reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze ruchy

O swojej wizycie zaczynam myśleć i ja - troszkę musze poczekać bo dopiero 11 czerwca - ale to zwykłe badanko...Usg pewnie ok. 24 czerwca. Maluszek rusza sie leniwie:-)czuję raz na jakiś czas:tak:

reklama
A ja dzis przed 19 jak lezalam i czytalam gazete to poczulam kilka delikatnych pukniec i jak tak tuszalam brzuch tam gdzie kopalo to wydaje mi sie ze moze wyczulam dzidzie :-)
Normalnie jak od wtroku poczulam te pukania to one sie teraz coraz czesciej powtarzaja choc jeszcze da sie je na palcach policzyc ale dzis np pukalo mnie i rano i teraz niedawno.
Boze jaka jeste szczesliwa mam nadzieje ze to dzidzia :-)

Dziewczyny napewno wszystko jest ok z waszymi bobasami... A ja dzisiaj sie przygladałam mojemu brzusiowi jak dzidzius kopie i już widac jak mi sie brzuszek podskakuje :-)

Dziewczyny napewno wszystko jest ok z waszymi bobasami... A ja dzisiaj sie przygladałam mojemu brzusiowi jak dzidzius kopie i już widac jak mi sie brzuszek podskakuje :-)

Mnie sie tez dzis wydawalo jakby mi lekko sie ruszyl brzusio podczas kopniaczka:tak:
Dziewczyny a macie takie cos ze czujecie w brzuchu serce????????:szok:Mnie nawet tak jak bije to sie rusza brzuch
Nie wiem czy to moje serce czy dzidzi bo nie wiem czy to mozliwe ale serio mnie tak jak bije tak sie rusza brzuch :tak:

Dorotko ja takie dziwne kołatania serca mam.
Leżę spokojnie a serducho wali.
Chcę poczuć jak dzidzi się rusza i .... oczywiście słyszę ale serducho.
Muszę przykładać dłoń i dopiero wtedy coś wyczuwam, ale też nie zawsze.
Pytałam lekarza, ale powiedział że to normalne i przejdzie.
Zobaczymy ... bo czasem to czuję się jak po dobrym bieganiu.

[...]
Dziewczyny a macie takie cos ze czujecie w brzuchu serce????????:szok:Mnie nawet tak jak bije to sie rusza brzuch
Nie wiem czy to moje serce czy dzidzi bo nie wiem czy to mozliwe ale serio mnie tak jak bije tak sie rusza brzuch :tak:

Dorota - ja mam dokładnie tak samo - jak przyłożę rękę do brzucha to wyraźnie czuję pulsowanie, ale to na pewno jakaś nasza pulsująca tętnica. Serduszko maluszka bije strasznie szybko.

Odnośnie ruchów, to chyba to, co poczułam dokładnie w dniu kończącym 19 tc, to musiał być maluszek. Bo ostatnio coraz częściej się powtarza (dziś może z 5 razy), ale nieregularnie i niezbyt mocno. U mnie to nie są mocne kopnięcia, lecz raczej takie puknięcia/"pulsnięcia" lub uczucie, jakby coś się przemieściło. Strasznie to dziwne, ale rzeczywiście nigdy wcześniej czegoś takiego nie czułam, więc to chyba bąbelek.

Ja to czuję tylko, jak przez dłuższą chwilę siedzę/leżę bez ruchu, w pozycji półsiedzącej lub na plecach (dodam, że często w takich chwilach relaksu coś wcinam). Czytanie forum mi sprzyja - bo już drugi raz jak tu piszę to wtedy czuję ;-)

Pytanie do Was - czy ruchy dziecka czujecie w jednym miejscu czy w różnych. Bo ja raz czuję prawie na wysokości żołądka, teraz akurat po lewej stronie brzucha, prawie przy jajniku, wczoraj było po prawej. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że dziecko porusza się niemal po całym brzuchu :baffled: No bo przecież nie jest jeszcze takie duże? Hmmm

magdziunia nie martw sie napewno wszystko jest ok.ja tak mialam dwa tygodnie temu czulam maluszka a potem dlugo nic wtedy tez wpadlam w panike ale lekarz na wizycie mnie uspokoil ze to normalne i zrobil mi usg i rzeczywiscie maluda wariowala serduszko prawidlowo bilo i od tego czasu regularnie czuje ruchy i jeste spokojna ty napewno po wizycie tez sie uspokoisz. te kolatania tez sa norma ja tak mialam ale juz mi przeszlo nawet przez moment panikowalam ze ma arytmie:-) ale panika to moja specjalnosc.Co do tego pulsowania brzucha to nasze tetno tez tak mam a maluszka serce bije o wiele szybciej i nie czuc go tak na brzuchu poza kopniaczkami:-D:-D.Milej nocy kolorowych snow.Ja sie klade wlasnie wrocilam z koncertu Dody.

Ja czuję już wyraźnie kopniaczki - słabsze i mocniejsze - aż łezka się kręci w oku:-D ale mój M nic jeszcze nie wyczół przez powłokę brzuszna:baffled: a tak chciałam mu pokazac co nasze dziecię wyprawia:)

reklama
Mika ja czuje to samo co ty takie delikatne pukniecia :-)
A kolatania serca mialam jakis czas temu i tak okolo tygodnia lub ciut dluzej one trwaly ale na szczescie minely :-)

Do góry