reklama
Nathalie
Fan(ka)
U nas do tej pory było spokojnie z imieniem, powiedzieli, że im sie nie podobają nasze propozycje i tyle. A teraz jak teściowa przyjechała zaczęła dośc ostre manifesty wygłaszać, że dziecko chcemy oszpecić, że sami sobie bedziemy po urzędach z takimi wydziwnymi imionami latać (ona będzie musiała nam pozałatwiac polski akt urodzenia, PESEL itp) a już najbardziej mnie wkurzyło to, że powiedziała, że nie bedzie ich uzywać, tylko bedzie np "niunia" wołać. Tego jeszcze brakowało! Ja zaraz coś na nią wtedy wymyślę i tak każę dzieciom na nią mówić.
Moja ciotka sobie zrobiła jaja i kazała swoim synom mówic na swoją siostrę - moją mamę - "ciotka piękna Mańka" i oni tak wołali dłuuugo długo, a ludzie się na ulicy w głowy pukali hahaha. To tak na marginesie...
Ja nazwiska tez pięknego nie mam teraz, ale przynajmniej krótkie. Nazwisko panieńskie miałam ładne, zakończone na -CKI, ale wypełnianie formularzy to była katorga... W sumie i tak dobrze się cała historia skończyła, bo facetów miałam z wprost fatalnymi nazwiskami.
Moja ciotka sobie zrobiła jaja i kazała swoim synom mówic na swoją siostrę - moją mamę - "ciotka piękna Mańka" i oni tak wołali dłuuugo długo, a ludzie się na ulicy w głowy pukali hahaha. To tak na marginesie...
Ja nazwiska tez pięknego nie mam teraz, ale przynajmniej krótkie. Nazwisko panieńskie miałam ładne, zakończone na -CKI, ale wypełnianie formularzy to była katorga... W sumie i tak dobrze się cała historia skończyła, bo facetów miałam z wprost fatalnymi nazwiskami.
Kamylka
Entuzjast(k)a
Moze Marcel??:-)Jak moj lobuziakdzięki asus mamy juz w rodzinie;Marcina, Mateusza i Marka, co do Michała to mój mąż nie zgadza się kategorycznie. a Maxia wbijam mu do głowy uż połowe ciąży, ale nadal się nie daje, choć Maurycy to pomysł jego:-(
Ewelinka:)
jesteśmy rodzicami:)
jestem za..Miłosz..bardzo ładneMikimauro, a moze Milosz?
Milosz jest ladne, ale Mikimauro mieszka w na Wyspach i pewnie trudno bedzie jego kolegom i kolezankom to wymowic.
Moze zastanowcie sie nad jakims imieniem, ktore wystepuje zarowno w Polsce, jak i w krajach anglosaskich, np.:
Marcel
Marek
Maximilian
Moze zastanowcie sie nad jakims imieniem, ktore wystepuje zarowno w Polsce, jak i w krajach anglosaskich, np.:
Marcel
Marek
Maximilian
Uniwersalne imie byloby najlepsze, ale mikimauro nic o tym nie wspominala, wiec moze nie ma to dla Niej az takiego znaczenia... A dzieci miedzy soba zawsze same moga wymyslic jakies zdrobnienie i nie ma problemu.;-)Milosz jest ladne, ale Mikimauro mieszka w na Wyspach i pewnie trudno bedzie jego kolegom i kolezankom to wymowic.
Marcel
Marek
Maximilian
Mnie tez sie marzy wybor imienia na M pasowaloby ladnie do nazwiska - oczywiscie tez zaczyna sie na M
Upierac sie przy tym pomysle nie bede - zobaczymy jak wyjdzie. Dla dziewczynki wybralabym bez problemu, a chlopiec
Chyba u mnie tez zostanie Maciek bo Marcin, Mateusz, Michal juz sa.w rodzinie...a pozostale imiona na M mnie jakos nie przekonuja.... No ale zobaczymy co mąz powie tez ma prawo glosu
Upierac sie przy tym pomysle nie bede - zobaczymy jak wyjdzie. Dla dziewczynki wybralabym bez problemu, a chlopiec
Chyba u mnie tez zostanie Maciek bo Marcin, Mateusz, Michal juz sa.w rodzinie...a pozostale imiona na M mnie jakos nie przekonuja.... No ale zobaczymy co mąz powie tez ma prawo glosu
Uniwersalne imie byloby najlepsze, ale mikimauro nic o tym nie wspominala, wiec moze nie ma to dla Niej az takiego znaczenia... A dzieci miedzy soba zawsze same moga wymyslic jakies zdrobnienie i nie ma problemu.;-)
Zgadzam sie, ale czasami moze byc z tymi zdrobieniam i polskich imion zagranica problem. Moja kuzynka, ktora mieszka w UK dala na imie synkowi Cyprian, i teraz angielskie dzieciaki i panie w przedszkolu wciaz przekrecaja jego imie, wolajac Cyprus, Cyprian, Cyprion Cypis, itd... Maly sie denerwuje i bezskutecznie probuje nauczyc swoich kolegow prawidlowej, polskiej wymowy imienia.
reklama
mikimauro
Fanka BB :)
Bardzo mi się podoba Miłosz, ale tez mamy w rodzinie. Jeżeli chodzi o uniwersalne imie,to nie zależy mi na tym , ponieważ mój Maurycy chodzi tu do szkoły i Irlandczycy kompletnie nie mają problemu z wymową tego imienia. Natomiast Mikołaj jest troszeczkę poszkodowany, ponieważ nie radzą sobie z wymową jego imienia ;przerobili; gona Miki, zresztą ja tak wołamna niego w domu, jemu tokompletnie nie przeszkadza.Majkama najłatwiej, ponieważ oni mają tu Mije{napisałam jak się wymawia} a i samo poprawne imie jest dość łatwe i Miękie jakdla nich.Prawdopodobnie zostanie Maciuś. dzięki dziewczyny za podpowiedzi:-)pozdrawiam cieplutko!!!