reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

po wizycie u gina

reklama
Kasia, Moniqa, a czy o tej ilości wód płodowych to lekarze Wam mówią, czy to jest może ukryte pod jakimś symbolem na wydruku z usg?? Bo ja przyznam pierwsze słyszę o tych ilościach wód; ostatnio tylko spytałam mojego gina czy ilość wód jest prawidłowa powiedział że tak i tylko tyle ::)
Rudykot2, ja mam 19 czerwca dopiero usg połówkowe, i z tego co mi napomknął mój gin to będzie mi robił to usg bardzo dokładnie, będzie mierzenie echo serca dziecka, i poszczególnych wewnętrznych organów i ich ocena czy są prawidłowo rozwinięte, ale co więcej to niestety nie wiem ::)

Rudykot   u mnie wygladalo tak :
Ocena anatomii plodu:
czaszka - ciaglosc, ksztalt
mozgowie - komory, sploty naczyniowkowe, tylny dol czaszki, mozdzek
twarz - profil, oczodoly, kosc nosowa, warga gorna
kregoslup - ciaglosc, symetrycznosc
klatka piersiowa - serce - wielkosc, polozenie, prawidlowy obraz czterech jam, czestosc i miarowosc
jama brzuszna - ciaglosc sciany powlok jamy brzusznej, zoladek (lokalizacja, wielkosc, ksztalt), echogenicznosc jelit
pecherz moczowy
nerki
konczyny- ocena obecnosci konczyn udowych, ramieniowych, przedramienia, podudzia, rak i stop
Ocena łozyka : gdzie ulokowane, stopien dojrzalosci
pepowina (powinna byc trojnaczyniowa)
ilosc plynu owodniowego
oprocz tego ogolne mierzenie malucha :) oraz jego masa :)

Nadia na normalnej wizycie za kazdym razem jak mam robione USG sprawdza ilosc wod plodowych, ale nigdy nic nie mowi mi , tylko tyle ze w porzadku ;) .. na polowkowym mialam juz dokladne, wiec Ty tez pewnie bedziesz miala :)

MoniQa dzięki za tak dokładny opis półówkowego usg :) Wydrukuje sobie i będę wiedziec o co ewentualnie wypytac gina gdyby nie powiedział o tym wszystkim ;)

Pewnie że pokażę cioteczkom ;) :laugh: Ale to dopiero 19 czerwca, czyli cała wieczność!! ::)

...no i przyszedł czas na nas..
Dzisiaj my wybieramy sie na USG...dawno nie podglądalismy jak sobie mieszka nasza dzidzia....liczymy z mężulem ze dzis nam powiedzą chłopiec czy dziewczynka......stawiam na SYNECZKA!!!!!

Jak bede juz po...napewno dam znać Ciotkom :-)

reklama
miejmy nadzieje, że Twoja dzidzia Czarodziejka nie będzie zbyt wstydliwa i dowiesz się dzisiaj płci, trzymam kciuki :)
a do mojego usg pozostały 4 dni ;D

Do góry