reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

plotki wozkowo-kolezenskie i nie tylko....zapraszam sofik, gastone, gieo-ska i inne:)

Hej, ja ostatnio troche wymeczona i zajeta

Pawimi ciekawa sprawa z tymi pieluchami, a dlaczego uzywasz akurat takich? czy chodzi o nie zanieczyszczanie srodowiska? co szkodliwego jest w zwyklych pampersach dla dzieci?

Ja juz prawie spakowana, dzis piore ostatnia partie ciuszek, wczoraj kupilam w mothercare za 3e takie super polspioszki, ale musze unikac takich sklepow, bo za duzo bym nakupila
Kupilismy tez mate edukacyjna i kocyk, takze wszystko gotowe :-) tylko musze wytrzymac 8 dni do przyjazdu rodzicow, trzymajcie kciuki aby Emka nie wyszla wczesniej ;-)

reklama
I co Tu tak cicho he??zadna nie pomoze w podjeciu decyzji??wlasnie znowu buzza mijalam i znowu go chce...buzz to moje marzenie obecne ale boje sie ze bedzie mi cos w nim nie pasowac:-(ehhh ciezki wybor...w jane podoba mi sie ze gondola duza z regulacja dna,i ze sie rozklada i ze jest mega lekki...mini=us to ze duzy po zlozeniu(tak Gastone mowila) i ta brzydka budka w gondoli ehh ciezki wybor:-(

moniadan ale Ci fajnie ze jestes na finishu tez bym chciala:-)

Babeczki a ja mam dylemat bo bardzo mi sie podoba buzz ale ostatno w promocji zrobili jane slalom pro ktory tez jest ok tylko tam ta budka w gondoli jest taka olbrzymia ale za to ma dno regulowane..i nie wiem na ktory sie zdecydowac??Pomozcie...aha buzz z gondola kosztuje ponad 2tys a jane z gondola 1500 nie wiem czemu za buzza jest taka wygurowana cena??
??

Ja bym wybrała Jane - Duża gondola ( w porównaniu do Quinny ) , ma fajną rączkę , regolowane dno , spacerówka fajnie rozkładana i jane ma bardzo duże te spacerówki .. buzz jest slicznym wózkiem ale do mnie te kubełkowe spacerówki jakoś nie przemawiaja . Moja kolezanka ma Jane ale nomada i jest super zadowolona . I uważam ten wózek za super funkcjonalny i dopracowany . Buzz mi się z wygladu bardzo podoba , ale myslę że jest toszkę mniej funkcjonalny od Jane.. oczywiście to tylko moje zdanie :tak::tak:
No i cenka wiadomo miło jak coś w kieszeni zostanie

aniam141 dzieki za rade...dobrze ze mam jeszcze troche czasu do namyslu...tylko wiem ze jak zrezygnuje z buzza to bede narzetac hehe:-)no nic moze po wakacjach ceny spadna:-)

gie-oska - tak to już jest nie ma wózka idealnego . Ja tez kupiłam Mutsy , a potem marudziłam że może mogłam quinny speedi kupic :-D Mimo tego że mutsy super się sprawuje . Tak to już jest .. Trza by miec garaż na wózki jak Pawimi :) i kupić i buzz i Jane:tak: ( a i zapomniałam o wygranej w totka co by było za co je nabyć) .
Choć ja na dzień dziesiejszy mojego maclarena bym na nic nie zamieniła .

A jak tak sobie podczytuje ;-)
Sofik powiem ci co ja zrobilam bo moja mura tez troche skrzypila....popsikalam w kazde mozlwie miejsce Wd40 :-) i teraz cichutko jak makiem zasial....;-)

Witam sie

A jak tak sobie podczytuje ;-)
Sofik powiem ci co ja zrobilam bo moja mura tez troche skrzypila....popsikalam w kazde mozlwie miejsce Wd40 :-) i teraz cichutko jak makiem zasial....;-)
Ale to nie mi skrzypi tylko PAwimi ale dobry pomysl, moj tata mi tak kola poskarowal i juz lepiej cghodza...

A ja nie mam czasu na nic ale daje rade :-) tata jeszcze jest u mnie ??

Moja koleznak zamowila sobie wozek dla dzidzi Mamas and papas piko chyba tak sie pisze ;-)

reklama
Hej, ja ostatnio troche wymeczona i zajeta

Pawimi ciekawa sprawa z tymi pieluchami, a dlaczego uzywasz akurat takich? czy chodzi o nie zanieczyszczanie srodowiska? co szkodliwego jest w zwyklych pampersach dla dzieci?

;-)
powodow jest wiele....wrzuce teraz tlumaczenie jednego z artykulow....dla mnie to był jeden z pierwszych powodów, jest jeszcze cala masa innych jak substancje rakotworcze ktore sa w pieluchach itd.
Podwyższona temperatura w mosznie przy użyciu pieluszek
jednorazowych może prowadzić do niepłodności mężczyzn.

Wzrost użycia jednorazowych pieluch może tłumaczyć rosnącą w
ostatnich 25 latach niepłodność, jak wskazują badania opublikowane
w czasopiśmie Archives of Disease in Childhood.
Badania wykazały, że pieluchy jednorazowe pokryte wratwą plastiku,
znacznie podnoszą temperaturę moszny w porównaniu do temperatury
moszny chłopców używających pieluszek z materiału. Tempareatura jest
kluczowa do prawidłowego rozwoju jąder i zdrowia spermy.

Badacze z zespołu monitorowali tempeaturę jąder 48 zdrowych
chłopców, w tym pięciu wcześniaków, w wieku od urodzenia do 55
miesięcy, przy użyciu maleńkiej, nieinwazyjnej termalnej sondy.
Obserwacja prowadzona była w dwóch 24 godzinnych etapach. Podczas
jednego z etapów chłopcy mieli założone wielorazowe pieluszki z
bawełny, podczas drugiego – jednorazowe typowe sztuczne pieluszki.
Temperatura mierzona była podczas godzin aktywności i snu; a dla
porównania mierzona była również temperatura odbytu.

Badanie wykazało, że temperatura moszny, z którą ściśle związana
jest temperatura jąderek, jest podwyższona u chłopców noszących
plastikowe pieluszki jednorazowe. Średnia różnica temperatury wahała
się w granicach od 0,6 st C do 1,1st C (1,1st F i 2,0 st Farenheita).
Autorzy badania stwierdzili, że właściwości izolacyjne w pieluszkach
jednorazowych uszkadzały, osłabiały naturalne możliwości mechanizmu
chłodzenia a w 13 przypadkach badanych chłopców mechanizm chłodzenia
całkowicie zawiódł.

U dorosłych mężczyzn , dowiedziono, że narażanie na wysokie
temperatury jest w stanie obniżyć ilość produkowanej spermy.
Bezpłodność u dorosłych mężczyzn może być kolejnym następstwem nie
schodzenia się jąderek u chłopców w normalnym wieku, co z kolei
uważa się za ściśle związane z podwyższoną temperaturą jąder.
Autorzy badania doszli do wniosku, że długotrwale podniesiona
temperatura moszny we wczesnym dzieciństwie może odgrywać ważną rolę
i ma swoje następstwa w zdrowiu i funkcjonowaniu jąder, w
konsekwencji prowadzi do bezpołodności u mężczyzn.

Partsch, Aukamp, and Sippell. "Scrotal temperature is increased in
disposable plastic lined nappies." Division of Pediatric
Endocrinology, Department of Pediatrics, Christian-Albrechts-
University of Kiel. May 2000. Publikowane w National Association of
Diaper Services.

Do góry