reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

MoniQa - wiem:tak: ale dawno nikt mnie tak nie wyprowadził z równowagi:crazy:
jeszcze się zastanawiam co zrobić :confused:
Jak wygląda takie badanie u neurologa :confused: ( bo wiem że metodą Vojty nie będzie już badał) napewno EEG główki ( nie wyobrażam sobie Matka na takim badaniu on nawet inhalacji nie dał sobie zrobić)

reklama
Loja - kochana,wiem,ze wiem,ze nie latwio sie przyjmuje slowa nie martw sie,wszystko bedzie dobrze,ja tez mam alergie na lekarzy;w zwiazkuz tym olalam na razie okuliste... jezeli czujesz,ze neurolog nei ejst w tej chwili potrzebny ,poczekaj kilka miesiecy i sei dopiewro zapisz,jak ochloniesz.Hania byla badana przez neurolog w ten spospob,z elekarka po wziecu obszernego wywiadu ode mnie,obserwowala ja,podrzucala,stawiala na rekach,Hania wisial glowa w dol<strasznies ie cieszyla przy tym :)>,sprawdzala odruchy.EEG miala 2 razy i za kazdym razem spala na tym.

Hania mowi malo po polsku.Okresla wiele zwierzat ich sposobem mowienie typu miau,hau czy mu...ale nie mowi pies,kot itop;mowi mama,mamo,mami,tata/o/i,Ziazia,Niania;mniam - mniam,bam,ała -- jak sie uderzy,ble - kupka,sii - siusiu;MiMi - MalaMi;top - hop;pap-pap= kap-kap;papa =zaba;tutu - a kuku;ta - -tak;nie - nie;lala - na lalke,albo jak spiewa; Mo -okresla tak postaci z Bajki o Wallym <byla tam taka postac o imieni MO>Generalnie nie chche powtarzac.Od kilku dni mowi pupa - pupa;daj;mam.
Daje jej czas jeszcze,aczkolwiek tez czasem sie zastanawiam czemu ona nie probuje/nie chce powtarzac.
HAhahahahahh rudykotku,to zes dowalila do pieca:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

mój Kubuś od kilku dni zaczyna powtarzać po nas słówka... czasami tak smiesznie mu to wychodzi... a najlepiej mu szło wczoraj to powtarzanie, jak miał gorączkę:baffled:

Znalazłam w internecie może komuś się przyda :blink:
Co powinien umieć dwulatek...
Oto lista:

• powinien chodzić,
  • biegać - może być jeszcze niezdarnie;
  • naśladować dorosłych np. sprzątanie;
  • mowić o sobie w 3 osobie;
  • rozpoznawać znajome twarze na zdjęciach;
  • używać łyżeczki i trafiac nią do buzi;
  • myć ręce, próbować je wycierać;
  • starać się pomagać w prostych czynnościach np przynieść śmietniczkę jak mama zamiata;
  • pić z kubka;
  • bawić się "na niby";
  • rozbierać się (tzn. zdejmowac jakąś część garderroby);
  • bazgrać na kartce spontanicznie;
  • ukladać wieżę z 4 klocków (ale nie z takich łączonych typu Lego tylko z takich jak drewniane;
  • chwyt pensetowy od ok 18 m-ca;
  • umie wydobyć kamyk z butelki (a najpierw go tam wrzucić - forma wydobycia dowolna);
  • umie ok 20 słów oprócz mama, tata;
  • wskazuje części ciała;
  • nazywa prosty obrazek;
  • spełnia proste polecenia;
  • kopie piłkę;
  • rzuca piłkę;
  • próbuje podskoczyć;
  • wchodzi po schodach krokiem przestawnym (może być za rękę)

Dziewczyny włączcie telewizorki bo będa wiadomości :-p:rofl2:
Reportaż przygotował Mati Lojowy :-D
bylismy dzisiaj u neurologa (pomimo zapalenia oskrzeli- mam nadzieję że się nie pogorszy ale po konsultacji z pediatrą) a więc informujemy że z Matim wszystko Oki :tak::tak::tak: neurolog super gościu - z sercem do dzieci :tak::tak: Dziecko ma prawo nie mówić do 3 roku - musi tylko rozumieć polecenia i jak ma dobry humor :wink: je wykonywać, tylko należy obserwować czy się nie uwstecznia tzn. nie mówi wyrazów które wcześniej powtarzał. Bylismy postukani młoteczkiem + badanie Vojty, kontrola za kilka miesięcy czy Mati robi postępy :tak:

Loju no to super wieści... czyli dobrze, że poszłaś, przynajmiej jestes teraz spokojna... zdrówka dla niego!!!

Z tej listy Kuba robi wszystko...
:-)

Loja no to bosko ... czyli sie juz mamuska nie denerwuje i daje dziecku spokojnie dalej sie rozwijac :-)

A u Nas kolejne osiagniecia
Dawidek spiewa ... zna wszystkie piosenki ze Shreka 1, kwestie Lorda Farkuada, i poszczególne ruchy w konkretnych momentach ;-) ...
wymysla Nam rózne zabawy - wczoraj wymyslil sobie pociag i rodzice musieli 30 minut lazic na kolanach wokół stolu za ciuchciąc Dawidkiem :blink: - mój kregoslup dzis odmówil posluszenstwa :blink:
wszystko powatrza po Nas - nie tylko slowa, ale i ruchy - najsmieszniej wyglada jak chce powtórzyc glupia mine po tacie :-D
ze słów zna
mama-mama, tate :dry:
tata- tato
herbata-tate
paluszki-juszki
brawo- awo
mało-bawo
kotek-miaaam
piesek-haha, beś
hokus pokus - totu totu
latam-l...ata - przy czym to l jest prawie nie slyszalne
uciekaj-tekaj
nie ma- nie ma
daj- da, dam, dasz
tak-taaatata
nie- ne
co to- to to
popsulo sie - psiapsie
dobre- mniam
nie dobre- mniam:blink: ze skrzywiona mina
pociag- tu tu tu
jak cos chce zebysmy cos polozyli to wola - tu tu tu
jesc- am
na rece - opa
pic- pic
kupa-kuka
pampers- pampa
Mikołaj- kolaj - l nie nie wyraźne
krowa- muuuu
i jeszcze pewnie cos bym znalazla ale nie pamietam

sprzata, pierze i gotuje ;-)

reklama
Moniqa mnie zainspirowała i zrobilam słowniczek Mariki :-) :-D Wiem, że przy niektórych maluszkach mówiących pełnymi zdaniami to niewiele ale ja jestem z Mariczki dumna!!! :-):tak:
mama
tata
baba - babcia, żaba, wiaderko, łopatka, piasek, śnieg itp ;-)
dziadzia - dziadek
ciocia
cio to - co to
o nie! - jak coś jest nie tak ;-)
tak
nie
ała
bam
tu
cie - chcę
tam
da - daj
dada - proszę (jak coś podaje)
ciacia - ciastko
hu -choc
uhu - ucho
tapa - stopa
ciecik - krecik
dzidzia
dzie - gdzie
bybi - ryby
dom
dźwi - drzwi
krem
ława
ciecie - ciężkie
siko - szybko
huhu - siusiu
tsi - trzy
oko - oko
dididi - dvd
mimi mimi - mini mini
giligili - łaskotki
błeee - niedobre
dobde - dobre
mniam mniam - jeść
na siebie mówi "dla" :-D

dżwięko naśladownicze
hau hau - pies
iiiha - konik
miau - kot
beee - baran
bzzz - owady
sss - wąż
muu - krowa
koko - kura
fafa - kaczka
tuuu -słoń
łaaa - lew, tygrys
hop hop - zając, kangur
ua a a - małpa
ciuch ciuch - pociąg
brum brum - samochód

Oczywiście jest tego jeszcze troszkę ale w tej chwili nie pamietam ;-) no i baaardzo dużo "słów" których jeszcze nie rozszyfrowałam :-D

Ostatnia edycja:
Do góry