reklama
To ja jeszcze trochę się pochwalę Polą.
Codziennie dodaje takie słowa, że jestem w szoku skąd je zna!
Chyba po prostu uczy się już ze słuchu sama. Nie trzeba jej powtarzać i uczyć każdego słowa.
Wczoraj z nowości:
prosiaczek (pjosiaczek)
kubuś puchatek (bubuś pusiatek)
kolanko
Wczorajcze zdania:
mamusia zobacz ciembo, Polunia idzie spać
na spacerek idzie nie Pola, pada deścik
W ogóle jak ma zaprzeczyć to nie czasami stawia za czasownikiem: np. chciała nie, widzi nie, ale mówi też: nie chce, nie śpi - czyli różnie.
Niektóre wyrazy mówi śmiesznie po swojemu:
np: paluszki to są paputki
I nie da się jej nauczyć, że mówi się daj mi (chociaż jak się ją poprawi to tak powie) Pola za to mówi daj jej!
Tak samo mówi: mamusiu choć do nas, zamiast do mnie!
Codziennie dodaje takie słowa, że jestem w szoku skąd je zna!
Chyba po prostu uczy się już ze słuchu sama. Nie trzeba jej powtarzać i uczyć każdego słowa.
Wczoraj z nowości:
prosiaczek (pjosiaczek)
kubuś puchatek (bubuś pusiatek)
kolanko
Wczorajcze zdania:
mamusia zobacz ciembo, Polunia idzie spać
na spacerek idzie nie Pola, pada deścik
W ogóle jak ma zaprzeczyć to nie czasami stawia za czasownikiem: np. chciała nie, widzi nie, ale mówi też: nie chce, nie śpi - czyli różnie.
Niektóre wyrazy mówi śmiesznie po swojemu:
np: paluszki to są paputki
I nie da się jej nauczyć, że mówi się daj mi (chociaż jak się ją poprawi to tak powie) Pola za to mówi daj jej!
Tak samo mówi: mamusiu choć do nas, zamiast do mnie!
Na pewno zaraz Ali zacznie tak nawijać. Jeszcze będziesz miała tego dość
A co do Poli. Wczoraj przyszła ze żłobka, ja jestem w kuchni, a ona bawi się w swoim pokoju i słyszę jak śpiewa: Panie Janie, Panie Janie, pora wstać, pora wstać...
A co do Poli. Wczoraj przyszła ze żłobka, ja jestem w kuchni, a ona bawi się w swoim pokoju i słyszę jak śpiewa: Panie Janie, Panie Janie, pora wstać, pora wstać...
Mandarynka
Maj 2006, Kwiecień 2009
U nas Ania też dużo mówi, wszystko powtarza, składa na razie po dwa wyrazy.
Dzisiaj zapytała: A co to?
Chciałam jednak napisać o czymś innym. Otóż okazało się, że Ania ma świetną pamięć (po mamusi i dziadku ;-):-))
Codziennie przed snem czytam jej 5 bajek (mój limit, bo ona chce zawsze jeszcze).
Mamy już tych bajek naprawdę duuuuużo. Jedne mamy w pokoju, do oglądania w ciągu dnia - np. z okienkami, do nauki słów itd.
W sypialni mamy tylko bajki - prawie cała klasyka - pełne 2 szuflady mojej szafki nocnej. Są wśród nich też legendy, podania, np. Podanie o Lechu (bardzo lubi bo na okładce jest orzeł, a w środku 2 orzeły jak mówi Ania), "Lwy z Gdańskiego Ratusza", "Toruńskie Pierniki" itd.
Codziennie czytamy inne. Parę dnie temu wyciągnęłam kilka starszych i okazało się, że jak robię pauzy to Ania potrafi wstawić sama odpowiednie wyrazy! (Z pamięci)
Co najlepsze potrafi je w takiej formie jak są w danym zdaniu. Niektóre wyrazy bardzo trudne - np. nieznajomymi, Kapturkiem, gajowy, Kopciuszkiem, ale najlepsze są z Pana Tralalińskiego - na jednej stronie są wymienieni wszyscy, którzy śpiewają i Ania potrafi ich wszystkich wymienić we właściwej kolejności (nawet nie patrząc na książkę) - szofer, kucharka, pokojówka, gazeciarz, sklepikarz (!), policjant, adwokat, doktor.
Naprawdę co wezmę kolejną książkę to mnie zadziwia. (odkryłam to niedawno)
Dzisiaj zapytała: A co to?
Chciałam jednak napisać o czymś innym. Otóż okazało się, że Ania ma świetną pamięć (po mamusi i dziadku ;-):-))
Codziennie przed snem czytam jej 5 bajek (mój limit, bo ona chce zawsze jeszcze).
Mamy już tych bajek naprawdę duuuuużo. Jedne mamy w pokoju, do oglądania w ciągu dnia - np. z okienkami, do nauki słów itd.
W sypialni mamy tylko bajki - prawie cała klasyka - pełne 2 szuflady mojej szafki nocnej. Są wśród nich też legendy, podania, np. Podanie o Lechu (bardzo lubi bo na okładce jest orzeł, a w środku 2 orzeły jak mówi Ania), "Lwy z Gdańskiego Ratusza", "Toruńskie Pierniki" itd.
Codziennie czytamy inne. Parę dnie temu wyciągnęłam kilka starszych i okazało się, że jak robię pauzy to Ania potrafi wstawić sama odpowiednie wyrazy! (Z pamięci)
Co najlepsze potrafi je w takiej formie jak są w danym zdaniu. Niektóre wyrazy bardzo trudne - np. nieznajomymi, Kapturkiem, gajowy, Kopciuszkiem, ale najlepsze są z Pana Tralalińskiego - na jednej stronie są wymienieni wszyscy, którzy śpiewają i Ania potrafi ich wszystkich wymienić we właściwej kolejności (nawet nie patrząc na książkę) - szofer, kucharka, pokojówka, gazeciarz, sklepikarz (!), policjant, adwokat, doktor.
Naprawdę co wezmę kolejną książkę to mnie zadziwia. (odkryłam to niedawno)
prosze jakie zdolne dziewczynki z Ani I Poli,dobra maja pamiec dziewczynki:-)
U nas roznie codziennie nowe slowa dochodza
Isc,ide
Pali(paluchy)
Boli
Boi(Jak sie czegos boi)
Puli(Ksiezyc od Moon)
Fifi(imie dziewczynki z bajki)
pies
kot
jez
slon
konik
czesto uklada proste zdania i miesza wyraz,fajnie mozna sie z nia dogadac
ostatnio tez odmienia i zdrabnia wszystko,smieszka.....
mowi:
tatus,tatusiek,tatuncio
mami,mamusi,mamusja
och tyle tego jest ciezko zapamietac co jest nowe,a co stare
U nas roznie codziennie nowe slowa dochodza
Isc,ide
Pali(paluchy)
Boli
Boi(Jak sie czegos boi)
Puli(Ksiezyc od Moon)
Fifi(imie dziewczynki z bajki)
pies
kot
jez
slon
konik
czesto uklada proste zdania i miesza wyraz,fajnie mozna sie z nia dogadac
ostatnio tez odmienia i zdrabnia wszystko,smieszka.....
mowi:
tatus,tatusiek,tatuncio
mami,mamusi,mamusja
och tyle tego jest ciezko zapamietac co jest nowe,a co stare
Pola jest genialna !!!!
U nas są narazie pojedyńcze wyrazy z wyjątkiem dwóch wyrazów typu:
co to
są tam
tam jest
nie chce
nie ma
Ostatnio odpowiada na moje pytania np
- AMELKO jesz ?
- jem
Gdzie jest lala ?
- tam jest
Wiem że jesteśmy za wami dawno w lesie ale i tak jestem dumna więc i ja się chwalę )))
U nas są narazie pojedyńcze wyrazy z wyjątkiem dwóch wyrazów typu:
co to
są tam
tam jest
nie chce
nie ma
Ostatnio odpowiada na moje pytania np
- AMELKO jesz ?
- jem
Gdzie jest lala ?
- tam jest
Wiem że jesteśmy za wami dawno w lesie ale i tak jestem dumna więc i ja się chwalę )))
reklama
Ewe wydaje mi się, że to żłobek to sprawia;-), że Pola tyle gada. Te babki naprawdę odwalają kawał dobrej roboty
Ślicznie sobie radzą dziewczynki: Natalinka, Ania i Amelka- ważne są postępy i to, że codziennie lepiej się porozumiewamy z naszymi bobasami. Ali też świetnie- ostatnio chyba przyspieszył?
Ślicznie sobie radzą dziewczynki: Natalinka, Ania i Amelka- ważne są postępy i to, że codziennie lepiej się porozumiewamy z naszymi bobasami. Ali też świetnie- ostatnio chyba przyspieszył?