reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Po wizycie u gina + USG i wyniki badań

Ja też miałam tego paciorkowca, ale w 28 tygodniu. Ginekolog przepisała mi takie antybiotyki w globulkach na zamówienie w aptece. Potem wszystko było ok. Nie wiem jak teraz będzie, bo posiew dopiero przede mną.
Ciekawe, że nic Ci nie przepisali, może pod koniec już to tak zostawiają. Kto ich tam wie.
Dziewczyny ja mato samo i lekarz mi powiedział, że to jest bakteria fizjologiczna kobiet i żeby się nie martwic tym, bo przed porodem nie ma potrzeby brać antybiotyk ale wynik z posiewu mam zabrać na porodówkę. A i nie wiem czy gronkowiec i paciorkowiec to to samo? Ale te nazwę co napisała Makro określił mój lekarz jako gronkowca a nie paciorkowca.

reklama
Pisałam parę dni temu że puchną mi nogi więc dziś poszłam do lekarza i pani gin zbadała mnie i waga na +2kg ciśnienie dobre 120/75 z dzidzią wszystko ok. Sól ma iść w odstawkę picie ograniczyć i dostałam skierowanie na wyniki jeżeli opuchlizna nie zejdzie do 1 lipca to idę na oddział i bedzie zrobione CC

Karola wynik masz dobry, więc sie nie martw. Lactobacillusy są dobre, zgadzam sie z Izą.

Makro mnie też dziwi to,ze nie chcą tego leczyć,ale co lekarz to inne podejśice. Moją bakterię moja kazała mi leczyć,a ta lekarka, która robiła mi usg ostatnio powiedziała,ze ona nie leczy tej bakterii,ale oczywiście jak jestem w trakcie kuracji, to mam ją dokończyć.

Co do antybiotyku to słyszałam,ze lepiej antybiotyk dopochwowy przed porodem, bo moze po porodzie sie okaze,ze nie trzeba uz zadnych antybiotyków...

moze zapytaj jeszcze jakiegos lekarza lub polożnej

Co do paciorkowca to jezeli sie nie myle, najprawdopodobniej Kleo urodziła wczesniej o miesiac, przez ta bakterie. Wiec jak teraz nie dostałyscie antybiotyku to koniecznie pamietajcie, zeby na prodówce powiedziec o tym paciorkowcu, zeb y malenstwo nie zaraziło sie podczas porodu. ASIU gronkowiec to inna bakteria.

Asia gronkowiec to jest staphylococcus i złocisty jest paskudnikiem niewdzięcznym, a poza nim to mamy je w naszej florze bakteryjnej w pewnej ilości. Natomiast paciorkowiec to jest streptococcus. Obydwa mają szczepy te niedobre i nieszkodliwe. Więc na pewno leczenie zalezy od ilości i co tam wyhodowali na szkiełkach.
Karola615 Lactobacillus jest dobrą pałeczką i pożądaną w tym miejscu:-)

Dzięki dziewczyny, już lepiej:-) trochę mnie te informacje w necie przeraziły, że nie leczone dziecko może nawet umrzeć, ale czytając was widzę, że to faktycznie popularna bakteria.
Ten net jest dobry, ale jak człowiek coś sobie wkręci to ciężko.

Widzę co lekarz to inna metoda. U nas w przychodni pięciu lekarzy przyjmuje i mają tą samą metodę leczenia przy porodzie bo położna tak mówiła, to widać trzeba im zaufać.
Dobrze, że jest to badanie:tak:

no to mnie uspokoiłyście, bo ja się na tym w ogóle nie znam i w sumie mnie to dotąd nie interesowało... zresztą w pierwszej ciąży żadnych posiewów nie robiłam, więc nawet nie wiedziałam o co w tym wszystkim chodzi:baffled:, ale dzięki Wam czuje się o tą informację mądrzejsza:-D

Pisałam parę dni temu że puchną mi nogi więc dziś poszłam do lekarza i pani gin zbadała mnie i waga na +2kg ciśnienie dobre 120/75 z dzidzią wszystko ok. Sól ma iść w odstawkę picie ograniczyć i dostałam skierowanie na wyniki jeżeli opuchlizna nie zejdzie do 1 lipca to idę na oddział i bedzie zrobione CC

sól ograniczyć to się zgodzę jak najbardziej, ale ograniczyć picie????????????????????:szok::szok::szok::szok::shocked2::shocked2::shocked2::shocked2::shocked2::shocked2::shocked2:

BZDURA!
im mniej pijesz tym bardziej puchniesz! Nie wolno pić napojów gazowanych ale woda mineralna czy wywary z pietruszki są niezastąpione przy wszelkich obrzękach.

reklama
Co do paciorkowca to jezeli sie nie myle, najprawdopodobniej Kleo urodziła wczesniej o miesiac, przez ta bakterie. Wiec jak teraz nie dostałyscie antybiotyku to koniecznie pamietajcie, zeby na prodówce powiedziec o tym paciorkowcu, zeb y malenstwo nie zaraziło sie podczas porodu. ASIU gronkowiec to inna bakteria.

No ja właśnie przez tę bakterię miałam wcześnijsze skurcze, przepisany fenoterol i założony pessar. Cieszę się, że moja lekarka tak szybko działa. Bo nie wiadomo jakby się to skończyło. To był dopiero 28 tydzień. A tak wytrwaliśmy przynajmniej do 35 (na razie:))

Do góry