reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

reklama
powiem Wam, ze z Ninka to juz moge prowadzic normalne rozmowy :tak: opowiada mi co robila w dzien, mowi, co chce zjec, co robic itd. Oczywiscie troche po swojemu, ale sie dogadujemy

Np:

Nina (przychodzi z telefonem): Mama, tele baba zosa.
Ja: dobrze, zadzwonimy do babci. I co jej powiesz?
Nina: cesc
JA: I co jeszcze?
Nina: kocha baba

Nina opowiada mi co robila z opiekunka: Nina pła
JA: dlaczego płakałaś?
Nina: bach, pupa
Ja: a gdzie sie przewrocilas?
Nina: w paku, tawa
Ja: i co babcia zrobila?
Nina: przy, gla i ok.
Ja: a potem co robilas?
Nina: bawa w piach
Ja: i co jeszcze?
Nina: biega!!!!

troche was zanudzam, ale nie mam co robic w pracy :-):-):-)

Ok dnia kiedy smoczek został schowany mineło juz prawie 2 tygodnie i julia juz od tygodnia o niego nie pyta.Mało..W srode byłysmy u mojej kolezanki zobaczyc malenstwo i Julia na monia nie zwrociła uwagi..ani nie pytała ani nie dotykała go:tak:a bałam sie ze bedzie zabierac i sobie wkładac.na poczatku widziałam,ze jej w nocy czegos brakowało,wiecej piła i po wybudzeniu buzka szukała ale teraz juz luz.Powiem wam,ze metoda obcinania jest swietna.Powoduje,ze maluchowi moniu przestaje sie podobac i nie jest juz tak atrakcyjny(jak ssie to wlatuje do buzi powietrze i jest to chyba niewygodne bo widziałam jakie mała robiła smieszne miny:-D).Dziewczyny do dzieła:tak:Najlepszy wiek na odzwyczajanie i to wcale nie jest trune.
Ps.Kolezanka w tygodniu rowniez obcieła smoczek i mała go jej oddała,powiedziała,ze chce monia,to ta jej znow dała.mała oddała i mowi nie chce:no:moniu be...i wiecej o niego nie zapytała(ma 2latka i miesiac).

Gratulacje dla Ninki :-)

Mada a smoka tak od razu schowałas czy bylo to rozciagniete w czasie??

Dawid dzisiaj mi powiedział ... dzidzibabase co znaczy dzieci bawia się :-):-D;-) ... pierwsze jego zrozumiałe przeze mnie zdanie ;-)

Moniqa brawa dla Dawidka:tak:Teraz juz z gorki:-)
Jednego dnia obciełam koncowke.Drugiego przyciełam monia jeszcze troche i taj jej sie nie podobał,ze na noc go nie zawołała wiec go schowałam i wiecej nie dałam.Na wołanie monia,pokazywałam połke gdzie zawsze lezał w dzien i tłumaczyłam ze nie ma,zgubił sie nam.Po paru dniach juz wcale nie pytała o niego.Nie było łez ani zalu.
Jesli dziecko woła monia i chce go to nalezy mu dawac i dzien po dniu skracac o pare minimetrow.Tak wyczytałam w artykule na Babyboom.Ta metoda jak juz pisałam działa tak,ze moniu przestaje byc atrakcyjny:tak:Jest jeszcze taki sposub;zaszywasz koncowke nitka kilka razy tak zeby dziecku w buzi przeszkadzał ten peczek.Mnie bardziej pasowała metoda pierwsza,bo wiem ze Julia probowałaby nitke oderwac i denerwowałaby sie.

Gufi wielkie gratulacje dla Ninki - fajnie,że możesz sobie tak z małą już porozmawiać :tak::tak:
Moniqa gratki dla Dawidka - pierwsze koty za płoty:tak::tak:
Mada wow brawo dla Julci:tak::tak:( mój Kuba to chyba w życiu ze smoka nie zrezygnuje:no:)

reklama
Dziekujemy za gratki :-) minusem tego gadania jest to, ze trzeba uwazac na kazde slowo. Ostatnio w rozmowie z mezem powiedzialam "dupa" i oczywiscie Ninka zaraz to podchwycila i potem przez piec minut chodzila i gadala dupa,dupa, dupa :eek:

Do góry