reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Po wizycie u gina + USG i wyniki badań

Powiedzialam, ze to fajnie, najpiew sie namecze probujac wycisnac olbrzymka naturalnie a pozniej moze ktos sie zlituje:baffled:
Faceci moga ogladac i odbierac porody, ale w zyciu nie zrozumieja jak to jest:no:

hehhe;-)
To ja się wczoraj dowiedziałam, że wskazanie do CC wg NFZ jest przy noworodku powyżej 4,5kg ale też przy pierwszym porodzie a ja to mogę nawet 5kilowca pchać naturalnie:no::angry::angry::angry:

reklama
Adaaa dużo leż. Ja też biorę fenoterol. Najpierw 4 razy po pół tabletki, teraz już 2. Pomógł bardzo. Jak chodzę to też mnie boli prawe udo. Ale teraz nie muszę już leżeć tak jak wcześniej. A do kogo chodzisz w Zabrzu? (ja pochodzę z Zabrza, od niedawna mieszkam w Bielsku). Trzymaj się.
ja chodzę do doktora Bartlinskiego - i nie mogę na niego złego słowa powiedziec, jest na prawde wporzadku,

a co do relanium dla maluszka nie mialam serca i nie wzielam, moj byl na mnie nawet zly ze nie slucham polecen lekarza no ale coś mi mowi zeby nie brac, biore tylko fenoterol i no spe i tak jak zawsze mi pomagal tak teraz nie bardzo brzuch caly czas twardy :-(

veritaserum71
- ja obawiam sie ze moj maluch nie jest taki wielki, poniewaz na ostatnim usg w 32 tyg maly mial nie cale 2kg wiem ze to bylo wtedy w normie, no ale nie wierze zeby w troche ponad 2 tyg przytyl do bynajmniej 3,
a moja szyjka jest tak krotka , do tego to stawianie się brzucha powoduje ze ona caly czas się skraca :-(

Z tym wskazaniem do cc to albo nie ma jasnych wytycznych albo niektorzy lekarze wiedza lepiej i za nic maja wytyczne :baffled:
Ja (wedlug jednej pani ze sluzby zdrowia z innego wojewodztwa niz mieszkam teraz) mam 3 przeslanki do cc (a wedlug niej wystarczylaby tylko jedna):
1. polozenie plodu
2. wielkosc plodu
3. pierwszy porod po 30 roku zycia
Niestety w wojewodztwie dolnoslaskim to nie sa wskazania, ktore automatycznie kwalifikuja mnie do cc. Wszystko zalezy od ordynatora i jego "widzimisie". I z podejscia mojego lekarza oraz poloznej z ktora rozmawialam to raczej nastawiaja mnie na porod sn niz cc :wściekła/y: ... bo warto sprobowac :no:

Z tym wskazaniem do cc to albo nie ma jasnych wytycznych albo niektorzy lekarze wiedza lepiej i za nic maja wytyczne :baffled:
Ja (wedlug jednej pani ze sluzby zdrowia z innego wojewodztwa niz mieszkam teraz) mam 3 przeslanki do cc (a wedlug niej wystarczylaby tylko jedna):
1. polozenie plodu
2. wielkosc plodu
3. pierwszy porod po 30 roku zycia
Niestety w wojewodztwie dolnoslaskim to nie sa wskazania, ktore automatycznie kwalifikuja mnie do cc. Wszystko zalezy od ordynatora i jego "widzimisie". I z podejscia mojego lekarza oraz poloznej z ktora rozmawialam to raczej nastawiaja mnie na porod sn niz cc :wściekła/y: ... bo warto sprobowac :no:

Warto spróbować to można sobie zagrać w lotka a nie zmuszać kobietę do porodu który może zaszkodzić jej i dziecku... jak czytam opinie takich lekarzy to mnie normalnie przerażenie z niedowierzaniem na zmianę ogarnia

Wiecie co... ja sie na ta wage z USG wogole narazie nie nastawiam... Teraz mam 'swiezy' przypadek: moja kuzynka urodzila tydzien temu i chyba najlepsza doktorka w moim dawnym miejscu zamieszkania ja nastraszyla ze dziecko jest duze z duza glowka, z USG wychodzilo 4400... A maly urodzil sie 3800 i to jak na pierwszy porod ekspresowo :tak:A ona biedaczka z kazdym dniem (urodzila 3 dni po terminie) przezywala jak ona tego 'maluszka' wypchnie... A z moich doswiadczen to tez co lekarz to inna waga... Wiec narazie mam uspakajacza wlaczonego, zobaczymy co bedzie na zywo :-)

FIOLETOWA a w Niemczech mozna wybrac czy chce sie rodzic SN czy CC?? Jak sa jakies nawet najmniejsze watpliwosci czy dla dziecka porod SN jest bezpieczny, robia CC?? Jak tak to pakuje sie i jade do łosia :-) :-)

Fioletowa - cesarka jest legalna w Niemczech czy tak jak w Polsce - idziesz do prywatnej kliniki, placisz i nikt cie o nic nie pyta? :) W Holandii jak jest teraz nie wiem ale jak byla cesarka legalna to byl najnizszy odsetek jej "wykonalnosci" w Europie :)

co do tych dwóch pytań - nie wiem, z niemcami jest to o tyle kiepsko, że to kraj związkowy i co "województwo" to inne przepisy
stopi dla ciebie to faktycznie mogłoby być wyjście, spróbuję czegoś poszukać na necie, a ty możesz wysłać łosia do jakiejś kliniki żeby się dowiedział na miejscu...

U mnie wyszły liczne bakterie w moczu, azotyny i leukocyty. Dostałam Furaginum na 5 dni, tylko nie wiem czy to mi coś pomoże skoro infekcja najprawdopodobniej siedzi w nerkach a nie w drogach moczowych:baffled:

to jest na nerki, jak ja miałam zapalenie nerek w ciąży to też chcieli mi to dać, ale w końcu dostałam inny antybiotyk

Adaaa też do niego chodziłam. Nie byłam wtedy w ciąży, ale też sobie go chwaliłam. Jeśli przy fenoterolu będziesz czuła serducho (ja czułam straszliwie na początku) to moja lekarka polecała magnez (biorę go do dziś), dosyć dobrze działa przeciwskurczowo. Oczywiście zapytaj swojego lekarza.
Co do wagi Maluszka, to lekarka powiedziała mi, że mój należy do tych mniejszych dzieci. Mam dosyć mały brzuch. Ostatnio sąsiadka pytała mnie, czy to 4 czy 5 miesiąc. Martwiłam się, ale lekarka stwierdziła, że wszystko jest w porządku. No nie wiem, następna wizyta dopiero za tydzień.

Ostatnia edycja:
VERITASERUM71 - tampon jest potrzebny po to, zeby podczas pobierania moczu, bakterie jakie moga byc w pochwie nie dostały sie do pojemniczka na mocz. Zwłasza w ciazy, kiedy upławy mozna miec znacznie wieksze, wiec wtedy to bardzo latwo o przedostanie sie bakterii z pochwy do takiego pojemniczka na mocz :-) ;-) Co do wskazan do CC wg NFZ to ja nawet juz nie mam siły o tym mowic i komentowac, bo to jakas porażka!!! Wg. NFZ to prawie nic nie jest wskazaniem, a co gorsza, ze jak ma sie zaswiadcze nie od lekarza do CC, to nie znaczy, ze w szpitalu zrobią CC. Masakra!!FIOLETOWA masz racje!! Wysyłam Losia na zwiady :-)

reklama
Ja póki co sama nie wiem co moja ginka dla mnie szykuje sn czy cc. W sumie tez mam wskazania do cc:
cienka blizna po cc na macicy i ryzyko pęknięcia
pierwszy poród rozwiązany przez cc
cukrzyca ciążowa
no ale co będzie to nie wiem. Na następnej wizycie zapytam. Za pierwszym razem miałam położenie posladkowe i bez szmerania zrobili mi cc. teraz jest główkowe póki co. Mój małżon jest tak przerażony mozliwymi komplikacjami przy sn, ze nie chce nawet o tym słyszeć i liczy na cesarke. Ja w sumie tez bym chyba wolała, choc przychodza momenty jak czytam niektóre opisy porodów, ze moze warto jednak rodzić sn. tylko nie chiałabym sobie potem w brode pluc jak coś bedzie nie tak.

Do góry