reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze słowa naszych pociech

Niania ostatnio nauczyła Weronikę:
"czyj jest księżyc?" - a ona móóójjjjjjj
"kto jest papuga?" - a ona jaaaaaaaaa
;-)

reklama
To ja jeszcze trochę się pochwalę Polą.
Codziennie dodaje takie słowa, że jestem w szoku skąd je zna!
Chyba po prostu uczy się już ze słuchu sama. Nie trzeba jej powtarzać i uczyć każdego słowa.
Wczoraj z nowości:
prosiaczek (pjosiaczek)
kubuś puchatek (bubuś pusiatek)
kolanko
Wczorajcze zdania:szok::
mamusia zobacz ciembo, Polunia idzie spać
na spacerek idzie nie Pola, pada deścik

W ogóle jak ma zaprzeczyć to nie czasami stawia za czasownikiem: np. chciała nie, widzi nie, ale mówi też: nie chce, nie śpi - czyli różnie.

Niektóre wyrazy mówi śmiesznie po swojemu:
np: paluszki to są paputki

I nie da się jej nauczyć, że mówi się daj mi (chociaż jak się ją poprawi to tak powie) Pola za to mówi daj jej!:tak:
Tak samo mówi: mamusiu choć do nas, zamiast do mnie!

Jestem w szoku ile Pola umie mówić:shocked2
Ali jeszcze nie tworzy takich zdan.

Na pewno zaraz Ali zacznie tak nawijać. Jeszcze będziesz miała tego dość:wściekła/y::-D

A co do Poli. Wczoraj przyszła ze żłobka, ja jestem w kuchni, a ona bawi się w swoim pokoju i słyszę jak śpiewa: Panie Janie, Panie Janie, pora wstać, pora wstać...

U nas Ania też dużo mówi, wszystko powtarza, składa na razie po dwa wyrazy.
Dzisiaj zapytała: A co to?
Chciałam jednak napisać o czymś innym. Otóż okazało się, że Ania ma świetną pamięć (po mamusi i dziadku ;-):tak::-))
Codziennie przed snem czytam jej 5 bajek (mój limit, bo ona chce zawsze jeszcze).
Mamy już tych bajek naprawdę duuuuużo. Jedne mamy w pokoju, do oglądania w ciągu dnia - np. z okienkami, do nauki słów itd.
W sypialni mamy tylko bajki - prawie cała klasyka - pełne 2 szuflady mojej szafki nocnej. Są wśród nich też legendy, podania, np. Podanie o Lechu (bardzo lubi bo na okładce jest orzeł, a w środku 2 orzeły :tak:jak mówi Ania), "Lwy z Gdańskiego Ratusza", "Toruńskie Pierniki" itd.
Codziennie czytamy inne. Parę dnie temu wyciągnęłam kilka starszych i okazało się, że jak robię pauzy to Ania potrafi wstawić sama odpowiednie wyrazy! (Z pamięci)
Co najlepsze potrafi je w takiej formie jak są w danym zdaniu. Niektóre wyrazy bardzo trudne - np. nieznajomymi, Kapturkiem, gajowy, Kopciuszkiem, ale najlepsze są z Pana Tralalińskiego - na jednej stronie są wymienieni wszyscy, którzy śpiewają i Ania potrafi ich wszystkich wymienić we właściwej kolejności (nawet nie patrząc na książkę) - szofer, kucharka, pokojówka, gazeciarz, sklepikarz (!), policjant, adwokat, doktor.
Naprawdę co wezmę kolejną książkę to mnie zadziwia. (odkryłam to niedawno)

prosze jakie zdolne dziewczynki z Ani I Poli,dobra maja pamiec dziewczynki:-)

U nas roznie codziennie nowe slowa dochodza
Isc,ide
Pali(paluchy)
Boli
Boi(Jak sie czegos boi)
Puli(Ksiezyc od Moon)
Fifi(imie dziewczynki z bajki)
pies
kot
jez
slon
konik

czesto uklada proste zdania i miesza wyraz,fajnie mozna sie z nia dogadac:tak:

ostatnio tez odmienia i zdrabnia wszystko,smieszka.....
mowi:
tatus,tatusiek,tatuncio
mami,mamusi,mamusja
:-D

och tyle tego jest ciezko zapamietac co jest nowe,a co stare:-D

No prosze jakie gaduły:-)
Alek ostatnio mówi: dom, goch-groch, kulik-królik, noc, dziń, nic, tam, noka-noga, siece-siedze, selka jakos tak-czyli ze chce serka.

Pola jest genialna !!!!
U nas są narazie pojedyńcze wyrazy z wyjątkiem dwóch wyrazów typu:
co to
są tam
tam jest
nie chce
nie ma

Ostatnio odpowiada na moje pytania np
- AMELKO jesz ?
- jem

Gdzie jest lala ?
- tam jest

Wiem że jesteśmy za wami dawno w lesie ale i tak jestem dumna więc i ja się chwalę :))))

reklama
Ewe wydaje mi się, że to żłobek to sprawia;-), że Pola tyle gada. Te babki naprawdę odwalają kawał dobrej roboty:tak:

Ślicznie sobie radzą dziewczynki: Natalinka, Ania i Amelka- ważne są postępy i to, że codziennie lepiej się porozumiewamy z naszymi bobasami. Ali też świetnie- ostatnio chyba przyspieszył?:tak:

Do góry