reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ploteczki Opolanek i Opolszczanek

Chinka to Inka :-D:-D
mojej kuzynki córcia tak mówi na kawę inkę :-):-) i mój M. też, w końcu i ja 'przejęłam' ich zwyczaje :-D:-D
Aha :-D:-D

Jak tam córcia? Chętnie poszła do przedszkola dzisiaj?
A chętnie, rano się pokrzywiła, ale jak już się upewniła, że pani Ania będzie to mnie zaczęła poganiać "No idziemy już?", a w przedszkolu jak usłyszała płaczące dziecko to zaczęła pytać dlaczego chłopczyk płacze, powiedziałam, że nie wiem, może się czegoś boi, to powiedziała mi że ona się nie boi, a pod salą dała buziaka i poszła do dzieci :tak: Za pół godzinki mój ojciec ją odebrać ma :tak:

w poniedzialek bylismy u naszej pani doktor ;-) fajna jest ;-) okazalo sie ze nasza laska w 15 dni przytyla sobie az 1250g i nosze teraz niemal 5 kilogramowego klocuszka :tak:;-) - Monia wazyla w poniedzialek 4780g:szok:
No to ładnie waży :tak::tak::tak: i całkiem ładnie przybiera ;-)

A co do żłobka i konsekwencji. Na szkole rodzenia pani radca prawny w jednej z dygresji powiedziała, że psycholog dziecięcy, przy wykorzystaniu konkretnych narzędzi psychologicznych jest w stanie określić czy dziecko do drugiego roku życia było z mamą w domu czy pod opieką niani tudzież oddawane do żłobka... Nie wiedząc o tym wcześniej ani nie pytając wprost... fest, nie?
Ciekawe....:tak:

daggy, ja nikogo nie znam...
A też miałam pisać - mam trochę ciuszków w rozmiarze 98 po mojej Oliwce... I szkoda mi wyrzucać, bo większość jest w bardzo dobrym stanie... Spodnie, bluzki... No i wkrótce będą też letnie ciuszki 98/104...

reklama
Czesc laseczki ;-)

Jestem dumna z syna bardzo dzielnie wczoraj zniosł szczepienia :-), nie podobało mi sie to, ze mama go mocno trzyma jak on chce chodzic :tak:. Wieczorem sie troche zamulony zrobił:-( i raz wstał w nocy z płaczem i to wszystko ufff :-)

Rubi Ty wiesz, ze ja szczepienny maniak :-p i liczyłam wczoraj ile mnie ta przyjemnosc do tej pory kosztowała masakra :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Ja Kubciowi na pierwszy raz dawałam 6w1 (Hexa) bo tam juz jest wzw b, jak dajesz 5w1 osobno jeszcze wzw b podaja i masz 2 szpryce :-(. Potem lecielismy juz 5w1 :tak:, bo po co tyle razy wzw b podawac :tak:
Rotawirus jest do picia, malenko tego jest, wchłania sie w 10 sekund:-). Nie ma wiec obawy, ze Mała ci szczepienie za tyle kasy uleje przy najblizszym odbiciu :eek:. A ochrona brzuszka bedzie na całe zycie :-)

Kalendarz pierwszego roku wyglada mniej wiecej tak (wersje płatne, bezpłatne to wiadomo jakie sa wiec nie pisze):
1 szczepienie: 6w1 lub 5w1+wzw b lub 4w1+wzw b + polio
rota 1 dawka
2 szczepienie: 6w1 lub 5w1 lub 4w1+ polio
rota 2 dawka ostatnia
3 szczepienie: 6w1 lub 5w1 lub 4w1+ polio
4 szczepienie: wzw b ( nie dostaja jej dzieci szczepione 6w1)

Pneumokoki, meningokoki podawane w pierwszym roku zycia:
start w wieku 0-6 m-ca - łacznie 4 dawki
start po 6 m-cu - łacznie 3 dawki

My dajemy juz po jednej szprycy ok 350zł sztuka bo po 2-gich urodzinkach:tak:

Ospa tez jest wazna laski, wywołuje u małych dzieci bakteryjne zakazenie skóry i w ielu przypadkach rozwija sie gronkowiec złocisty :szok:
Ospe mozna podac od 12 m-ca do 12 roku zycia, najgrozniejsza jest dla dzieci małych do 3 czy 4 roku zycia.

Ale sie nadrukowałam, az mnie palce bola :-p

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Marcik :-) wielkie dzieki ;-) napisz mi jeszcze czy te 900zl o ktorych gdzies tam slyszalam musze szykowac od razu za pierwszym razem czy to koszt calego programu? dla mnie teraz najwazniejsze jest ile musze kasy na 18.09. wyczarowac

nad ospa sie zastanawiam - u Jaska przebieglo to bezbolesnie a gronkowca zlocistego sie nie boje bo sama jestem posiadaczka ;-) malo tego - bedac nosicielem gronkowca zlocistego jestem dawca krwi i nikomu to nie przeszkadza... zreszta wiekszosc populacji jest nosicielem gronka a nawet o tym nie wie...

u nas wczoraj bylo.... cicho ;-) rozdarla sie tylko panna ok. 19:00 ale zostala spacyfikowana kapiela - pierwszy raz plywala na brzuszku i jej sie podobalo :tak: nie narobila ani do wanny ani w recznik ;-), zjadla i pospala do polnocy ;-) potem szybkie jedzonko (20 minut tylko) i kima ;-) jak ja kladlam do lozeczka to sie przebudzila ale szybko zaczelam spiewac kolysanke i pokolysalam jej pupka i tak oszukana coreczka zasnela ;-)

teraz maja byc 3 chlodne dni - zobaczymy ja to bedzie - jak nie bedzie krzykow to znaczy ze to nie kolki a po prostu panienka nie lubi upalow po tatusiu...

wczoraj wieczorem zmobilizowalam sie i skonczylam prasowanie... co z tego jak znow nowe pranie wyschlo... malo tego... nastawilam nastepne...

ehhh...ciagle cos... zmykam zaladowac zmywarke - niech sie piora teraz gary - ich prasowac przynajmniej nie bede musiala :-);-):tak::-D

Bry ;-)

Rubi moj TZ tez ma gronkowca ale nie złotego, duzo łagodniejszego. On jest jak dla mnie bardzo grozny bo zaatakuje wtedy gdy organizm bedzie najsłabszy :-( Kolezanki z pracy syn zył tylko 9 m-cy zaatakował go po operacji, 3 dni i po synku :-(

Z tymi szczepionkami to 6w1 do 200zł, 5w1 do 150zł, a rota do 400zł wszystko to jedna dawka, a jaka cena ostateczna zalezy gdzie kupujesz :tak: i co podajesz :tak:

Ja pytałam o ospe w 3 aptekach cena była 238zł:szok:, ja mowie jak to mozliwe skorfo ciółka w Krpkowicach dopiero co 180zł zapłaciła :eek: ... znalazłam za 195zł najtaniej :tak:

Dzis Kubusia zona Anglii przyjezdza :szok::szok::szok:;-), sprzedali ja dla mojego syna zaraz po urodzeniu, halooo a co z mamusia:szok: ktos mnie pytał o zdanie :-D:-D:-D:-D.

Marcik ;-) a czy cesarka i kilkunasto centymetrowa rana nie jest oslabieniem organizmu? a ja zyje ;-) wiem wiem..., zlego diabli nie biora :-):-D:tak:
gronkowiec jest grozny jesli sie do rany dostanie, najgorszy jest ten szpitalny - wtedy owszem, ale jesli jestes nosicielem to... luzik...
ja go "mam" w palcach u nog - tam musze bardzo uwazac, obcinac paznokcie tak, zeby bron Boze nie zaczely wrastac, ale rana po CC goila sie idealnie...

to mowisz ze synowa juz masz ;-) gratuluje ;-) ja tez sie ostatnio dowiedzialam ze Monia jest brana pod uwage jako przyszla zona dla pewnego malutkiego faceta... moze i dobrze bo jak tak patrzylam w szpitalu to teraz duzo wiecej dziewczynek sie rodzilo... niech ma choc jednego "zaklepanego":-);-):-D

Amelkowa to udanej wizyty :tak: wez dyktafon bo głosno usłyszysz bicie serduszka Ani :-)
Tak Amelka szczepienika dziecka to bankructwo normalnie :-(, ale co zrobic :eek:. Ja wole zapobiegac niz leczyc :tak:

Rubi gronkowiec to cholerstwo powoli obciaza organizm, TZ zaczał tracic włosy, meczyc sie szybciej, pocic :eek: oczywiscie ma gronka za szpitala :eek:. I jeszcze jedno organizm dziecka reaguje inaczej niz dorosłego, ja tam wole oszczedzic te 200zł, zaszczepic i spac spokojniej :tak:. A ty poprostu silna kobieta jestes :tak:

I jeszcze jedno chciałam nasmarowac i zapomniałam ;-)

Wczoraj u rodziców odbierałam kilka szmatek dla Kubcia, które przyszły ze stanów i normalnie sie zeźliłam, taki bogaty kraj, ludzie siana maja, domy z takim oprocentowaniem, ze smiech na sali, tak narzekaja kryzys drozyzna wrrrrr :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:. Do rzeczy mały dostał miedzy innymi 2 pary jeansów wranglera, normalna cena metkowa, nie jakas tam promocja to 8$ i 10$ u nas w naszym biednym kraju to kupi sie za tyle chyba w Tesco na promocji :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: rozmiary 2 i 3 lata. A szkoda nerwów na ten kraj :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

TZ juz widział co przyszła zona ma dla Kubcia :-p skuterek na akumulator :-D temu to sie wiedzie, laska mu fure kupiła :-p

ok ide cos robic bo sie nie wyrobie, a obiad jeszcze musze dla najmniejszych ugotowac ;-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Z tego co gadaja to forever, tylko sie go usypia-zalecza.
TZ walczy juz 6 lat :eek:
Na szczescie 1 na iles milonów przypadków przenika do ciazy ufff :-)

Do góry