reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze Urodzinki Naszych Pociech :)

ja będe piekła wcześniej torcik żeby zobaczyć jaki wyjdzie , a że akurat za 2 tygodnie mamy rocznicę ślubu to prawie nadarza się okazja
wczoraj się w sklepie trochę porozglądałam i właśnie z dekoracji na tort są piłkarze i piłki więc pewnie u nas będzie boisko , u mnie ozdoby są marcepanowe i można go kupić (marcepan) normalnie w rolkach i sobie wyciąć dowolne kształty :)

o racja ja tez mam rocznice ślubu we wrzesniu <3 juz :o:o:o > to chyab upieke zobaczyc co z tego bedzie :D

reklama
u mnie krem bedzie z sera bialego albo cos na wzor bitej smietany jeszcze sama nie wiem
a daj no przepis na ten kem serowy

Oj dziewczyny, nawet nie wiecie jak ja nie lubie robic takich duzych imprez :baffled: nie lubie stroic jedzenia dla gosci, zawsze mam stresa, co zrobic, czy bedzie smakowalo itp. :crazy: a i jeszcze dylemat kogo zaprosic... Dziadek obiecal ze przyleci, moj brat ze szwagierka i z ich coreczka (z grudnia) tez przyleca... no i chrzestny tez bedzie z zona i coreczka (4 mies). A tak to mamy duzo znajomych z dziecmi... ktorych tez wypadaloby zaprosic:szok: ale jak pomysle za mam robic 2 imprezy to mnie ciary przechodza :no:
no to zamów w restauracji

A wiecie, ze są biszkopty i kremy w torebkach? rozpuscic, rozmiąchać i gotowe... (no biszkopt upiec) nie probowalam ale moje mama mowila, ze przepyszne. A któregos dnia w carrefurze widziałam cąly tort z kartonu łacznie z dekoracje w księżniczkę (oczywiście różowy)
To dla tych co chca ale nie umią :D
ja chyba bym taki biszkopt kupila z torebki, bo się boję ale pomyslę jeszcze

A co do kremów jeszcze to na przepisach dla dziieic dawąłam przepis na tort z "kremem" jabłkowo-galaretkowym

czasami robię biszkopt z kisieli i budyni zamiast mąki i przekładam go bitą śmietaną z owocami ale jakoś mi się wydaje że nie pasuje , to jedyny biszkopt który mi wychodzi ;) ,dlatego zastanawiam się nad kupnem biszkopta w proszku ale to się jeszcze okaże

Ja zawsze robie te kremy z torebki. Dodaje mleko, tylko robie tą wersje bez masła. Ja nie znosze kremow mdlych, takich tradycyjnych, a te z torebki jak bita smietana tylko spokojnie dekoracje mozna z nich zrobic, super.

Przepis na super łatwy biszkopt(chyba pasuje ze tu zwstawie0:

4 jajka,
130 g mąki tortowej
130 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody

Jajka oddzielamy żółtka od białka, do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy dodając po 1 łyżeczce wody. Do białek odrobine soli i miksujemy z 50 g cukru az wyjdzie sztuwna piana. Dodajemy piane do żółtek , przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do piany i żóltek, mieszamy na jednolitą mase. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej maslem i wysypanej bułką tartą, pieczemy w piekarniku 180 stopniach przez 30-40 minut. Blacha srednica 24 cm. Ja piecyka nie nagrzewam, ewentualnie odrobine. No i zeby wyszedl naprawde super to dobra mąkę tortową trzeba poszukac, polecam Szymanowska Tortową.

Przekrajamy na 3 placki, kładziemy spód, nasączamy (np sokiem z brzoswin rozcienczonym, troche aromatu, kwasku cytrynowego), dobrze trzeba nasaczyc bo bedzie suchy, kłade na pierwszy placek powidla śliwkowe, potem 2 placek, nasaczam i krem albo bita smietane, ja dokladam do tego brzoskwinie pokrojone albo inne owoce, ewentualnie czekolade starta, trzeci place, nasaczamy. No a potem to juz co nam wyobraznie podpowie.

Kira cos dla Ciebie :D

Załączniki

• piraci-tort.jpg
    piraci-tort.jpg
    32,6 KB · Wyświetleń: 51
  • 3.jpg
    3.jpg
    57,5 KB · Wyświetleń: 43
jeszcze nie mam ... haha moze na rocznice zrobie zerkne jakis z neta :D

a pozatym zła jestem bo mialam plan co do mojego tortu ... ale ..... nie bede miala gdzie go schowac ;( do lodowki mi sie nie zmiesci ;( toz na balkon nie wystawie ;(
jak się nie zmieści??? Półki wyjmij! albo mniejszy zrób. Ja będę robiła mniejszy niż standardowy, widziałam w gospodarstwie domowym takie małe tortownice (jak talerz taki sniadaniowy) myslę, ze super taki będzie, bo raz, że jak mu kształt nadam to duży wyjdzie, a dwa, że u nas 2 torty, bo i Kubusiowy.
Kira cos dla Ciebie :D
hehe dobre

reklama
Do góry