reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Po wizycie u gina.

Dziewczynki trzeba we wszytskim snać umiar i w jedzeniu i w piciu i w glaskaniu
ja jakoś nie wierze w to że jeśli raz na jakiś czas dotknę brzusia lub nasmaruje go kremem to sie cos stanie
dwa razy w ciąży piłam może piwko Freek - 3 łyczki i koniec nie wchodzi
wiec nie ma co przesadzac moja babcia w 8 miesiacu ciąży w ciężkich latach 50-tych
była podsadzana z peronu do przedziału kolejowego bo dziadek był  przedziale i ją wciągnął bo była
bitwa o miejsca siedzące to facet który babcie podsadzał na peronie zdębiał jak zobaczył że to ciężarna w zaawansowanej ciąży była!!
A więc wszystko  z umiarem i przymrużeniem oka traktujmy!!

reklama
To juz na specjalna prosbe Dytek opisuje tamta historie. Dziewczyna wpedzila sie kilka lat temu w ciezka anoreksje. Cud, ze to przezyla.
Ale miala skutki uboczne. Zatrzymana podczas horoby miesiaczka nigdy nie wrocila i lekarze powiedzieli, ze jest bezpowrotnie bezplodna.
Wiec przytualala sie bez zabezpieczenia. I chociaz z samej anoreksji wyszla to nadal trasznie pilnowala swojej wagi. Malutko jadla i katowala swoje cialo przeroznymi spotami. Zaniepokoilo ja to, ze troche jej sie brzuch powiekszyl, wiec katowala sie jeszcze bardziej. Ale, ze zaczelo to jakos dziwnie wygladac, poszla do lekarza. Poczatkowo lekarz pierwszego kontaktu, znajacy jej historie, tez sie nie pokapowal. Ale, ze czula sie dziwnie i cos jej nie pasowalo poszla na usg... takie zwykle, jamy brzusznej.... bo stawiali raczej na jakiegos guza. No i wtedy bylo wielkie zdziwienie. Najpierw mysleli, ze to wczesniejsza troche ciaza. Ale po usg u gina i porodzie po 3 tygodniach nie mieli juz watpliwosci. :-)
A tak swoja droga.... podobno jakies przemieszczanie sie w brzuchu czula, ale.... skoro nie ma mozliwosci ciazy, to sie nie bierze pod uwage, ze to dzidzia sie rusza. teraz jest wszesliwa mamusia :-) zdrowego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dzidziusia.... pomimo diet, cwiczen, braku opieki ginekologa....

Ja tam nikomu nic nie zarzucam, każdy ma swoje kółko zainteresowań - generalnie ja staram sie nie przeginać ani w jedną ani w drugą stronę :)

Kira - mieu też to zaciekawiło - jakbyś mogła przyblizyć temat :)

nikt nikomu nic nie narzuca ani nie zarzuca :-)
tez zmykam po kwiaty ech tesciowie dzisiaj rocznice slubu maja wiec ide z malenstwem zlozyc zyczonka...bo mezus w "polu"
buziaki i udanego dnia
ps. ja strasznie grzesze pijac pepsi ale czasem mam taka ochote ze az mnie skreca.....

Ja tez mam czasem chęć na pepsi ale dzisiaj właśnie wycztałam w gazetce 9miesiecy że
kwas E-380 czy jakiś taki powoduje rozpuszczanie pecherza płodowego
co jest niebezpieczne pod koniec ciąży gdy dzidzia jest duża może to spowodować
przedwczesny poród :(
Kolejna rzeczą którą uwielbiam są sery pleśniowe ale wiem że mają bakterie które moga choć nie musza
zaszkodzić dzidzi i tez je omijam łukiem chociaz z 2-3 razy sobie zjadłam :)

Co do tego alkoholu w ciąży, byłam kiedyś na specjalistycznym szkoleniu na temat FAS. Też się dziwiłyśmy, jak to jest, że przecież są kobiety, które regularnie w ciązy spożywają alkohol i rodzą zrdrowe dzieci, więc może to przesada... Ale przekonali mnie, że nawet jedna lampka wina może być szkodliwa. Dlaczego? Dziecko przechodzi w łonie cały cykl rozwojowy. Czasem zdarzy się tak, że matka wypije piwo czy lampkę wina w dzień, w którym akurat nic szczególnego się z maleństwem nie działo. I wtedy nie ma skutków ubocznych, które byłyby długotrwałe. Ale może być też tak, że trafi na ważny z punktu widzenia rozwoju dziecka moment i dojdzie do uszkodzenia np. niektórych czynności mózgu. Efektem nie musi być od razu widoczne upośledzenie malucha, ale rzeczy, które wychodzą dużo później i mało kto je z alkoholem w ciąży łączy: np. dysleksja i dysgrafia, zespół ADHD, nieporadność manualna dziecka, problemy z zapamiętywaniem oraz rozróżnianiem czasu, itp. Dlatego na pewno nie zaryzykuję i nie wezmę alkoholu do ust przez całą ciążę. A na krew to są inne sposoby - np. sok z buraków ;)

reklama
KIRA. Ta dziewczyna musiała mieć bardzo mały ten brzuszek. Bo jak sobie przypomnę swój w 8 miesiącu to nawet obcy ludzie nie mieli wątpliwości co do mojej ciąży. Ale u tej dziewczyny był to zupełnie inny przypadek.
Dzięki

Do góry