reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Po wizycie u gina.

reklama
Kira ze swojego doświadczenia moge Ci powiedzieć ze spirala to nic strasznego mam ją 2 miesiace gdyż cerazetek mój organizm nie tolerował, tez sia bałam jak cholera ale jest ok żadnych skutków ubocznych i @ narazie też nie ma!

Dzieki Karolla za pocieszenie. Ja sie boje przede wszystkim z jednego powodu. Podobno po porodzie macica zostala mi w dosyc mocnym tylozgieciu (przed ciaza byla albo w lekkim, albo normalnie, zaleznie od lekarza) i w takim wypadku podczas zakladania spiralki trzeba ja (macice) recznie naprostowac ;-(
Jakos brzmi to dla mnie tak przerazajaco, ze ...
No i zdecyduje sie na normalna, mechaniczna. Zarowno moj gin, jak i jeszcze jeden lekarz, z ktorym to konsultowalam sa zdania, ze hormonalna jest teraz modna i dlatego zaklada sie ja tak czesto. Powinna byc stosowana o wiele rzadziej. Tylkow przypadkach miesniakow i czegos tam jeszcze, bo ma ona wlasciwie dzialanie lecznicze i po to sa w niej te hormony. Jesli kobiet jest zdrowa raczej powinno sie stosowac te bez hormonow.
Ja sie tam nie znam, ale skoro tak doradzili...

Też jestem zdania, że jeśli można nieingerować w gospodarkę hormonalną organizmu to lepiej tego nie robić. Po co psuć coś co dobrze działa?
Ale jeśli jest taka konieczność, to trudno, trzeba brać i koniec.
Kiedy u mnie źle się działo to brałam hormony, kiedy zaczęło dobrze funkcjonować odstawiłam i już bez nich dobrze działa :-)

W październiku czeka mnie wizyta u endokrynologa i mam nadzieję, że zbadam sobie dokładnie wszystkie możliwe hormony. Głównie o tarczycę mi chodzi bo to od niej przecież najwięcej zależy;-)

Dla mnie osobiście najlepszym rozwiązaniem były tabletki hormonalne ale poprzez karmienie w grę wchodziły tylko cerazetki - po nich źle sie czułam, inna metoda antykoncepcyjna mi nie pasuje - guma odpada fuj nie lubię lateksu, kalendarzyki nie na moją cierpliwość !

Kira moja ginka mówiła jakie są wady i zalety jednej i drugiej i kazała mi samej podjąć decyzję - mnie najgorzej przerażały wizje mocnych miesiaczek - wiem to od kumpeli która ma mechaniczną spirale i to był argument za hormonalną !

MOja macica jest ponoć bardzo mała nawet po ciąży -tak mówił lekarz ! ale spirala jest poprostu niewyczuwalna, no może moment założenia nie jest przyjemny ale da sie wytrzymać

Ja tez zastanawiam sie nad spirala,bo hormonalnych tabletek boje sie ze wzgledu na problemy z watroba ktore pojawily sie po zastrzyku depo -provera.
Mam jednak pewne watpliwosci,bo to jednak ciało obce,nie wiem co robic.

reklama
Karolla.... ja tez znam wady i zalety jednej i drugiej spiralki. Gin jednak obstaje przy mechanicznej i ten znajomy lekarz tez. Zobacze. Wypowiem sie, jak juz bede wiedziala cos konkretnego (jak sie sprawdza u mnie).
Anetko, ja sie jakos stresuje tylko samym zakladaniem.... wiem, ze to krotko, nie boli, jest tylko nieprzyjemne, jednak soc mnie powstrzymuje.
raczej decyzje juz podjelam... tylko zebrac sie w sobie nie moge ;-(

Do góry