reklama
blond
mama dwoch urwiskow
karollcia a ktora masz ta mechaniczna czy hormonalna
blond
mama dwoch urwiskow
aha dzieki za odp
Dzieki Karolla za pocieszenie. Ja sie boje przede wszystkim z jednego powodu. Podobno po porodzie macica zostala mi w dosyc mocnym tylozgieciu (przed ciaza byla albo w lekkim, albo normalnie, zaleznie od lekarza) i w takim wypadku podczas zakladania spiralki trzeba ja (macice) recznie naprostowac ;-(
Jakos brzmi to dla mnie tak przerazajaco, ze ...
No i zdecyduje sie na normalna, mechaniczna. Zarowno moj gin, jak i jeszcze jeden lekarz, z ktorym to konsultowalam sa zdania, ze hormonalna jest teraz modna i dlatego zaklada sie ja tak czesto. Powinna byc stosowana o wiele rzadziej. Tylkow przypadkach miesniakow i czegos tam jeszcze, bo ma ona wlasciwie dzialanie lecznicze i po to sa w niej te hormony. Jesli kobiet jest zdrowa raczej powinno sie stosowac te bez hormonow.
Ja sie tam nie znam, ale skoro tak doradzili...
Jakos brzmi to dla mnie tak przerazajaco, ze ...
No i zdecyduje sie na normalna, mechaniczna. Zarowno moj gin, jak i jeszcze jeden lekarz, z ktorym to konsultowalam sa zdania, ze hormonalna jest teraz modna i dlatego zaklada sie ja tak czesto. Powinna byc stosowana o wiele rzadziej. Tylkow przypadkach miesniakow i czegos tam jeszcze, bo ma ona wlasciwie dzialanie lecznicze i po to sa w niej te hormony. Jesli kobiet jest zdrowa raczej powinno sie stosowac te bez hormonow.
Ja sie tam nie znam, ale skoro tak doradzili...
dynia
papla maniakalna
Też jestem zdania, że jeśli można nieingerować w gospodarkę hormonalną organizmu to lepiej tego nie robić. Po co psuć coś co dobrze działa?
Ale jeśli jest taka konieczność, to trudno, trzeba brać i koniec.
Kiedy u mnie źle się działo to brałam hormony, kiedy zaczęło dobrze funkcjonować odstawiłam i już bez nich dobrze działa :-)
W październiku czeka mnie wizyta u endokrynologa i mam nadzieję, że zbadam sobie dokładnie wszystkie możliwe hormony. Głównie o tarczycę mi chodzi bo to od niej przecież najwięcej zależy;-)
Ale jeśli jest taka konieczność, to trudno, trzeba brać i koniec.
Kiedy u mnie źle się działo to brałam hormony, kiedy zaczęło dobrze funkcjonować odstawiłam i już bez nich dobrze działa :-)
W październiku czeka mnie wizyta u endokrynologa i mam nadzieję, że zbadam sobie dokładnie wszystkie możliwe hormony. Głównie o tarczycę mi chodzi bo to od niej przecież najwięcej zależy;-)
Dla mnie osobiście najlepszym rozwiązaniem były tabletki hormonalne ale poprzez karmienie w grę wchodziły tylko cerazetki - po nich źle sie czułam, inna metoda antykoncepcyjna mi nie pasuje - guma odpada fuj nie lubię lateksu, kalendarzyki nie na moją cierpliwość !
Kira moja ginka mówiła jakie są wady i zalety jednej i drugiej i kazała mi samej podjąć decyzję - mnie najgorzej przerażały wizje mocnych miesiaczek - wiem to od kumpeli która ma mechaniczną spirale i to był argument za hormonalną !
MOja macica jest ponoć bardzo mała nawet po ciąży -tak mówił lekarz ! ale spirala jest poprostu niewyczuwalna, no może moment założenia nie jest przyjemny ale da sie wytrzymać
Kira moja ginka mówiła jakie są wady i zalety jednej i drugiej i kazała mi samej podjąć decyzję - mnie najgorzej przerażały wizje mocnych miesiaczek - wiem to od kumpeli która ma mechaniczną spirale i to był argument za hormonalną !
MOja macica jest ponoć bardzo mała nawet po ciąży -tak mówił lekarz ! ale spirala jest poprostu niewyczuwalna, no może moment założenia nie jest przyjemny ale da sie wytrzymać
reklama
Karolla.... ja tez znam wady i zalety jednej i drugiej spiralki. Gin jednak obstaje przy mechanicznej i ten znajomy lekarz tez. Zobacze. Wypowiem sie, jak juz bede wiedziala cos konkretnego (jak sie sprawdza u mnie).
Anetko, ja sie jakos stresuje tylko samym zakladaniem.... wiem, ze to krotko, nie boli, jest tylko nieprzyjemne, jednak soc mnie powstrzymuje.
raczej decyzje juz podjelam... tylko zebrac sie w sobie nie moge ;-(
Anetko, ja sie jakos stresuje tylko samym zakladaniem.... wiem, ze to krotko, nie boli, jest tylko nieprzyjemne, jednak soc mnie powstrzymuje.
raczej decyzje juz podjelam... tylko zebrac sie w sobie nie moge ;-(
Podziel się: