reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

PNEUMOKOKI

w Anglii ze szczepieniami jest bardzo dobrze-za nic nie trzeba placic. Zuzia miala dwie dawki szczepionki na pnemokoki i obowiazkowe jest szczepienie ok 13 miesiaca zycia na MenC (czyli na meningokoki) i HIB

reklama
dziewczyny słyszałam ostatnio,że NFZ wprowadził do karty szczepień obowiązkowe HIB a co za tym idzie, maluszki, które nie ukończyły 2 roku życia dostana ostatnia dawkę bezpłatnie..wiecie coś na ten temat? zawsze to jakis grosz w kieszeni

Odezwe sie bo moze ktos kasy zaoszczedzi a dziecku klucia :tak: ROzmawialam z lekarzem, ktory ma kontakt z polskim specjalista od szczepien - szczepienie na menigokoki w Polsce nie ma najmniejszego sensu, bo szczepionka zawiera szczepy niewystepujace w Polsce. Natomiast polecal szczepienie na pneumokoki.
Wiec Aqua- moze jeszcze sie zastanow.

Aniu, a która szczepionkę na penumo, tą za ok45 zł i powtarzaną co 3 lata czy tą za 300 zł?? z 1 powtórką??

a tego Asiu na razie nie wiem, bo jeszcze sie nad szczepieniem zastanawiam i sie nie pytalam. ale sie zapytam przy okazji :):-)

kasiulla - dla dzieci powyżej roku jedna dawka u nas koszt to 140 zł.

Ja wiem, że są trzy szczepy meningokoków - na jedne z gr b nie ma wogóle jak narazie szczepionki - a te z grupy c bardzo szybko się przenoszą i z tego co wiem na śląsku kilka przypadków zarażenia było właśnie z tej grupy - np. 2 letnie dzieci z Bytomia i młodzież co bawiła sę w dyskotece w Tarnoskich górach.

co lekarz to inna opinia

mnie przekonuje fakt, że za granicą jest to szczepienie obowiązkowe

....a córeczka kuzynki miała sepse pół roku temu a nie chodzi ani do żłobka ani nie ma rodzeństwa ani kontaktów z dziećmi z grupy zagrożonej więc jest namacalny przykład, że można się zarazić jakimś świństwem w banakny sposób.

Na pneumokoki tez zaszczepie Kubasa tylko troszke później.

Skoro jest możliwość ochrony dziecka to ja z niej skorzystam bo gdyby coś się stało to nigdy bym sobie nie wybaczyła, że nie zaszczepiłam.

Może dla niektórych to jest nagonka medialna - ja nie będe tego sprawdzać na Kubie - na śląsku i w opolu niestety ostatnio było kilka przypadków tego cholerstwa a ja tam mieszkam

"Meningokoki to bakterie z gatunku Neisseria meningitidis zwane również dwoinkami zapalenia opon mózgowych. Podzielono je na wiele grup serologicznych. W Polsce oraz w Europie najczęściej występują meningokoki grupy B i C. Meningokoki żyją w wydzielinie jamy nosowo-gardłowej. Około 5 - 10 % zdrowych ludzi jest nosicielami meningokoków bez świadomości tego faktu. "

"Według najnowszego meldunku Państwowego Zakładu Higieny (PZH) w styczniu i lutym tego roku zanotowano w Polsce ponad dwukrotnie więcej przypadków zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych wywołanych przez meningokoki "

"
Całą Polską obiegła wiadomość o wystąpieniu ogniska inwazyjnej choroby meningokokowej na terenie Śląska i województwa opolskiego. Liczne doniesienia mediów nie zaspokoiły ciekawości społeczeństwa, bo pojawiło się mnóstwo pytań dotyczących właśnie choroby meningokokowej. Dlatego właśnie specjaliści Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Białymstoku przedstawiają podstawowe wiadomości na temat choroby."

i takie tam inne ............... informacje ale nie będe przynudzać

Zgadzam sie z aqua tutaj szczepia z grupy C meningokoki.w polsce wystapily wlasnie na slasku.sa grozniejsze od pnemo bo dzialaja na organiozm w piorunujacym tempie

reklama
Aniu, a która szczepionkę na penumo, tą za ok45 zł i powtarzaną co 3 lata czy tą za 300 zł?? z 1 powtórką??

azik ta o której piszesz za 45zł (pneumo23) nie jest stosowana u dzieci do chyba 2 lub 3 r.ż. dopiero po ukończeniu tego wieku. Dla maluszków w wieku naszych jest dostępna TYLKO ta droga (Prevenar)...i właśnie jest tak droga, bo nie ma jeszcze odpowiedników i producent sobie piękną cenę zażyczył.
Gazeta.pl : Forum : Zdrowie dziecka

Do góry