reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Płeć - intuicja....a na imię dostanie....

reklama
U nas do tej pory było spokojnie z imieniem, powiedzieli, że im sie nie podobają nasze propozycje i tyle. A teraz jak teściowa przyjechała zaczęła dośc ostre manifesty wygłaszać, że dziecko chcemy oszpecić, że sami sobie bedziemy po urzędach z takimi wydziwnymi imionami latać (ona będzie musiała nam pozałatwiac polski akt urodzenia, PESEL itp) a już najbardziej mnie wkurzyło to, że powiedziała, że nie bedzie ich uzywać, tylko bedzie np "niunia" wołać. :wściekła/y: Tego jeszcze brakowało! :angry: Ja zaraz coś na nią wtedy wymyślę i tak każę dzieciom na nią mówić. :dry:

Moja ciotka sobie zrobiła jaja i kazała swoim synom mówic na swoją siostrę - moją mamę - "ciotka piękna Mańka" i oni tak wołali dłuuugo długo, a ludzie się na ulicy w głowy pukali hahaha. :-D To tak na marginesie...

Ja nazwiska tez pięknego nie mam teraz, ale przynajmniej krótkie. Nazwisko panieńskie miałam ładne, zakończone na -CKI, ale wypełnianie formularzy to była katorga... W sumie i tak dobrze się cała historia skończyła, bo facetów miałam z wprost fatalnymi nazwiskami. :happy:

Milosz jest ladne, ale Mikimauro mieszka w na Wyspach i pewnie trudno bedzie jego kolegom i kolezankom to wymowic.
Moze zastanowcie sie nad jakims imieniem, ktore wystepuje zarowno w Polsce, jak i w krajach anglosaskich, np.:
Marcel
Marek
Maximilian

Milosz jest ladne, ale Mikimauro mieszka w na Wyspach i pewnie trudno bedzie jego kolegom i kolezankom to wymowic.
Moze zastanowcie sie nad jakims imieniem, ktore wystepuje zarowno w Polsce, jak i w krajach anglosaskich, np.:
Marcel
Marek
Maximilian
Uniwersalne imie byloby najlepsze, ale mikimauro nic o tym nie wspominala, wiec moze nie ma to dla Niej az takiego znaczenia...:tak: A dzieci miedzy soba zawsze same moga wymyslic jakies zdrobnienie i nie ma problemu.;-)

Mnie tez sie marzy wybor imienia na M :tak: pasowaloby ladnie do nazwiska - oczywiscie tez zaczyna sie na M :tak:
Upierac sie przy tym pomysle nie bede - zobaczymy jak wyjdzie. Dla dziewczynki wybralabym bez problemu, a chlopiec :baffled:
Chyba u mnie tez zostanie Maciek :-p bo Marcin, Mateusz, Michal juz sa.w rodzinie...a pozostale imiona na M mnie jakos nie przekonuja.... No ale zobaczymy co mąz powie :-D tez ma prawo glosu :tak:

Uniwersalne imie byloby najlepsze, ale mikimauro nic o tym nie wspominala, wiec moze nie ma to dla Niej az takiego znaczenia...:tak: A dzieci miedzy soba zawsze same moga wymyslic jakies zdrobnienie i nie ma problemu.;-)

Zgadzam sie, ale czasami moze byc z tymi zdrobieniam i polskich imion zagranica problem. Moja kuzynka, ktora mieszka w UK dala na imie synkowi Cyprian, i teraz angielskie dzieciaki i panie w przedszkolu wciaz przekrecaja jego imie, wolajac Cyprus, Cyprian, Cyprion Cypis, itd... Maly sie denerwuje i bezskutecznie probuje nauczyc swoich kolegow prawidlowej, polskiej wymowy imienia.

reklama
Bardzo mi się podoba Miłosz, ale tez mamy w rodzinie. Jeżeli chodzi o uniwersalne imie,to nie zależy mi na tym , ponieważ mój Maurycy chodzi tu do szkoły i Irlandczycy kompletnie nie mają problemu z wymową tego imienia. Natomiast Mikołaj jest troszeczkę poszkodowany, ponieważ nie radzą sobie z wymową jego imienia ;przerobili; gona Miki, zresztą ja tak wołamna niego w domu, jemu tokompletnie nie przeszkadza.Majkama najłatwiej, ponieważ oni mają tu Mije{napisałam jak się wymawia} a i samo poprawne imie jest dość łatwe i Miękie jakdla nich.Prawdopodobnie zostanie Maciuś. dzięki dziewczyny za podpowiedzi:-)pozdrawiam cieplutko!!!

Do góry