podjeta bedzie na szybko i pod presją czasu:baffled:

no a teraz tak ogolniej....

Owszem tez uwazam ze wokol tego wydarzenia jest za duzo szumu w mediach.... Caly weekend w TV lecialo to samo na kilku kanalach. Juz nawet nie włączalam TV w tygodniu tylko na Dzien Dobry TVN i wieczorne wiadomosci i wiedzialam wszystko w podsumowaniu. Wczoraj wlasnie mielismy wyjechac z Krakowa na dzialke zeby nie byc zmuszonym do uczestniczenia w tym wszystkim. Jakby nie bylo wiele osob mieszkajacych w Centrum miasta bylo zmuszone wbrew swojej woli do uczestniczenia w uroczystosciach, poniewaz widok z okna mieli tylko jeden - tłumy ludzi, policja i barierki :baffled:
Nawet gdy zmarł Papież to nie bylo tkaiej afery w mediach :zawstydzona/y: Wg mnie to nie sprawiedliwe, bo Papież był ważniejszym polakiem w moim odczuciu.... A w tym roku... Nawet w rocznice jego śmierci nic nie zorganizowano na Rynku - porażka!:no:

W sobote wybralismy sie na spacer do centrum... Pomodlilismy w Kosciele Mariackim za ofiary katastrofy i przeszlismy na Wawel. Czulismy ze nam to potrzebne - tak jakoby złozyć hołd dla Prezydenckiej Pary. W sobote Rynek byl dośc spokojny - niemal jak w każdy weekend wiec bylo przyjemnie, ale w życiu bym nie poszła teraz do trumien żeby stac tam kilka godzin :dry: Pojdziemy za kilka miesiecy jak sie sytuacja uspokoi ;-)

No teraz to chyba cala Polska bije dzrzwiami i oknami do tych trumien. Tak btw dla mnie to dziwne, bo to tak jkaby ich nie pochowano, nie wiem do jakiego stopnia zwiedzajacy maja dostep do miejsca pochowku, ale wciaz Ci Dwoje nie maja spokoju, w Warszawie przeciez dzialo sie to samo tyle ze to ogladanie trumien bylo przed pogrzebem.

antar na Wawel do grobowcow wpuszczaja teraz 30 osobowe grupy. |Wg mnie tym bardziej jest tam tłok, bo malo miejsca w tych kryptach. Ta Para spokoju po śmierci nie szybko sie doczeka.... Krakow to miasto gdzie turyści zjeżdzaja tlumami, wiec tym bardziej całe lato i wiekszosc jesieni ktoś tam ich bedzie odwiedzal na Wawelu. Z tym że "normalnie" Wejscie do grobowcow bylo chyba płatne, pozostala czesc Wawelu oczywiscie bezplatnie sie zwiedza.... Sama tam nie bylam juz z 15 lat.

Katedra, Dzwon Zygmunta, Groby Królewskie - Wawel - Kraków Travel

Żałuje że media pokazywaly go z gorszej strony, a nie pokazali tych zdjęc i nagran rodzinnych. Mysle sobie że przy kampani wyboczej taki wizerunek prorodzinny jest bardzo pozytywnie widziany przez ludzi. Pamietam jak pokazywali Tuska z rodzina, albo Kwaśniewskiego to zawsze sobie myslalam ze oni są tacy rodzinni, a Kaczyński byl widziany tylko z bratem bliźniakiem, jak już :sorry2:
Ja nie sledziłam tych gestów o ktorych teraz dużo sie mówiło - takich jak poprawienia krawatu przez zonę Prezydenta, czy tzrymanie sie za rece. Ta prawda o tym jaka byli kochajaca sie para dotarla do mnie dopiero po śmierci, gdy media zaczely mowic o nich w samych pozytywach.

matrussa tez uwazam ze wiele rzeczy robia teraz "na pokaz" , zarowno Polacy co stoja w kilkugodzinnej kolejce do trumien, jak i rzadzacy wydajacy mnustwo pieniedzy an pogrzeb. I po co to komu? Z tego co zauwazylam to Kaczynscy byli skromnymi ludzmi i pewnie woleliby skromny pogrzeb:blink:

no a teraz tak ogolniej....

Owszem tez uwazam ze wokol tego wydarzenia jest za duzo szumu w mediach.... Caly weekend w TV lecialo to samo na kilku kanalach. Juz nawet nie włączalam TV w tygodniu tylko na Dzien Dobry TVN i wieczorne wiadomosci i wiedzialam wszystko w podsumowaniu. Wczoraj wlasnie mielismy wyjechac z Krakowa na dzialke zeby nie byc zmuszonym do uczestniczenia w tym wszystkim. Jakby nie bylo wiele osob mieszkajacych w Centrum miasta bylo zmuszone wbrew swojej woli do uczestniczenia w uroczystosciach, poniewaz widok z okna mieli tylko jeden - tłumy ludzi, policja i barierki :baffled:
Nawet gdy zmarł Papież to nie bylo tkaiej afery w mediach :zawstydzona/y: Wg mnie to nie sprawiedliwe, bo Papież był ważniejszym polakiem w moim odczuciu.... A w tym roku... Nawet w rocznice jego śmierci nic nie zorganizowano na Rynku - porażka!:no:
ale papież, zmarł śmiercią naturalną a tu była tragedia, straszna tragedia, w którą nikt na początku nie mógł uwierzyć...
Tragedia, jakiej chyba nigdy jeszcze nie było...
Tragedia która pokazała jakie życie ludzkie jest kruche... a media..jak to media szczególnie specyficzne stacje- jak chorągiweki na wietrze...
Bowiem jeszcze niedawno z tych samych mediów dowiadywałam się o wstydzie w całym cywilizowanym świecie, jaki nam przynosi ta prezydentura. Słyszałam rechot na temat "Borubara". Słyszałam niewybredne aluzje do wzrostu Naszego Prezydenta. jeśłi chodzi o media.czy można więc nie dać się mediom? Można. Ale niełatwo.

A teraz na każdym kroku, w każdej stacji, w każdej gazecie dowiaduję się nagle, że Prezydent Lech Kaczyński był wspaniałym patriotą, mądrym i ciepłym człowiekiem, wielkim mężem stanu. O cudownym kochającym się małżeństwie - media manipulują nami jak chcą...
Dlaczego jak nimfii zauważyła, przedtem nam tego nie pokazywali... Prawdziwa hipokryzja...

Wniosek nasuwa sie sam.... Nami rządzi Kościół i Media.... Dlatego do dawna już nie lubie oglądać wiadomości oraz polityki przedstawianej w TV. Oglądam tylko filmy, seriale i programy typu talk show - zeby miec okazje posłuchać zwyczajnych ludzi, co maja do powiedzenia.

Oczywiscie ze katastrofa w Smoleńsku byla niewyobrażalna i ciężko było w nią uwierzyć... Ale wypadki zdarzają się na świecie... Od kilku lat mamy niemal co roku żałobę narodową z jakiegos powodu (wypadek autokaru, czy w kopalni itp), gdzie też zgineło mnustwo ludzi.... Ale o tamtych wypadkach nie mówili przez cały tydzień i nie omawiali w mediach na okrąglo w jaki to sposob doszlo do katastrofy. To tez jest smutny fakt, że gdy giną zwykli ludzie, to losem ich rodzin malo kto się przejmuje, a gdy giną osoby ważne, to wszędzie jest głośno o tym wydarzeniu.

reklama
Dokładnie po tej tragedii widać jak wszyscy ludzię sa "równi":sorry2: Jeszcze niedawno w tv głośno było o kobiecie, której mąż miał udar mózgu i zmarł na wczasach w Egipcie..i kobieta żeby móc pochować męża w Polsce musiała zebrać ok. 80tys złotych na to aby ściągnąć jego ciało do Polski..i jej nikt pomógł..Państwo w ogóle się nie zainteresowało tą sprawą..dopiero jak media to nagłośniły to tam w Egipcie zdobyli sie na szczytny gest i znacznie obniżyli jej tą kwotę..
dla mnie to chore..niby każdy w w Państwie Polskim ma takie same prawa..jest tak samo traktowany..a g*** prawda..Prezydent przyleciał w asyście wojska w trumnie za kilkadziesiąt tysięcy..i na to mają pieniądze..ale żeby pomóc zwykłym szarakom to nie..bo i po co?? ten cały pogrzeb dla mnie to był jeden wielki cyrk i przedstawienie..a jak dowiedziałam sie, że rozdają 10tys darmowych WEJŚCIÓWEK na pogrzeb Pary Prezydenckiej to myslałam że mi się to tylko sni..Cyrk normalny Cyrk!!!:wściekła/y:

Do góry