reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze słowa naszych pociech

reklama
Pola po okresie jako takiego przestoju w mówieniu spowodowanym szlifowaniem chodzenia w tej chwili znowu ma szał mowy. Baaaaaaaardzo dużo nowych słów sie u Poli zatem pojawiło.
Słowa wcześniej znane i używane:
Mama
tata
dada
papa
sisi
bam
daj i daj dzidzi
baba
dzidzia
dziadzia
brum-brum

Nowości:
tik-tak
ciocia
ciaaaaa( ptaki i też jak coś leci lub tata robi jej samolot)
ci (pies)
ciiiiiiiiiii (przykłada paluszek do buzi- czyli cicho)
cyk ( na pilot do tv)

Łączy też słowa, np: mama dada, tata pa-pa, dzidzia tata brum brum, daj dzidzi (o sobie też mówi dzidzia)

I to chyba na tyle:tak:

kurcze moje tez mowi daj dzidzi ale ze mnie ciapa ze tego nie zakumalam hehe i co to tez mowi, dopiero jak posluchalam filmiku Maxin to sie skapnelam, widac moje dziecko lepie mowi niz mi sie wydaje :dry:

A my jesteśmy sobie na wakacjach, i Marcelinka oprócz przystosowywania się do nowych warunków-uczy sie też kolejnych słów
I tak-nowej lali dalismy na imie ANIA i od razu mała podchwyciła i mówi raz ANIA< a raz wyjdzie jej NIANIA-ale wiadomo o co chodzi
Później przyjechała do nas z wiziytą moja siostra i to "ciocia"jakoś tak dziwnie wymawia-podobnie do "dziadzia" więc wpadłam na pomysł i nauczylam Marcelinke mowic do cioci po imieniu, moja siorka ma na imie Ida więc szybko poszło.I teraz mała woła IDA, albo DZIDA-ale też wiadomo o kogo chodzi.
Potrafi tez naśladować coraz więcej zwierząt-pies-hał
kot-miał
kura-ko,ko
kukułka-ku-ka
krowa-muuu
koń-prrr
ptaszek-frrr
małapka-uhy-uhy
żabka-kum
dzidzia-gu,gu
samochód-brum, brum
balon-baaa
zegar-tik, tak
spać-aaa
jak robi baba-puf, puf(chodzi o palenie papierosów)
....więcej nie pamietam ,a to sa tylko takie dzwieko-naśladowcze "słowa"
Oprócz tego mowi ładnie i wyraźnie-tata, mama, dziadzia, baba, dziadek,babcia,dzidzia,Brumba-to piłka, Ida, Ania....i to tyle o ile pamietam.Oj lubi gadać, nasladuje mnie po swojemu nawiajając-jak się ja pytam jak mama wyzywa-to krzyczy, jak bierze telefon, to gada w tym swoim chińskim jezyku z 10 min.-całkiem jak jej mama, nawet intonacje nasladuje-posiurać się idzie.

extra Marcelinka gadula,fajnie tyle zwierzatek znaj,super dzwieki:tak:;-)najbardziej podoba mi sie brumba,kurcze jak ona wpasla ze to pila i tak sobie nazwala:-Dextra swoj jezyk musi byc

kasiunka to dużo Pola już mówi. Bardzo ładnie.
ferula Marcelinka też już ma duży zasob słów. Normalnie rozgadały się dzieciaczki :tak:To wiele upraszcza jak dziecko może powiedzieć co chce :-) Naszej Ance nie chce się za bardzo gadać :no: To znaczy próbuje coś tam, ale słabo jej to wychodzi. Najlepiej jak coś chce to krzyczy ANIA i wszyscy wiedzą, że Ania chce to zrobić albo jej należy coś dać :-D No i jeszcze na naszą świnkę morską (Agatka) mówi GAGA :-)

reklama
no moj tez nie za wiele gada. podstawowe slowo to nana - czyli jeść !, potem mama - czyli mama albo tata, mówi też nie ma. duzo rozumie ale niewiele mowi.

Do góry