reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

MoniQa - wiem:tak: ale dawno nikt mnie tak nie wyprowadził z równowagi:crazy:
jeszcze się zastanawiam co zrobić :confused:
Jak wygląda takie badanie u neurologa :confused: ( bo wiem że metodą Vojty nie będzie już badał) napewno EEG główki ( nie wyobrażam sobie Matka na takim badaniu on nawet inhalacji nie dał sobie zrobić)

reklama
Loja - kochana,wiem,ze wiem,ze nie latwio sie przyjmuje slowa nie martw sie,wszystko bedzie dobrze,ja tez mam alergie na lekarzy;w zwiazkuz tym olalam na razie okuliste... jezeli czujesz,ze neurolog nei ejst w tej chwili potrzebny ,poczekaj kilka miesiecy i sei dopiewro zapisz,jak ochloniesz.Hania byla badana przez neurolog w ten spospob,z elekarka po wziecu obszernego wywiadu ode mnie,obserwowala ja,podrzucala,stawiala na rekach,Hania wisial glowa w dol<strasznies ie cieszyla przy tym :)>,sprawdzala odruchy.EEG miala 2 razy i za kazdym razem spala na tym.

Hania mowi malo po polsku.Okresla wiele zwierzat ich sposobem mowienie typu miau,hau czy mu...ale nie mowi pies,kot itop;mowi mama,mamo,mami,tata/o/i,Ziazia,Niania;mniam - mniam,bam,ała -- jak sie uderzy,ble - kupka,sii - siusiu;MiMi - MalaMi;top - hop;pap-pap= kap-kap;papa =zaba;tutu - a kuku;ta - -tak;nie - nie;lala - na lalke,albo jak spiewa; Mo -okresla tak postaci z Bajki o Wallym <byla tam taka postac o imieni MO>Generalnie nie chche powtarzac.Od kilku dni mowi pupa - pupa;daj;mam.
Daje jej czas jeszcze,aczkolwiek tez czasem sie zastanawiam czemu ona nie probuje/nie chce powtarzac.
HAhahahahahh rudykotku,to zes dowalila do pieca:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

mój Kubuś od kilku dni zaczyna powtarzać po nas słówka... czasami tak smiesznie mu to wychodzi... a najlepiej mu szło wczoraj to powtarzanie, jak miał gorączkę:baffled:

Znalazłam w internecie może komuś się przyda :blink:
Co powinien umieć dwulatek...
Oto lista:

• powinien chodzić,
  • biegać - może być jeszcze niezdarnie;
  • naśladować dorosłych np. sprzątanie;
  • mowić o sobie w 3 osobie;
  • rozpoznawać znajome twarze na zdjęciach;
  • używać łyżeczki i trafiac nią do buzi;
  • myć ręce, próbować je wycierać;
  • starać się pomagać w prostych czynnościach np przynieść śmietniczkę jak mama zamiata;
  • pić z kubka;
  • bawić się "na niby";
  • rozbierać się (tzn. zdejmowac jakąś część garderroby);
  • bazgrać na kartce spontanicznie;
  • ukladać wieżę z 4 klocków (ale nie z takich łączonych typu Lego tylko z takich jak drewniane;
  • chwyt pensetowy od ok 18 m-ca;
  • umie wydobyć kamyk z butelki (a najpierw go tam wrzucić - forma wydobycia dowolna);
  • umie ok 20 słów oprócz mama, tata;
  • wskazuje części ciała;
  • nazywa prosty obrazek;
  • spełnia proste polecenia;
  • kopie piłkę;
  • rzuca piłkę;
  • próbuje podskoczyć;
  • wchodzi po schodach krokiem przestawnym (może być za rękę)

Dziewczyny włączcie telewizorki bo będa wiadomości :-p:rofl2:
Reportaż przygotował Mati Lojowy :-D
bylismy dzisiaj u neurologa (pomimo zapalenia oskrzeli- mam nadzieję że się nie pogorszy ale po konsultacji z pediatrą) a więc informujemy że z Matim wszystko Oki :tak::tak::tak: neurolog super gościu - z sercem do dzieci :tak::tak: Dziecko ma prawo nie mówić do 3 roku - musi tylko rozumieć polecenia i jak ma dobry humor :wink: je wykonywać, tylko należy obserwować czy się nie uwstecznia tzn. nie mówi wyrazów które wcześniej powtarzał. Bylismy postukani młoteczkiem + badanie Vojty, kontrola za kilka miesięcy czy Mati robi postępy :tak:

Loju no to super wieści... czyli dobrze, że poszłaś, przynajmiej jestes teraz spokojna... zdrówka dla niego!!!

Z tej listy Kuba robi wszystko...
:-)

Loja no to bosko ... czyli sie juz mamuska nie denerwuje i daje dziecku spokojnie dalej sie rozwijac :-)

A u Nas kolejne osiagniecia
Dawidek spiewa ... zna wszystkie piosenki ze Shreka 1, kwestie Lorda Farkuada, i poszczególne ruchy w konkretnych momentach ;-) ...
wymysla Nam rózne zabawy - wczoraj wymyslil sobie pociag i rodzice musieli 30 minut lazic na kolanach wokół stolu za ciuchciąc Dawidkiem :blink: - mój kregoslup dzis odmówil posluszenstwa :blink:
wszystko powatrza po Nas - nie tylko slowa, ale i ruchy - najsmieszniej wyglada jak chce powtórzyc glupia mine po tacie :-D
ze słów zna
mama-mama, tate :dry:
tata- tato
herbata-tate
paluszki-juszki
brawo- awo
mało-bawo
kotek-miaaam
piesek-haha, beś
hokus pokus - totu totu
latam-l...ata - przy czym to l jest prawie nie slyszalne
uciekaj-tekaj
nie ma- nie ma
daj- da, dam, dasz
tak-taaatata
nie- ne
co to- to to
popsulo sie - psiapsie
dobre- mniam
nie dobre- mniam:blink: ze skrzywiona mina
pociag- tu tu tu
jak cos chce zebysmy cos polozyli to wola - tu tu tu
jesc- am
na rece - opa
pic- pic
kupa-kuka
pampers- pampa
Mikołaj- kolaj - l nie nie wyraźne
krowa- muuuu
i jeszcze pewnie cos bym znalazla ale nie pamietam

sprzata, pierze i gotuje ;-)

reklama
Moniqa mnie zainspirowała i zrobilam słowniczek Mariki :-) :-D Wiem, że przy niektórych maluszkach mówiących pełnymi zdaniami to niewiele ale ja jestem z Mariczki dumna!!! :-):tak:
mama
tata
baba - babcia, żaba, wiaderko, łopatka, piasek, śnieg itp ;-)
dziadzia - dziadek
ciocia
cio to - co to
o nie! - jak coś jest nie tak ;-)
tak
nie
ała
bam
tu
cie - chcę
tam
da - daj
dada - proszę (jak coś podaje)
ciacia - ciastko
hu -choc
uhu - ucho
tapa - stopa
ciecik - krecik
dzidzia
dzie - gdzie
bybi - ryby
dom
dźwi - drzwi
krem
ława
ciecie - ciężkie
siko - szybko
huhu - siusiu
tsi - trzy
oko - oko
dididi - dvd
mimi mimi - mini mini
giligili - łaskotki
błeee - niedobre
dobde - dobre
mniam mniam - jeść
na siebie mówi "dla" :-D

dżwięko naśladownicze
hau hau - pies
iiiha - konik
miau - kot
beee - baran
bzzz - owady
sss - wąż
muu - krowa
koko - kura
fafa - kaczka
tuuu -słoń
łaaa - lew, tygrys
hop hop - zając, kangur
ua a a - małpa
ciuch ciuch - pociąg
brum brum - samochód

Oczywiście jest tego jeszcze troszkę ale w tej chwili nie pamietam ;-) no i baaardzo dużo "słów" których jeszcze nie rozszyfrowałam :-D

Ostatnia edycja:
Do góry