reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

Gufi bo dzieciom ogólnie jest szybciej nauczyc sie krótszych wyrazów :happy:
Ja owszem uzywam zdrowbnien typu .. mamusia, tatuś, babcia, dziadzius, dziewczynka, chłopczyk ...

To teraz ja sie chwale osiągnięciami Dawidka :-D

ząbków sztuk 16 ... zostały jeszcze piatki :-)
wchodzi i schodzi sam ze schodów ... ale jak sa szersze ... z waskich jeszcze sie boi i potrzebuje jednego palca ;-)
pije sam z kubka
ze słowek:
jak coś komuś podaje, mówi : pohe - prosze
jak cos dostanie : ułe - dziekuje
jak chce co kolwiek dostać - jedzenie, zabawkę, buziaka : dać ;-)
teci - świeci
koka - pies - moja mama ma psa Kolke ... i Dawidek tak sobie wymyślił, że pies to koka ;-)
Ola- Ola
Batek - Bartek
cicia - ciocia
czeka - szczekaj
widziś - widzisz
oczywiście, mama, tata, baba,. dada, ta, nie, ma, am itd
i wiele jeszcze zrozumiałych dla Niego słów :-)
a na zakonczenie filmik ;-)

http://smyki.pl/prg/img.php?wideo=526058&blog=1

reklama
Moniqa z jakim skupieniem Dawidek nabiera na łyżkę :tak:, a co smakowitego jecie??;-)
Gosia ma dopeiro jedenaście ząbków. Teraz wychodzą jej dwie czwórki, więc jest troszkę rozdrażniona i gryzie wszystko co jej w łąpki wpadnie, uwielbia gryżć czerstwe pieczywo.
Co do zdrobnień to ja mówię np: mamusia, tatuś, rączka, piesek. Nie znoszę seplenienia. Jak słyszę mojej teściowej " Gosia pojdzie na pacielek" to mi się źle robi, tym bardziej, że Gosia już dawno mówi "spacelek" grrr
Gosia sama tworzy nowe słówka na swój użytek i czasem trudno mi to korygować, np wie, że po ulicy jeździ auto. Ma w domu małe to je nazywa autko, ma też maleńkie, które sobie nazwała "autunio". Ostatnio nauczyła się wymawiać połączenia liter "śk" i wciska gdzie się da. Mówi: miśka, i o zgrozo;-) "MAMUŚKA" zamiast jak dotąd słodkie mamusia. Mąż sie ze mnie trochę podśmiewuje i mówi :mamuśka Be".

Monia....jak widzę Dawidka to uśmiecham się do monitora :-):-):-)...jakbym Amelkę widziała tylko że ona bardziej się ciapla :baffled::sorry2:...ale z takim samym namaszczeniem wkłada łyżeczkę do buźki...no i widzę że Dawidek też nie ominie zabawy przy tym całym jedzeniu :laugh2:....

Blubery Twoja Gosia jest naprawdę niesamowita:tak::tak::tak:Geniusz Ci rośnie:happy:;-):tak:
nam pewnie zabierze to ze 3lata zanim dojdziemy do odmieniania.

Blubery Twoja Gosia jest naprawdę niesamowita:tak::tak::tak:Geniusz Ci rośnie:happy:;-):tak:
nam pewnie zabierze to ze 3lata zanim dojdziemy do odmieniania.

Ika u nas to samo. Ale nie ma sie co przejmowac a nawet trzeba sie cieszyc, bo jak juz zaczna...:no:;-)
Siostrzenica meza (obecnie 11-letnia) zaczela mowic b. pozno, ale jak juz zaczela, to nie moze przestac. Tak trajkocze, buzia jej sie nie zamyka, ze po 5 min. boli mnie glowa:baffled:

A Paula... rosnie nam mala kaskaderka:no: Ona sie niczego nie boi, a im grozniej, tym ciekawiej i zabawniej. Wczoraj tak mocno sie bujala na koniku, ze poleciala do tylu i sie nim nakryla:szok:. Babcia malo nie dostala zawalu a u Pauli banan na buzi, postawila konika i spowrotem sie na niego wpakowala:no:
Jest jak malpka- lazi po meblach, po koszu na brudna bielizne wdrapuje sie na pralke, niewiele jej brakuje, zeby przejsc przez barierke. Tak trzeba na nia uwazac, ze szok:szok:

Aha- wyszly jej dolne piatki, tak wiec mamy juz 18 zabkow:tak:

reklama
Mój Kuba nie gada nic konkretnego, ale juz teraz buźka mu się nie zamyka:baffled:

Kajenko jak ja czytam o wyczynach Pauli, to nie wiem czy Ci gratulowac czy współczuć;-):-), ale powiem Ci że na zdjęciu które wkleiłaś ma taki zawadiacki uśmieszek, oj będzie chłopaków w przedszkolu po kątach rozstawiać:tak:

Do góry